Nikola Tesla Tura 4

Nikola Tesla Tura 4

Rezervišite

 

 

Priča o Teslinim putevima počinje pre više od jednog veka, kada je početak proizvodnje električne energije otvorio novo poglavlje u istoriji savremenog sveta. Jedan od najpoznatijih muzeja u Beogradu je Muzej Nikole Tesle, koji čuva dragocenu zaostavštinu čuvenog pronalazača, genija i vizionara Nikole Tesle. Međutim, priča o velikom prijateljstvu između Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, koje je ostavilo dubok trag na kompletan industrijski razvoj Srbije je manje poznat. Profesor Stanojević je krajem 19. i početkom 20. veka bio jedan od vodećih naučnika – astrofizičar, meteorolog i rektor univerziteta u Beogradu, pionir elektrifikacije Srbije i graditelj prvih srpskih elektrana. Zahvaljujući Đorđu Stanojeviću je Tesla proveo čuveni dan u Beogradu, juna 1892. godine. Njihovo prijateljstvo je otvorilo maloj i siromašnoj državi Srbiji put modernizacije i samo četiri godine posle izgradnje velikih postrojenja na Nijagarinim vodopadima je napravljena hidroelektrana “Pod gradom” u Užicu. Stanojević je izgradio ukupno 10 hidroelektrana u Srbiji po Teslinim principima polifaznih struja, koje su osvetljavale Srbiju, a danas su jedinstveni živi muzeji. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti i sjajnim idejama, Nikola Tesla nam je ostavio fascinantno nasleđe – on je verovao da ćemo razviti načine da vidimo misli i da će ljudi komunicirati svojim mislima, opisao je način na koji će se početi koristiti sunčeva energija pomoću antene, nagovestio je da će nam biti moguće da električnom energijom kontrolišemo vreme, predvideo mašine koje će učiniti rat nemogućim… i omogućio revolucionarna dostignuća i otkrića koja su promenila istraživački pristup budućim generacijama.

Nikola Tesla – “Postoji nešto u meni što je možda iluzija, kao što je često slučaj sa mladim oduševljenim ljudima, ali ako bi bilo sreće da ostvarim neke od mojih ideala, to će biti na dobrobit čitavog čovečanstva. Ako se te nade obistine, najuzbudljivija misao bi bila da je to delo jednog Srbina. Živelo Srpstvo! … “Energija jedne misli može da odredi kretanje svemira”

Treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom onako kako smo mi užasnuti količinom zla na svetu. Treba činiti dobro do granice gluposti. I preko nje. I kada nema nikakvog razloga, treba činiti dobro. Treba namerno, svaki dan, nekom stopliti dušu. Treba zbuniti svemir. Treba činiti dobro i kada se dobro dobrim ne vraća. Treba, uprkos svemu. Treba, jer je to jedino i jer ništa nema smisla. I jer je jedini udar na besmisao – to dobro. Treba činiti dobro i kada pomislimo da ni činjenje dobra nema smisla. Samo besmisleno dobro mi miriše na neki smisao. Savršeno, čisto dobro, bez ikakvog smisla….” Nikola Tesla.

Budite deo putovanja koja najbolje dočaravaju život, tajne i kreativna dela Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića u prošlom veku !

Teslini putevi – Teslino nasleđe – višednevna tura sa posetama elektrana u Srbiji izgrađenih po principima polifazne struje Nikole Tesle

 

1. dan  Beograd – HE Vrelo Bajina Bašta – Mećavnik Drvengrad

Jutarnja poseta Muzeju Nikole Tesle. Vožnja preko Valjeva ka zapadnoj Srbiji i razgledanje hidroelektrane Malo Vrelo u Bajinoj Bašti. Osveženje i tradicionalni ručak u restoranu sa pogledom na prelepo jezero Perućac. Vožnja do Mokre Gore i smeštaj u Hotelu Drvengrad Mećavnik – tradicionalnom naselju i filmskoj akademiji koju je osnovao čuveni reditelj Emir Kusturica. Tradicionalna večera, noćenje.

2. dan  Šarganska osmica – HE Pod gradom Užice – HE Turica – Ivanjica

Posle doručka vožnja Šarganskom osmicom duž predivnog pejzaža planine Šargan i Parka prirode Mokra gora, koji okružuju Mećavnik. Vožnja do Užica i razgledanje hidroelektrane ” Pod gradom” – prve hidroelektrane u Srbiji izgrađene 1898. godine na reci Đetinji po Teslinim principima polifaznih struja. Šetnja kroz netaknutu prirodu do veličanstvenih vodopada i brane stara HE Turica. Ručak. Nastavak vožnje da Ivanjice i smeštaj u hotelu ili udobni brvnarama tradicionalnog seoskog turističkog naselja. Tradicionalna večera uz folklorni – muzički nastup, noćenje.

3. dan  HE Moravica – Golija – Manastir Studenica 

Posle doručka razgledanje HE Moravice na reci Moravici u Ivanjici, izgrađenoj 1911. godine. Pauza za ručak na veličanstvenim vodopadima na reci Moravici. Vožnja kroz divljinu Rezervata biosfere Golija-Studenica do manastira Studenice koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi spomenika kulture. Smeštaj u konaku manastira. Manastirska ili tradicionalna večera, uz posluženje manastirskog vina, noćenje.

4. dan  NP Kopaonik – HE Vučje – Niš 

Posle doručka vožnja padinama prelepog Nacionalnog parka Kopaonik do Leskovca i obilazak elektrane HE Vučje na planini Kukavici, izgrađenoj 1903. godine na reci Vučjanki u skladu sa principima Nikole Tesle.  Ovo jedinstveno lepo i zanimljivo područje krase mnogobrojni virovi, vodopadi, kanjoni i obilje potočne pastrmke. Tradicionalni ručak u prelepom prirodnom ambijentu. Vožnja do Niša i smeštaj u hotel. Večera, noćenje

5. dan HE Sveta Petka Sićevo – Pirot

Posle doručka vožnja do Sićevačke klisure na Nišavi i obilazak HE Sveta Petka i razgledanje crkve Svete Petke. Vožnja do Sićeva pauza za tradicionalno posluženje i degustacija čuvenih vina sićevačkog područja. Vožnja do Pirota i smeštaj u hotel. Tradicionalna večera u čuvenom restoranu koji služi jedinstvena jela Istočne Srbije. Noćenje.

6. dan  HE Temac – Kanjon Temštice – Manastir Temska – Balta Berilovac 

Posle doručka vožnja do HE Temac izgrađene u divljem i prekrasnom kanjonu reke Temštice. Nastavak putovanja do manastira Svetog Đorđa u selu Temska. Posluženje. Vožnja do sela Balta Berilovac/Kalna u podnožju Stare Planine i smeštaj u seoskim turističkim domaćinstvima visoke klase koja pružaju turističke usluge. Tradicionalna večera uz folklorni-muzički nastup, noćenje.

7. dan  HE Gamzigrad – Felix Romulijana – Negotin – Kladovo

Posle doručka vožnja preko Knjaževca do Gamzigradske Banje i razgledanje HE Gamzigrad koju je 1909. godine konstruisao Đorđe Stanojević. Nastavak vožnje do arheološkog nalazišta Felix Romulijana, UNESCO kulturne znamenitosti. Tradicionalni ručak. Vožnja do Negotina – rodnog grada Đorđa Stanojevića, poseta spomen kuće. Nastavak putovanja do Kladova i smeštaj u hotel. Večera uz degustaciju vina, noćenje.

8. dan  HE Đerdap – Lepenski Vir – Beograd

Posle doručka vožnja do HE Đerdap koja proizvodi 23 % ukupne električne energije u Srbiji. Vožnja duž toka Dunava kroz Nacionalni park Đerdap sa pauzom za ručak i posetom arheološkog lokaliteta Lepenski Vir. Večernji dolazak u Beograd i završetak programa i usluga .

CENA po osobi – minimum 12 učesnika : 750 EUR / dvokrevetne sobe /

Uključeno : vožnja klimatizovanim autobusom visoke turističke klase, ulaznice za Muzej Nikole Tesle, poseta elektrani Vrelo u Bajinoj Bašti sa osveženjem i ručkom, 1 polupansion u Hotelu 4 zvezdice Drvengrad Mećavnik, vožnja Šarganskom osmicom, razgledanje elektrana “Pod gradom” i “Turica” tradicionalni ručak, 1 polupansion u luksuznom seoskom turističkom kompleksu u Ivanjici, obilazak mini elektrane Moravica, ručak u restoranu vodopadi reke Moravice, 1 polupansiona u konaku manastira Studenica, obilazak mini elektrane Vučje u selu Vučje sa ručkom, 1 polupansion u hotelu 3+ / 4 zvezdice u Nišu, obilazak elektrana “Sveta Petka” i “Sićevo”, posluženje i degustacija vina u Sićevaćkoj klisuri, 1 noćenje sa doručkom hotelu 3 zvezdice u Pirotu, tradicionalna večera u Pirotu, razgledanje HE Temac, 1 polupansion u seoskom turističkom domaćinstvu u podnožju Stare Planine, obilazak elektrane Gamzigrad, ulaznice za Felix Romulijanu, tradicionalni ručak u Gamzigradu, 1 HB u Kladovu u hotelu 4 zvezdice uz degustaciju vina, ulaznice za arheološki lokalitet Lepenski Vir, tradicionalni ručak, PANACOMP logistika i stručno vođstvo

SHARE IT: