Nišavska dolina turistički kompleks Pirot

Nišavska dolina turistički kompleks Pirot

Etno kompleks “Nišavska dolina” je luksuzan i jedinstveno zanimljiv turistički komplet 4 zvezdice u Pirotu, 2 kilometara od centra grada, na putu ka selu Poljska Ržana, Dimitrovgradu i Sofiji – glavnom gradu Bugarske /90km/. Ovaj novi i originalni turistički kompleks u Pirotu se prostire na desetak hektara i obuhvata kamenom popločan prilaz i centralni deo, kao i lepo uređen most preko reke, koji potpuno oslikava naziv objekta.

Trenutno turistički kompleks “Nišavska dolina” u Pirotu ima oko 30 udobnih ležaja u luksuzno opremljenim i lepo uređenim kućama originalne srpske arhitekture – belih fasada, kamena, masivnih drvenih greda i kovanog gvožđa. Tipske drvene kuće su okružene travnjakom i cvećem i čine ih po dva prostrana apartmana, koji su veoma pogodni za boravak porodica, turista ili poslovnih gostiju. Svaki apartman kompleksa Nišavska dolina ima prostrani dnevni boravak, 2-3 ležaja sa prijatnom antialergijskom posteljinom, parket podne obloge i tepih staze, LCD TV-om, udobna kupatila sa tuš kabinom, terasu sa pogledom na centralni deo – trg- i restoran turističkog naselja.

Jedinstveni turistički kompleks “Nišavska dolina” svojim sadržajima i konceptom sasvim opravdava status istorijske celine i posetiocima pruža prijatan boravak uz raznovrsne autentične doživljaje dobro očuvanog nasleđa i odličnu uslugu. Turistički kompleks Nišavska dolina u Pirotu je carstvo odlične hrane, pripremljene od svežih namirnica iz lokalne proizvodnje koja odlično prija uz domaća pića – rakiju i vina. Ovde su posetiocima na raspolaganju bar, restoran sa kaminom sa oko 400 mesta, kafana sa 150 mesta u kojoj se poslužuje doručak, mnoštvo etnografskih detalja i par izuzetnih originalnih pirotskih ćilima, vinsko-rakijski podrum, pečenjara, sušara za dimljeno meso, plevnja za roštilj i svinjokolj, radionica starih zanata, kao što su pirotska grnčarija ili tkanje čuvenih pirotskih ćilima…. U planu je izgradnja hotela i otvorenim bazenom i spa centrom….

Čuvena pirotska kafana „9 mezeta“ je sredinom šezdesetih godina 20. veka radila u nekoliko renoviranih prostorija jedne stare kuće, koja se nalazi na uglu ulica i raskrsnici gde se gradsko jezgro – varoš, graniči sa najstarijim prigradskim naseljem.

U osnovi pirotske legende je svojevrsno takmičenje vlasnika kafane i gostiju, kada se navodno, jedno za drugim, posluživalo devet vrsta mezeta, te u slučaju da sve bude pojedeno – gost ne bi morao ništa da plati. Posebna čar je bila u tome što je svako meze servirano direktno sa „skare“ (roštilja) odmah po pečenju, a gazda Ganča je coktao ustima lično služeći raspoložene goste. Bojan Tolić, mladi i ambiciozni šef kuhinje restorana „Nišavska dolina“ je godinama slušao priče gostiju koji su doživeli i jeli čuveni gastronomski ugođaj „9 mezeta“. Vođen profesionalnom razdoznalošću i brižljivo sakupivši stare recepte i gastronomske tajne pirotske kuhinje, odlučio je da legendu uspešno pretoči u stvarnost, tako da danas restoran kompleksa Nišavska dolina ponosno oslikava nekadašnju tradiciju i gostima poslužuje vrhunski ukusnu i originalnu hranu – pite sa sirom i zeljem, pirotski kačkavalj, raznovrsne sveže salate, turšiju, ajvar, peglanu kobasicu, punjene paprike, urnebes salatu, vurdu, staroplaninski sir, spržu, grilovan sir, domaću rakiju, roštilj, jagnjeće pečenje, originalne poslastice /baklavu, orasnice, pitu sa jabukom itd…./

Čuveni pirotski kačkavalj se priprema od kravljeg, ovčijeg ili mešanog mleka, a zri oko osam nedelja. Pirotski kačkavalj ne može se napraviti od bilo kog mleka: zaslugu za njegov specifičan ukus ima to što krave i ovce od kojih se dobija zdravo mleko za pripremu kačkavalja, slobodno žive i pasu na čistim obroncima Stare planine, u ekološki zdravim uslovima.

Tokom boravka u turističkom kompleksu Nišavska dolina u Pirotu su posetiocima na raspolaganju raznovrsne aktivnosti i sadržaji – poseta Muzeja Ponišavlja, umetničke radionice za tkanje tepiha, negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata, radionica ručnog tkanja ćilima Damsko srce, upoznavanje proizvodnje pirotskog kačkavanja i peglane kobasice, radionice pirotske grnčarije, manastir Svetog Đorđa u selu Temska, reka Temštica, manastir Sveti Jovan Bogoslov u selu Poganovo, manastir Sukovo, Zavojsko jezero, klisura reke Jerme, “kameno selo” Gostuša, splavarenje Nišavom, pešačenje dobro obeleženim stazama i šumama Stare planine, kulinarske radionice – pripreme pita, ajvara i specijaliteta sa sirom, staroplaninskom jagnjetinom i lekovitim biljem, priprema slatka i prirodnih sokova od raznovrsnog voća i cveća, sakupljanje lekovitog bilja i čajeva….

Naša cenjena partnerka Slavica – predsednica Udruženja Damsko srce Pirot posetiocima uvek priredi jedinstvene doživljaje upoznavanja drevne veštine, istraživanja i primene umetnosti ručne izrade ćilima kojom se decenijama uspešno bavi. Tokom posete Udruženja Damsko srce u Pirotu, Slavica Ćirić posetiocima govori o značenju i energiji šara na ćilimima : “Šara Sovra je drevni simbol, drevnih civilizacija, među kojima su i Srbi, koju mi ovde negujemo i čuvamo. Ovaj primerak sam ja dizajnirala i kreirala i šara, ovakva kakva jeste – nikad viđena nije. Crvena boja nije obična, već boja kakva je na šapkama Vojske Garde Republike Srbije, to je Božanska boja. Unutra ta crna boja nije farbana crna boja, već je prirodna boja crnih ovaca koja se zove „sura“ boja, koja u sebi ima primese belih vlakana, a tek u centralnom delu je prava crvena boja. Ova šara se postavlja horizontalno, na zidu ispod plafona ili gde želiš, samo da horizontalno stoji u odnosu na pod.”…..

SHARE IT: