Neum Bosna i Hercegovina

Neum, jedini primorski turistički centar Bosne i Hercegovine se nalazi na najjuznijem delu Jadranske obale. Neum je grad, turistički centar i jedina opština na Jadranskom moru, smešten na krševitoj morskoj obali duž glavnog puta između Dubrovnika (60 km) i Makarske (80 km). Idealnog položaja, između Splita i Dubrovnika /60 km/, i u blizini Mostara i Medjugorja /70 km/, Neum je odlično odredište za povoljan odmor, uz zabavu i sunce. Neum odlikuju strme padine okolnih planina, peščane plaze, čisto more i nekoliko velikih hotela i mnoštvo turističkih apartmana i drugih kapaciteta.

Još od drevnih vremena je područje Neuma bilo poznato kao značajna raskrsnica raznih puteva koji su vodili od obale prema unutrašnjosti. Poreklo naziva Neuma znači “neon” /novi/, a nazim Neuense se prvi put pojavio početkom 6. veka n.e.

Od sredine 50-tih godina 20, veka, kada je Neum počeo da se razvija u turističko mesto, stari deo grada je naseljavalo samo sedam porodica. Danas pored trgovine turizam predstavlja vodeću privrednu granu Neuma. Ovaj grad danas nudi turističkom tržištu oko 5000 kreveta, od kojih je oko 2000 kreveta u hotelima, dok ostatak smeštajnih kapaciteta čine konačišta, moteli, vile i privatne kuće za izdavanje. Do današnjih dana se turistička ponuda Neuma bazirala isključivo na primorski deo obale. U bliskoj budućnosti se u zaleđu Neuma planira razvoj kontinentalnog turizma. Naime, veliki deo priobalja Neuma je bogat arheološkim nalazištima, koja obogaćuju turističku ponudu. Ova vrsta turističke ponude uključuje posetu arheološkim nalazištima, ali i posetu okolnog regiona nedirnute prirode. Mala ali bogata arheološka zbirka očekuje posetioce Muzeja u Neumu i predstavlja pravu poslasticu ljubiteljima kulturnog nasleđa.

Pećina Vjetrenica, koja nosi epitet najlepše pećine ove vrste, predstavljajuci veoma vazno stanište endemskih vrsta, svakako mora biti deo turističke ponude Neuma. Zaštićen od snaznih vetrova sa otvorenog mora poluostrvima Pelješac i Klek, Neum ima značajno topliju klimu od okolnih mesta, a temperatura mora tokom leta je oko 24 stepena Celzijusa. Kupališna sezona traje od juna do septembra. Zahvaljujući politici umerenih cena, veliki broj gostiju odabira Neum kao odredište za svoj odmor u sezoni, kao i u vansezoni. Naravno, ne čine odličan odmor samo lepa plaza, more i udoban smeštaj. Bogata gastronomska ponuda tradicionalnih specijaliteta u brojnim restoranima i tavernama Neuma, sa zivom muzikom, šetališta, sportski tereni i druga mesta za zabavu, čine boravak u Neumu ispunjenim i veoma prijatnim.

 

Balkan kružno putovanje

 

SHARE IT: