Narodni Muzej Valjevo

Narodni Muzej Valjevo

Narodni Muzej Valjevo osnovan je 1951. godine na inicijativu Opštine Valjevo i već više od pola veka uspešno obavlja poslove zaštite i predstavljanja kulturne baštine na teritoriji grada Valjeva, kao i opštinama kolubarskog okruga. U svom sastavu Narodni Muzej Valjevo ima 6 stalnih postavki, koje se nalaze u centralnoj zgradi muzeja i u Muselimovom konaku, dok je u pripremi i postavka u Kuli Nenadovića. Od ostalih postavki Narodni muzej Valjevo ima i postavke van Valjeva i to u Brankovini, Osečini i Struganiku. Prva postavka Muzeja je bila smeštena u Muselimovom konaku, podignutom u 19. veku, u čijem podrumu su 1804. godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadovic i Ilija Birčanin, pre “seče Knezova” na obali Kolubare, da bi potom njihove glave bile javno istaknute na krovu ove zgrade.

Kula Nenadovića je svakako simbol grada Valjeva. Podigao ju je Jakov Nenadović uz pomoć sina Jevrema u proleće 1813. godine, da bi se tu skladištila municija za potrebe srpskih ustanika. Krajem 1813. godine ustanici su morali da napuste Valjevo, a kulu preuzimaju Turci i pretvaraju je u tamnicu. Pri ponovnom oslobođenju Valjeva 1815. godine ustanici su zatekli Kulu punu izmučenih Srba. Srpski vojvoda Sima Nenadović, revoltiran postupkom Turaka, je naredio da se kula zapali, da bi je knjaz Miloš Obrenović obnovio 1836. godine.

Narodni Muzej Valjevo čuva preko 24.500 predmeta sa izuzetnom muzejskom vrednošću, razvrstanih u arheološke, etnološke, istorijske, umetničke i numazmatičke zbirke. Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) odlikovan plaketom “Mihailo Valtrović”, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najboljoj muzejskoj ustanovi u Srbiji u prethodnoj godini. Narodni muzej Valjevo je 2012. godine nagrađen Turističkim cvetom, najvišim nacionalnim priznanjem, koje za doprinos razvoju turizma dodeljuje Turistička organizacija Srbije.

U sastavu Narodnog muzeja Valjevo postoji i interna muzejska galerija, u kojoj se godišnje postavi desetak raznovrsnih povremenih tematskih izložbi, sa prevashodno muzejskom tematikom, uz povremene programe koji prate i savremenu produkciju (likovna umetnost, fotografija…)

SHARE IT: