Nišavska dolina turistički kompleks Pirot

Nišavska dolina turistički kompleks Pirot

Etno kompleks “Nišavska dolina” je luksuzan i jedinstveno zanimljiv turistički komplet 4 zvezdice u Pirotu, 2 kilometara od centra grada, na putu ka selu Poljska Ržana, Dimitrovgradu i Sofiji – glavnom gradu Bugarske /90km/.

Ovaj novi turistički kompleks u Pirotu se prostire na desetak hektara i obuhvata kamenom popločan prilaz i centralni deo, kao i lepo uređen most preko reke, koji potpuno oslikava naziv objekta.

Trenutno turistički kompleks “Nišavska dolina” u Pirotu ima oko 30 udobnih ležaja u luksuzno opremljenim i lepo uređenim kućama originalne srpske arhitekture – belih fasada, kamena, masivnih drvenih greda i kovanog gvožđa.

Kuće su okružene travnjakom i cvećem i čine ih po dva prostrana apartmana, koji su veoma pogodni za boravak porodica, turista ili poslovnih gostiju.

Svaki apartman kompleksa Nišavska dolina ima prostrani dnevni boravak, 2-3 ležaja sa prijatnom antialergijskom posteljinom, parket podne obloge i tepih staze, LCD TV-om, udobna kupatila sa tuš kabinom, terasu sa pogledom na centralni deo – trg- i restoran turističkog naselja.

Jedinstveni turistički kompleks “Nišavska dolina” svojim sadržajima i konceptom sasvim opravdava status istorijske celine i posetiocima pruža prijatan boravak uz raznovrsne autentične doživljaje dobro očuvanog nasleđa i odličnu uslugu.

Turistički kompleks Nišavska dolina u Pirotu je carstvo odlične hrane, pripremljene od svežih namirnica iz lokalne proizvodnje, koja odlično prija uz domaća pića – rakiju i vina. Ovde su posetiocima na raspolaganju bar, restoran sa kaminom sa oko 400 mesta, kafana sa 150 mesta u kojoj se poslužuje doručak, mnoštvo etnografskih detalja i par izuzetnih originalnih pirotskih ćilima, vinsko-rakijski podrum, pečenjara, sušara za dimljeno meso, plevnja za roštilj i svinjokolj, radionica starih zanata, kao što su pirotska grnčarija ili tkanje čuvenih pirotskih ćilima…. U planu je izgradnja hotela i otvorenim bazenom i spa centrom….

Čuvena pirotska kafana „9 mezeta“ je sredinom šezdesetih godina 20. veka radila u nekoliko renoviranih prostorija jedne stare kuće, koja se nalazi na uglu ulica i raskrsnici gde se gradsko jezgro – varoš, graniči sa najstarijim prigradskim naseljem.

U osnovi pirotske legende je svojevrsno takmičenje vlasnika kafane i gostiju, kada se navodno, jedno za drugim, posluživalo devet vrsta mezeta, te u slučaju da sve bude pojedeno – gost ne bi morao ništa da plati.

Posebna čar je bila u tome što je svako meze servirano direktno sa „skare“ (roštilja) odmah po pečenju, a gazda Ganča je coktao ustima lično služeći raspoložene goste. Bojan Tolić, mladi i ambiciozni šef kuhinje restorana „Nišavska dolina“ je godinama slušao priče gostiju koji su doživeli i jeli čuveni gastronomski ugođaj „9 mezeta“.

Vođen profesionalnom razdoznalošću i brižljivo sakupivši stare recepte i gastronomske tajne pirotske kuhinje, odlučio je da legendu uspešno pretoči u stvarnost, tako da danas restoran kompleksa Nišavska dolina ponosno oslikava nekadašnju tradiciju i gostima poslužuje vrhunski ukusnu i originalnu hranu – pite sa sirom i zeljem, pirotski kačkavalj, raznovrsne sveže salate, turšiju, ajvar, peglanu kobasicu, punjene paprike, urnebes salatu, vurdu, staroplaninski sir, spržu, grilovan sir, domaću rakiju, roštilj, jagnjeće pečenje, originalne poslastice /baklavu, orasnice, pitu sa jabukom itd…./

Čuveni pirotski kačkavalj se priprema od kravljeg, ovčijeg ili mešanog mleka, a zri oko osam nedelja. Pirotski kačkavalj ne može se napraviti od bilo kog mleka: zaslugu za njegov specifičan ukus ima to što krave i ovce od kojih se dobija zdravo mleko za pripremu kačkavalja, slobodno žive i pasu na čistim obroncima Stare planine, u ekološki zdravim uslovima.

Tokom boravka u turističkom kompleksu Nišavska dolina u Pirotu su posetiocima na raspolaganju raznovrsne aktivnosti i sadržaji – poseta Muzeja Ponišavlja, umetničke radionice za tkanje tepiha, negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata, radionica tkanja cilima Damsko srce, upoznavanje proizvodnje pirotskog kačkavanja i peglane kobasice, radionice pirotske grnčarije, manastir Svetog Đorđa u selu Temska, reka Temštica, manastir Sveti Jovan Bogoslov u selu Poganovo, manastir Sukovo, Zavojsko jezero, klisura reke Jerme, “kameno selo” Gostuša, splavarenje Nišavom, pešačenje dobro obeleženim stazama i šumama Stare planine, kulinarske radionice – pripreme pita, ajvara i specijaliteta sa sirom, staroplaninskom jagnjetinom i lekovitim biljem, priprema slatka i prirodnih sokova od raznovrsnog voća i cveća, sakupljanje lekovitog bilja i čajeva….

SHARE IT: