Nacionalni Parkovi i Parkovi prirode Srbije

Za prvo zaštićeno prirodno dobro u Srbiji proglašen je Strogi prirodni rezervat “Zeleničje” još 1948. godine u kome je zastupljena netaknuta bukova šuma sa lovor-višnjom. Taj rezervat nalazi se u jugoistočnoj Srbiji u Jablaničkom okrugu, u blizini mesta Crna Trava.

Lista zaštićenih prirodnih dobara Srbije uključuje 5 Nacionalnih Parkova, 10 Parkova prirode, 14 Predela izuzetnih odlika, 72 Prirodnih Rezervata i Specijalnih Rezervata Prirode, 287 Spomenika Prirode itd… Nacionalni parkovi, jezera i planine su često na itinereru ljubitelja prirode koji upoznaju Srbiju !

Mi verujemo da priroda ima mnoge odgovore na značajna pitanja koja moramo hitno rešavati i koja su svetski izazovi….

 

Pravo na zdravo okruženje i blagovremenu i potpunu svest o njenom statusu je ustavom garantovano pravo svakog stanovnika. Zdravo okruženje je osnova očuvanja ljudskog postojanja i zdravog i stalnog razvoja našeg društva. Priroda je fenomenalna, a očuvanje divljine je od najvišeg značaja za opstanak naše civilizacije ! Setnja do prekrasnog vidikovca, veslanje duž mirne reke, porodični piknik na jezeru ili slične aktivnosti u prirodi najbolje osvežavaju duh. Jedan od osnovnih stavova PANACOMPa je uverenje da je drugi svet izvestan, ostvariv mirom, znanjem i ljubavlju, suživotom sa prirodom i dubokim poštovanjem za nju na nivou čovečanstva. Mi volimo prirodu i odgovorno se ponašamo prema njoj, organizujući “zelene skupove” i razmišljajući o prirodnoj divljini, nadahnutim planiranjem i upravljanjem, stalnim obukama i izveštajima upoznavanja i istraživanja divljine !
Zbog toga svi PANACOMP programi obuhvataju prirodne sadržaje, pružajući gostima blagodeti netaknute prirode kao jedan od osnovnih podsticaja…

SHARE IT: