Nikola Tesla Tura 2

Nikola Tesla Tura 2

Rezervišite

 

 

Priča o Teslinim putevima počinje pre više od jednog veka, kada je početak proizvodnje električne energije otvorio novo poglavlje u istoriji savremenog sveta. Jedan od najpoznatijih muzeja u Beogradu je Muzej Nikole Tesle koji čuva dragocenu zaostavštinu čuvenog pronalazača, genija i vizionara Nikole Tesle. Međutim, priča o velikom prijateljstvu između Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića koje je ostavilo dubok trag na kompletan industrijski razvoj Srbije je manje poznat. Profesor Stanojević je krajem 19. i početkom 20. veka bio jedan od vodećih naučnika – astrofizičar, meteorolog i rektor univerziteta u Beogradu. Zahvaljujući Đorđu Stanojeviću je Tesla proveo čuveni dan u Beogradu, juna 1892. godine. Njihovo prijateljstvo je otvorilo maloj i siromašnoj državi Srbiji put modernizacije i samo četiri godine posle izgradnje velikih postrojenja na Nijagarinim vodopadima je napravljena hidroelektrana “Pod gradom” u Užicu. Stanojević je izgradio ukupno 10 hidroelektrana u Srbiji po Teslinim principima polifaznih struja, koje su osvetljavale Srbiju, a danas su jedinstveni živi muzeji. Zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti i sjajnim idejama, Nikola Tesla nam je ostavio fascinantno nasleđe – on je verovao da ćemo razviti načine da vidimo misli i da će ljudi komunicirati svojim mislima, opisao je način na koji će se početi koristiti sunčeva energija pomoću antene, nagovestio je da će nam biti moguće da električnom energijom kontrolišemo vreme, predvideo mašine koje će učiniti rat nemogućim… i omogućio revolucionarna dostignuća i otkrića koja su promenila istraživački pristup budućim generacijama.

“Postoji nešto u meni što je možda iluzija, kao što je često slučaj sa mladim oduševljenim ljudima, ali ako bi bilo sreće da ostvarim neke od mojih ideala, to će biti na dobrobit čitavog čovečanstva. Ako se te nade obistine, najuzbudljivija misao bi bila da je to delo jednog Srbina. Živelo Srpstvo! … NIKOLA TESLA

Treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom onako kako smo mi užasnuti količinom zla na svijetu. Treba činiti dobro do granice gluposti. I preko nje. I kada nema nikakvog razloga, treba činiti dobro. Treba namjerno, svaki dan, nekom stopliti dušu. Treba zbuniti svemir. Treba činiti dobro i kada se dobro dobrim ne vraća. Treba, uprkos svemu. Treba, jer je to jedino i jer ništa nema smisla. I jer je jedini udar na besmisao – to dobro. Treba činiti dobro i kada pomislimo da ni činjenje dobra nema smisla. Samo besmisleno dobro mi miriše na neki smisao. Savršeno, čisto dobro, bez ikakvog smisla.”  Slobodanka Boba Đuderija

“Energija jedne misli može da odredi kretanje svemira” Nikola Tesla.

Budite deo putovanja koja najbolje dočaravaju život, tajne i kreativna dela Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića u prošlom veku.

Nikola Tesla Tura 2 – Zapadna Srbija

1. dan  Beograd – HE Vrelo – Mećavnik Drvengrad

Jutarnja poseta Muzeju Nikole Tesle. Vožnja autobusom preko Valjeva u pravcu zapadne Srbije i razgledanje male hidroelektrane Vrelo u Bajinoj Bašti. Osveženje i tradicionalni ručak u restoranu sa pogledom na prekrasno jezero Perućac. Vožnja do Mokre Gore i smeštaj u Drvengradu-Mećavniku tradicionalnom naselju i filmskoj akademiji koju je osnovao čuveni reditelj Emir Kusturica. Tradicionalna večera, noćenje.

2. dan  Šarganska osmica – HE Pod Gradom – HE Turica – Ivanjica 

Posle doručka vožnja vozom Šarganskom osmicom duž predivnog ambijenta planine Šargana i Parka prirode Mokra gora, koji okružuju Drvengrad. Vožnja do Užica i razgledanje hidroelektrane “Pod gradom”, prve u Srbiji izgrađene 1898. godine na reci Đetinji, prema Teslinim principima polifaznih struja. Šetnja kroz netaknutu prirodu do veličanstvenih vodopada i brane stara HE Turica. Ručak. Nastavak vožnje do Ivanjice i smeštaj u hotelu ili lepo uređenim brvnarama konacima tradicionalnog naselja. Tradicionalna večera uz folklorni program. Noćenje.

3. dan  HE Moravica – Crkva Svetog Ahilija – Beograd

Posle doručka razgledanje hidroelektrane Moravice na reci Moravici, izgrađene 1911. godine. Pauza za ručak na veličanstvenom vodopadu na reci Moravici. Vožnja do Beograda sa pauzom za posetu crkvi Svetog Ahilija u Arilju, u kojoj se nalaze dobro očuvane srednjovekovne freske. Povratak u kasnim večernjim satima i kraj programa i usluga.

Cena po osobi – minimum 6 učesnika : 355 EUR / dvokrevetne sobe /

Uključeno : prevoz klimatizovanim autobusom visoke turističke klase, ulaznice za Muzej Nikole Tesle, obilazak HE Vrelo u Bajinoj Bašti sa osveženjem i ručkom, 1 polupansion u Hotelu 4 zvezdice Drvengrad Mećavnik, vožnja Šarganskom osmicom, razgledanje elektrana “Pod gradom” HE i “Turica”, tradicionalni ručak, 1 polupansion u tradicionalnom seoskom turističkom naselju 4 zvezdice u Ivanjici, obilazak postrojenja HE Moravica, ručak u restoranu na Moravici, razgledanje crkve Svetog Ahilija, PANACOMP podrška, logistika i stručno vođstvo

 

SHARE IT: