Neum Bosna i Hercegovina

Neum je jedini primorski turistički centar Bosne i Hercegovine koji se nalazi na najjužnijem delu Jadranske obale  u dužini od 21 km u zalivu Neum-Klek, naspram poluostrva Pelješca. Neum odlikuje prijatna mediteranska klima, sa dugim i vrućim letima i kratkim blagim zimama. Neum nadvisuju krševite hercegovačke planine Dinarskog sistema, koji se pruža u smeru severozapad – jugoistok. Neum je grad sa oko 5000 stanovnika, jedina opština Bosne i Hercegovine na jadranskoj obali i turistički centar Hercegovačko-Neretvanskog kantona na krševitoj morskoj obali duž glavnog puta između Dubrovnika /60 km/ i Makarske /80 km/. Idealnog položaja na jadranskoj obali, između Splita i Dubrovnika /60 km/, Korčule /90 km /i u blizini Mostara, Međugorja /70 km/, Stoca /50 km/, sa lepim uvalama, lukama i turističkim i ribarskim selima, Neum je odlično odredište za povoljan odmor, turističko putovanje i letovanje uz zabavu i sunce. Područje Neuma je poznato po uzgoju agruma, gde se tradicionalno uzgaja duvan, smokve, vinova loza, bademi, lovor, kupus, krompir, luk, lekovito i začinsko bilje. Ovde se lokalno stanovništvo tradicionalno bavi gajenjem koza, krava i ovaca i proizvodi više vrsta sireva, vino, rakiju lozovaču i travaricu, suvu i usoljenu ribu, pršutu, suve smokve, med i vunene proizvode. Neum odlikuju strme padine okolnih dinarskih planina, šljunkovito-peščane plaže, čisto more, raznovrsna ukusna hrana, izuzetno gostoprimljivi domaćini i brojni hoteli, vile i mnoštvo turističkih apartmana i drugih turističko-ugostiteljskih kapaciteta, dobre turističke infrastrukture.

Još od drevnih vremena je područje Neuma bilo poznato kao značajna raskrsnica raznih puteva koji su vodili od jadranske obale prema unutrašnjosti. Poreklo naziva Neuma znači “neon” /novi/, a nazim Neuense se prvi put pojavio početkom 6. veka n.e. Širim područjem Neuma dominira planina Žaba, sa najvišim vrhom Sveti Ilija, 955 metara, po kojoj je prozvana srednjovekovna župa Žapsko, a naknadno njegov srednji i južni deo, koji se prostire od Hutova do mora, imao naziv Zažablje.

Od sredine 50-tih godina 20. veka, kada je Neum počeo da se razvija u značajno turističko mesto, stari deo grada je naseljavalo samo sedam porodica. Danas pored trgovine, turizam predstavlja vodeću privrednu granu područja Neuma. Ovaj grad danas nudi turističkom tržištu gotovo 30000 kreveta, od kojih je oko 3000 kreveta u hotelima, dok ostatak smeštajnih kapaciteta čine udobna konačišta, moteli, vile, apartmani i privatne kuće sa sobama za izdavanje. Do današnjih dana se turistička ponuda Neuma bazirala isključivo na primorski deo obale. U bliskoj budućnosti se u zaleđu Neuma planira razvoj kontinentalnog turizma sa odgovarajućim sadržajima i dinamičnim aktivnostima. Naime, veliki deo priobalja Neuma je bogat arheološkim nalazištima, koja obogaćuju turističku ponudu. Ova vrsta turističke ponude uključuje posetu arheološkim nalazištima, ali i posetu okolnog regiona nedirnute prirode. Mala ali bogata arheološka zbirka očekuje posetioce Muzeja u Neumu i predstavlja pravu poslasticu ljubiteljima kulturnog nasleđa. Osim toga, tokom boravka u Neumu se toplo preporučuje poseta Parka Prirode “Hutovo blato i upoznavanje prekrasnih stećaka u Stocu na lokalitetima Radimlja, Boljuni i okolnim nalazištima stećaka u Hercegovini.

Pećina Vjetrenica, koja nosi epitet najlepše pećine ove vrste i predstavlja veoma važno stanište endemskih vrsta biljaka, ptica i životinja, svakako mora biti deo turističke ponude Neuma. Zaštićen od snažnih vetrova sa otvorenog mora poluostrvima Pelješcem i Klekom, Neum ima značajno topliju klimu od okolnih mesta, veliki broj sunčanih dana, a temperatura mora tokom leta je oko 24 stepena Celzijusa. Kupališna sezona u Neumu traje od juna do oktobra, čak i duže. Zahvaljujući mudroj politici umerenih cena, veliki broj gostiju iz regiona bira Neum kao odredište za svoj odmor u sezoni, kao i u vansezoni. Naravno, ne čine odličan odmor samo lepa plaža, more i udoban smeštaj. Bogata gastronomska ponuda tradicionalnih i ribljih specijaliteta u brojnim restoranima i tavernama Neuma, sa živom muzikom, šetališta, sportski tereni i mesta za zabavu, čine boravak u Neumu ispunjenim, zanimljivim i veoma prijatnim.

 

Balkan kružno putovanje

 

SHARE IT: