Nikola Tesla Tura 3

Nikola Tesla Tura 3

Rezervišite

 

 

Priča o Teslinim putevima počinje pre više od jednog veka, kada je početak proizvodnje električne energije otvorio novo poglavlje u istoriji savremenog sveta. Jedan od najpoznatijih muzeja u Beogradu je Muzej Nikole Tesle, koji čuva dragocenu zaostavštinu čuvenog pronalazača, genija i vizionara Nikole Tesle. Međutim, priča o velikom prijateljstvu između Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića koje je ostavilo dubok trag na kompletan industrijski razvoj Srbije je manje poznat. Profesor Stanojevic je krajem 19. i početkom 20. veka bio jedan od vodećih naučnika – astrofizičar, meteorolog i rektor univerziteta u Beogradu. Zahvaljujuci Đorđu Stanojeviću je Tesla proveo čuveni dan u Beogradu, juna 1892. godine. Njihovo prijateljstvo je otvorilo maloj i siromašnoj državi Srbiji put modernizacije i samo četiri godine posle izgradnje velikih postrojenja na Nijagarinim vodopadima je napravljena hidroelektrana “Pod gradom” u Užicu. Stanojević je izgradio ukupno 10 hidroelektrana u Srbiji po Teslinim principima polifaznih struja, koje su osvetljavale Srbiju, a danas su jedinstveni živi muzeji. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti i sjajnim idejama, Nikola Tesla nam je ostavio fascinantno nasleđe – on je verovao da ćemo razviti načine da vidimo misli i da će ljudi komunicirati svojim mislima, opisao je način na koji će se početi koristiti sunčeva energija pomoću antene, nagovestio je da će nam biti moguće da električnom energijom kontrolišemo vreme, predvideo mašine koje će učiniti rat nemogućim… i omogućio revolucionarna dostignuća i otkrića koja su promenila istraživački pristup budućim generacijama.

“Postoji nešto u meni što je možda iluzija, kao što je često slučaj sa mladim oduševljenim ljudima, ali ako bi bilo sreće da ostvarim neke od mojih ideala, to će biti na dobrobit čitavog čovečanstva. Ako se te nade obistine, najuzbudljivija misao bi bila da je to delo jednog Srbina. Živelo Srpstvo! … “Energija jedne misli može da odredi kretanje svemira” Nikola Tesla.

Budite deo putovanja koja najbolje dočaravaju život, tajne i kreativna dela Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića u prošlom veku.

Nikola Tesla Tura 3 – višednevno turističko putovanje Istočna Srbija

1. dan Jutarnja poseta Muzeju Nikole Tesle. Vožnja autobusom autoputem do Leskovca i razgledanje postrojenja HE Vučje izgrađenih 1903. godine u podnožju planine Kukavice. Tradicionalni ručak. Nastavak putovanja do impresivnog arheološkog nalazišta Iustiniana Prima i razgledanje. Vožnja do Niša i smeštaj u hotel. Večera, noćenje .

2. dan Posle doručka vožnja do Sićevačke klisure na reci Nišavi i obilazak postrojenja HE Sveta Petka i razgledanje crkve Svete Petke. Tradicionalno posluženje i degustaciji čuvenih vina iz Sićeva. Vožnja do Pirota i smeštaj u hotel. Tradicionalna večera u čuvenom restoranu koji služi autentična jela istočne Srbije. Noćenje.

3. dan Posle doručka vožnja do HE Temac i razgledanje postrojenja izgrađenog u divljem kanjonu reke Temštice. Nastavak vožnje do manastira Svetog Đorđa u selu Temska i razgledanje. Osveženje. Vožnja do malenog sela Balta Berilovac u podnožju Stare Planine i smeštaj u seoskom turističkom domaćinstvu koje pruža turističke usluge. Tradicionalna večera uz folklorni program, noćenje.

4. dan Posle doručka vožnja preko Knjaževca do Gamzigradske Banje i obilaska postrojenja HE Gamzigrad, konstruisane od strane Đorđa Stanojevića 1909. godine. Nastavak putovanja do arheološkog nalazišta Felix Romuliana – znamenitosti UNESCO kulturne baštine. Pauza za tradicionalni ručak. Vožnja do Negotina – rodnog grada Đorđa Stanojevića i razgledanje spomen kuće. Nastavak putovanja do Kladova i smeštaj u hotel. Večera, noćenje

5. dan Posle doručka vožnja do HE Đerdap koja proizvodi 23 % ukupne električne energije u Srbiji. Vožnja duž toka reke Dunav sa pauzom za ručak i razgledanje arheološkog nalazišta Lepenski Vir. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim satima i završetak programa i usluga.

Cena : 475 EUR Minimum 6 učesnika /dvokrevetne sobe/

Uključeno : prevoz klimatizovanim autobusom visoke turističke klase, ulaznice za Muzej Nikole Tesle, obilazak HE Vučje u selu Vučje sa tradicionalnim ručkom, ulaznica za arheološko nalazište Iustiniana Prima, 1 polupansion u hotelu 3 +/ 4 zvezdice u Nišu, obilazak “Sveta Petka” i “Sićevo”, tradicionalno posluženje i degustacija vina, poseta HE Temac, 1 BB u hotelu 3 zvezdice u Pirotu, tradicionalna večera u Pirotu, 1 polupansion u seoskom turističkom domaćinstvu u podnožju Stare Planine, obilazak HE Gamzigrad, ulaznica za arheološko nalazište Felix Romuliana, tradicionalni ručak, 1 polupansion u hotelu 4 zvezdice u Kladovu, ulaznica za arheološkog lokalitet Lepenski Vir, tradicionalni ručak, PANACOMP logistika i stručno vođstvo.

SHARE IT: