Nikola Tesla Tura 3

Nikola Tesla Tura 3

Rezervišite

 

 

Priča o Teslinim putevima počinje pre više od jednog veka, kada je početak proizvodnje električne energije otvorio novo poglavlje u istoriji savremenog sveta. Jedan od najpoznatijih muzeja u Beogradu je Muzej Nikole Tesle koji čuva dragocenu zaostavštinu čuvenog pronalazača, genija i vizionara Nikole Tesle. Međutim, priča o velikom prijateljstvu između Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića koje je ostavilo dubok trag na kompletan industrijski razvoj Srbije je manje poznat. Profesor Stanojevic je krajem 19. i početkom 20. veka bio jedan od vodećih naučnika – astrofizičar, meteorolog i rektor univerziteta u Beogradu, pionir elektrifikacije Srbije i graditelj prvih srpskih elektrana. Zahvaljujuci Đorđu Stanojeviću je Tesla proveo čuveni dan u Beogradu, juna 1892. godine. Njihovo prijateljstvo je otvorilo maloj i siromašnoj državi Srbiji put modernizacije i samo četiri godine posle izgradnje velikih postrojenja na Nijagarinim vodopadima je napravljena hidroelektrana “Pod gradom” u Užicu. Stanojević je izgradio ukupno 10 hidroelektrana u Srbiji po Teslinim principima polifaznih struja, koje su osvetljavale Srbiju, a danas su jedinstveni živi muzeji. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti i sjajnim idejama, Nikola Tesla nam je ostavio fascinantno nasleđe – on je verovao da ćemo razviti načine da vidimo misli i da će ljudi komunicirati svojim mislima, opisao je način na koji će se početi koristiti sunčeva energija pomoću antene, nagovestio je da će nam biti moguće da električnom energijom kontrolišemo vreme, predvideo mašine koje će učiniti rat nemogućim… i omogućio revolucionarna dostignuća i otkrića koja su promenila istraživački pristup budućim generacijama.

“Postoji nešto u meni što je možda iluzija, kao što je često slučaj sa mladim oduševljenim ljudima, ali ako bi bilo sreće da ostvarim neke od mojih ideala, to će biti na dobrobit čitavog čovečanstva. Ako se te nade obistine, najuzbudljivija misao bi bila da je to delo jednog Srbina. Živelo Srpstvo! …

Treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom onako kako smo mi užasnuti količinom zla na svetu. Treba činiti dobro do granice gluposti. I preko nje. I kada nema nikakvog razloga, treba činiti dobro. Treba namerno, svaki dan, nekom stopliti dušu. Treba zbuniti svemir. Treba činiti dobro i kada se dobro dobrim ne vraća. Treba, uprkos svemu. Treba, jer je to jedino i jer ništa nema smisla. I jer je jedini udar na besmisao – to dobro. Treba činiti dobro i kada pomislimo da ni činjenje dobra nema smisla. Samo besmisleno dobro mi miriše na neki smisao. Savršeno, čisto dobro, bez ikakvog smisla….” Nikola Tesla

“Energija jedne misli može da odredi kretanje svemira” Nikola Tesla.

Budite deo putovanja koja najbolje dočaravaju život, tajne i kreativna dela Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića u prošlom veku.

Nikola Tesla Tura 3 – višednevno putovanje “Teslinim putevima” – Istočna Srbija

1. dan  Beograd – HE Vučje  – Justiniana Prima – Niš

Jutarnja poseta Muzeju Nikole Tesle. Vožnja autobusom autoputem do Leskovca i razgledanje postrojenja HE Vučje izgrađenih 1903. godine u podnožju planine Kukavice. Tradicionalni ručak. Nastavak putovanja do impresivnog arheološkog nalazišta Iustiniana Prima i razgledanje. Vožnja do Niša i smeštaj u hotel. Večera, noćenje.

2. dan  Niš – HE Sveta Petka Sićevo – Pirot

Posle doručka vožnja do Sićevačke klisure na reci Nišavi i poseta postrojenja HE Sveta Petka i razgledanje obliznje crkve Svete Petke. Tradicionalno posluženje i degustaciji čuvenih vina iz Sićeva. Vožnja do Pirota i smeštaj u hotel. Tradicionalna večera u restoranu koji služi autentična pirotska i staroplaninska jela. Noćenje.

3. dan  Pirot – HE Temac – Kanjon Temštice – Balta Berilovac

Posle doručka vožnja do HE Temac i razgledanje postrojenja izgrađenog u divljem i prekrasnom kanjonu reke Temštice. Nastavak vožnje do manastira Svetog Đorđa u selu Temska i razgledanje. Osveženje. Vožnja do malenog sela Balta Berilovac u podnožju Stare Planine i smeštaj u seoskom turističkom domaćinstvu koje pruža turističke usluge. Bogata tradicionalna večera uz folklorni-muzički nastup, noćenje.

4. dan  HE Gamzigrad Gamzigradska Banja – Felix Romulijana – Negotin – Kladovo  

Posle doručka vožnja preko Knjaževca do Gamzigradske Banje i poseta postrojenja HE Gamzigrad koju je 1909. godine konstruisao Đorđe Stanojević. Nastavak putovanja do arheološkog nalazišta Felix Romuliana – znamenitosti UNESCO kulturne baštine, razgledanje. Tradicionalni ručak. Vožnja do Negotina – rodnog grada Đorđa Stanojevića i razgledanje spomen kuće. Nastavak putovanja do Kladova i smeštaj u hotel. Večera, noćenje

5. dan  HE Đerdap – Lepenski Vir – Beograd

Posle doručka vožnja do HE Đerdap koja proizvodi 23 % ukupne električne energije u Srbiji. Vožnja duž toka reke Dunav sa pauzom za ručak i razgledanje arheološkog nalazišta Lepenski Vir. Dolazak u Beograd u večernjim satima i završetak programa i usluga.

Cena po osobi – minimum 6 učesnika : 475 EUR /dvokrevetne sobe/

Uključeno : prevoz klimatizovanim autobusom visoke turističke klase, ulaznice za Muzej Nikole Tesle, obilazak HE Vučje u selu Vučje sa tradicionalnim ručkom, ulaznica za arheološko nalazište Iustiniana Prima, 1 polupansion u hotelu 3 +/ 4 zvezdice u Nišu, poseta HE “Sveta Petka” i “Sićevo”, tradicionalno posluženje i degustacija vina, poseta HE Temac, 1 BB u hotelu 3 zvezdice u Pirotu, tradicionalna večera u Pirotu, 1 polupansion u seoskom turističkom domaćinstvu u podnožju Stare Planine, obilazak HE Gamzigrad, ulaznica za arheološko nalazište Felix Romuliana, tradicionalni ručak, 1 polupansion u hotelu 4 zvezdice u Kladovu, ulaznica za arheološko nalazište Lepenski Vir, tradicionalni ručak, PANACOMP logistika i stručno vođstvo.

SHARE IT: