Apartmani Norveško selo Norwegian Apartments Đenovići

Apartmani Norveško selo Norwegian Apartments Đenovići

Crkvena arhitektura naselja Boke Kotorske je nastala jedinstvenim spojem različitih stilova, posebno romaničkog i baroknog. Kotor leži u ponožju gorostasnih planina Lovćena – 1694 metara i Orjena – 1894 metara, u zalivu koji je svojom lepotom i izgledom jedinstven na celom Mediteranu. Kotor i okolna uspavana ribarska naselja – danas pretvorena u turističke centre, su poznati po čuvenim moreplovcima i uglednim trgovcima koji su ostavljali brojne građevine i palate da svedoče o prošlosti, a danas ponosno predstavljaju slavu, sjaj i nasleđe ovog magičnog dela Mediterana. Prekrasan Bokokotorski zaliv je oduvek raskošno nadahnuće generacija pesnika i umetnika, ali takođe i domaćin brojnih festivala, po kojima čitavo područje uživa međunarodnu slavu kao glavni predstavnik kulturnog i turističkog nasleđa Crne Gore.

Svakog februara se u Herceg Novom održava Festival mimoze koji radosno poziva posetioce da se pridruže i uživaju u raznovrsnim događajima i nastupima. Zanimljivi i živopisni festivalski sadržaji ožive uz kulturne i sportske događaje i karnevalske maske i balove. Potpunom doživljaju Festivala mimoze značajno doprinose mlade mažoretkinje iz Herceg Novog i vesela muzika gradskog orkestra. Maskirana parada ide gradom, veselo mašući tek procvetalim mimozama. Gosti Boke Kotorske potvrđuju da se njihov odmor pretvara u romantično magičan boravak….

Kotor je od 2000. godine svrstan među najlepše zalive sveta i jedinstveni pejsaž čitavog Mediterana. Prekrasno kotorsko zaleđe planina Lovćena, 1694 metara i Orjena, 1894 metara, deli Bokokotorski zaliv na hercegnovski, tivatski i risansko-kotorski zaliv, povezan tesnacima Kumbor i Verige, gde je najuži deo zaliva – širok samo 300 metara. Verige su ime dobile po ogromnim lancima koji su se podizali sa obe obalske strane, kako piratske i sve neprijateljske lađe ne bi mogle da uđu i pljačkaju unutrašnja bogata naselja Bokokotorskog zaliva. Tako je ovaj tesnac bio od strateškog značaja za poslednju trećinu zaliva u kojoj su se razvijala naselja poput Morinja, Risna, Perasta i Kotora, čuvajući bogatstvo i ugled trgovačkih porodica sklonjenih i zaštićenih od nepredviđenih upada.

Duž čitave obale Boke kotorske se nalaze mala ljupka ribarska naselja, utonula u šarm, tradiciju i prirodne lepote, od kojih svako ima posebnu priču i prošlost koju je važno otkriti – Igalo, Herceg Novi, Savina, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovici, Baošići, Bijela, Kamenari, Kostanjica, Morinj, Risan, Perast, Ljuta, Dobrota, Kotor, Škaljari, Stoliv, Morinj, Prčanj, Muo, Lepetane, Gornja i Donja Lastva, Tivat, Krtoli, Luštica…. Ova naselja iz daljine i pod crnogorskim suncem svetlucaju kao da su od zlata. Ove drevne bokokotorske gradove i naselja su sagradili srednjovekovni vladari i mletački pomorci koji su ostavili prekrasne crkve i palate, do danas prilično dobro očuvane. Bokokotorski zaliv posetiocima pruža izvanredne mogućnosti da uživaju u divnom mirisu divljeg bosiljka i svežem vazduhu koji struji sa okolnih planina, istovremeno nagrađujući svoje oči nezaboravnim panoramama. Sa brojnih vidikovaca do kojih vode pešačke staze duž prekrasnog zelenog Vrmca se pruža veličanstven pogled na hercegnovski, tivatski i risansko-kotorski tj na ceo Bokokotorski zaliv.

Bokokotorski zaliv je jedinstveno kulturno područje nastalo usklađivanjem prirodnih fenomena i nasleđa koje je stvorio čovek. Bedemi moćne kotorske tvrđave, jednog od čuda srednjovekovne fortifikacione arhitekture Jadrana, nastajali su postepeno u periodu od 9. do 19. veka i predstavljaju neprekinuti pojas zidina oko starog urbanog jezgra i strme litice brda Sveti Ivan (San Giovanni) iznad grada. U prekrasnom Bokokotorskom zalivu je sedam ostrva koja doprinose nesvakidašnjem morskom pejsažu: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Skrpjela, Sveti Đorđe, Milosrda, Ostrvo cveca i Mala Gospa.

Norveško selo Đenovići /NVD/ je kompleks luksuznih apartmana 4+ zvezdice na obali turističkog centra Đenovići, 10 minuta vožnje od istorijskog dela Herceg Novog, samo 50 minuta vožne do Dubrovnika u Hrvatskoj. Posetioci mogu izabrati direktan avio let iz skoro svih evropskih destinacija do Dubrovnika ili letove do aerodroma Tivat /12 km/ ili Podgorica /55 km/. Apartmani Norveškog sela Đenovici su 95% vlasništvo Norvežana, iz dobrog razloga, jer ovaj mali turistički centar još uvek predstavlja mirnu i lepu “turističku tajnu”. Porodični apartmani Norveškog sela u Đenovićima su oko 100 metara udaljeni od najbliže plaže, a mala i dobro snabdevena prodavnica je u neposrednoj blizini. Deca posebno vole odmor u Đenovićima, jer mogu bezbrižno i slobodno da uživaju u sportovima na vodi i aktivnostima i sadržajima na otvorenom.

Apartmani u Norveškom selu u Đenovićima su različitih veličina i sadržaja i obuhvataju 1, 2 ili 3 sobe u kojima može boraviti do 9 osoba, ali SVI imaju terasu. Apartmani Norveškog sela u Đenovićima su potpuno opremljeni sadržajima koji omogućavaju prijatan i udoban boravak tokom čitave godine : Sofa /ležaj se može koristiti kao dvokrevetna soba, klima uređaj, LCD TV sa međunarodnim kanalima, besplatna bežični internet, posteljina, peškiri, mašina za pranje rublja, mašina za pranje suđa, frižider, šporet ili pećnica, kompletno kuhinjsko posuđe  i pribor – čajnik, čaše, noževi, viljuške, kašike, kuhinjske krpe, šolje, posude za kuvaje, poslužavnici, tiganji za pečenje, duboki i plitki tanjiri…., aparat za pripremu kafe-čaja. Apartmani u Norveškom selu u Đenovićima su podeljeni na nekoliko tipova i veličina: GRUPA I Apartmani sa 2 dvokrevetne sobe i 2 balkona / površine 62-75m2/ koji prima 6-9 osoba; GRUPA II Apartmani sa 2 dvokrevetne sobe i 1 balkonom / površine 45-60m2 / pogodni za boravak 4-6 osoba i  GRUPA III Apartmani sa 1 dvokrevetnom sobom i jednim balkonom /površine 33-45m2 /, koji su pogodni za boravak 2-5 osoba.

Gostima koji posećuju Boku Kotorsku i apartmane Norveškog sela u Đenovićima su na raspolaganju prijatna i nezaboravna iskustva ukoliko se odluče za turističke izlete u okolini, u zaleđu Orjena, koji obuhvataju znamenitosti i panorame, degustaciju lokalnih proizvoda i prekrasan miris lekovitog bilja. Lokalne pijace u Kotoru i malim ribarskim naseljima Boke Kotorske doprinose ispunjenju radoznalosti i zadovoljstva posetilaca, jer na njima život oduvek-uvek pulsira. Tu se prodaju razne vrste sveže ribe i ukusni autentični proizvodi koje proizvodi lokalno stanovništvo – vino, pršut, sir, masline, maslinovo ulje, smokve, cveće i raznovrsno voće i povrće….

Stoga, dok je ostatak Evrope okovan snegom i ledom, Đenovići i naselja Boke Kotorske predstavljaju izuzetnu destinaciju u periodu od oktobra do aprila, uz divne mirise i dobro raspoloženje kome doprinose mimoze i festival u njihovu čast…. Ovde su gostima na raspolaganju raskošno kulturno bogatstvo bokokotorskog nasleđa i dobro očuvana tradicija života Bokelja – stanovnika Boke, kojim se ponose.

SHARE IT: