Naše ruke Srbija

Naše ruke Srbija

Nacionalna asocijacija za stare i umetničke zanate i domaću radinost “Naše ruke” je osnovana 2007. godine. Inicijativa za osnivanje organizacije je nastala na osnovu potrebe građana da se očuva tradicija, prirodna i kulturna baština Srbije, što doprinosi razvoju turizma i boljem kvalitetu života pojedinaca i grupa u lokalnim zajednicama. Posetiocima je veoma zanimljiva mogućnost posete Centra za stare zanate i izradu suvenira, koji je deo Asocijacije “Naše ruke, sa izuzetno zanimljivim interaktivnim radionicama autentičnih i skoro zaboravljenih zanata, pod vođstvom i nadzorom veštih lokalnih umetnika i zanatlija, čiji umetnički talenti, umeća, veštine i sadržaji posetiocima omogućavaju jedinstvene utiske i doživljaje – izrada opanaka i predmeta od kože, grnčarska radionica, pletenje korpi, vez, tkanje, šivenje, slikanje na staklu, kovačka radionica, priprema pekmeza, džemova i turšija salate, mešenje hleba, pogače i pita i pečenje u starinskoj furuni, izrada nakita, prženje i mlevene kafe, duborez i drvodeljstvo, šišanje i brijanje na starinski način….

Uz ove doživljaje je tokom posete radionici umetnickih i starih zanata i rukotvorina, po najavi, moguće učestvovati na srpskoj svadbi ili srpskoj slavi, sa predstavljanjem originalnih srpskih običaja i uživanjem u svadbarskoj ili slavskoj trpezi, te su zainteresovane grupe dobrodošle za dogovore i pripremu posebno zanimljivih programa !

Udruzenje Nase ruke je koncept koji posetiocima omogućava da uživaju u mestu koga odlikuju nasleđe Srbije i njegove specifičnosti i zanimljivosti, u odnosu na sadržaje kopirane ili prenete iz nekog drugog ambijenta. Gosti se tokom boravka u ovom zanimljivom Centru za stare zanate zbližavaju sa lokalnim stanovništvom i počinju da cene kulture, okruženje i običaje drugačije od svojih. Posebno zanimljiv je način ručnog pisanja kaligrafijom imena posetilaca, što predstavlja jedinstven suvenir iz Srbije i doprinosi divnim uspomenama. Ovo je naše omiljeno mesto posete ili jedinstvene pauze tokom ili posle razgledanja Beograda, vrlo blizu ostalim znamenitostima, ali izvanredno privlačno zbog raznovrsnih aktivnosti i sadržaja koji očekuju posetioce. Kada vreme dozvoli, ovde organizujemo bogat buffet tradicionalni ručak ili obrok u kome posetioci veoma uživaju, zbog zanimljivog druženja sa lokalnim umetnicima i učešća u aktivnostima starinske atmosfere. Moguće je organizovati prijatnu šetnju kroz lepu borovu šumu do jednog od vrhova obližnje planine Avale, što takođe posetiocima pruža nezaboravne doživljaje posete Beograda i Srbije….

SHARE IT: