Nacionalni Park Pirin – Planina Pirin

Planina Pirin se prostire područjem jugozapadne Bugarske, između dubokih dolina reke Strume na zapadu i reke Meste na istoku, sa najvišim vrhom Vihren, visine 2914 metara. Planinski venac Pirina se pruža pravcem severozapad-jugostok i dug je oko 80 km, a širok oko 40 km. Raznovrsno bogato kraško krečnjačko područje planine Pirin obuhvata preko 70 ledničkih jezera i ledničke oblike, sa mnoštvom vodopada, stenovitih vrtača i pećina. Jezera Pirina su Banderiska jezera, Cariska jezera, Kremenska jezera, Popova jezera, Samodivska jezera, Sinanisko jezero, Tipicka jezera, Valjaviska jezera, Vasilaska i Vlahini jezera. Nacionalni Park Pirin se prostire na površini od 40332 hektara između regiona Predela – prevoja između dve planine – Rile na severu i Pirina na jugu i Todorova polyana. Većina planinskog masiva Pirina čini Nacionalni Park Pirin, koji od 1983. godine pripada UNESCO prirodnom svetskom nasleđu. Nacionalni Park i planinu Pirin odlikuje spoj srednje-evropskih, alpskih, balkanskih i sub-mediteranskih biljnih vrsta, kao i oko 30 lokalnih endemskih vrsta biljaka. Planina Pirin je nazvana po Perunu, osnovnom bogu grmljavine i munja drevnih Slovena.

Planina Pirin je izuzetno impresivna i veličanstveno lepa planina, koju odlikuju krečnjačka i granitna područja, oštri piramidalni vrhovi, duboki tesnaci i predivna lednička jezera. Na planini Pirin postoji 50 mermernih i granitnih vrhova visine preko 2500 metara i više od 180 kružnih jezera, smeštenih u podnožju vrhova visine od 1260 do 2720 metara. Guste šume bele i crne jele, smreke, belog i crnog bora i patuljastog bora pokrivaju strme obronke planine Pirin. Stada divokoza lutaju najusamljenijim predelima Pirina. Podnožje planine Pirin obiluje toplim lekovitim izvorima, voćnjacima i vinogradima. Nacionalni Park Pirin je deo veličanstvene planine Pirin, smešten na višim delovima severnog Pirina, koga karakteriše jedinstveni reljef i neponovljiv biljni i životinjski svet. Nacionalni Park Pirin takođe obuhvata prekrasne Rezervate Prirode Bayavi Doupki – Džindžirica i Jelen. Centar Sandanski odlikuje zdrava klima koja je privlacila stanovnistvo iz antickog vremena, a danas predstavlja polaznu tacku brojnih turistickih ruta kroz Nacionalni Park Pirin, ali i najpoznatije leciliste za bronhijalnu astmu u Evropi. Mineralni termalni izvori u turistickom centru Sandanski su temperature od 33 d 83 C, sto ih cini izuzetno pogodnim za raznovrsne tretmane /kupanje ili pijenje lekovite vode/. Brojni hoteli visokog kvaliteta omogucavaju odlicne uslove za odmor uz spa aktivnosti i tretmane u turistickom centru Sandanski. Heraclea Sintica se nalazi u blizini sela Rupite, oko 16 km juzno od grada Sandanski, na padinama ugasenog vulkana, pored usca reke Strumenshnice (drevni Pontos) i Strume (drevni Strymon). Znacajan helenisticki grad Heraclea Sintica smesten duz toka reke Stume – Strymon i kod rasksca izmedu dolina koje su vodile ka zapadu u Ilirikum i ka jugu u grcku Makedoniju je doprineo bogatstvu grada kao vaznom centru trgovine. Grad Heraclea Sintica je cvetao tokom rimskog i kasnoanticnog perioda, da bi njegov znacaj nestao pocetkom srednjeg veka.

Bansko je najbolji ski centar Bugarske, na nadmorskoj visini od 925 metara, sa najkvalitetnijim i najsavremenijim ski sadržajima u Bugarskoj, koji neki takođe smatraju i najmodernijim zimskim centrom Balkana. Nekadašnja zajednica stočara i putujućih trgovaca Pirina je postala međunarodni centar zimskog i letnjeg turizma. Planinski vrhovi Pirina koji okružuju Bansko, brojna planinska gorska jezera i bujne borove šume čine Bansko popularnom destinacijom za odmor i rekreaciju. Tokom poslednjih godina je u kompanija Yulen investirala više miliona EUR u obnavljanje ski područja u Banskom, na osnovu dozvole o upravljanju ski centrom. Bansko ima najviši snežni pokrivač i najdužu skijašku sezonu u bugarskim ski centrima – od 15. decembra do 15. maja. Ski-lift gondola iz grada je izgrađena 2003. godine, kako bi zamenila prevoz minibusom do područja osnovne skijaške baze Banderiška Poljana. Od 2010. godine ski područje obuhvata 75 km skijaških staza, 27 ski liftova i sedežnica, koje opslužuju 24500 skijaša za sat. Do vrha visine 2600 metara se stiže ski liftom. Vertikalni pad u Banskom je skoro 1000 metara do polazne tačke u Banderiškoj Poljani i skoro 1600 metara od skijaški staza do grada. U periodu nekoliko poslednjih godina Bansko doživljava veliki investicioni procvat, izgradnjom novih hotela i ski sadržaja. Preko puta ski lifta Gondola u Banskom se razvija potpuno novo skijaško područje, sa super luksuznim hotelima i apartmanima za izdavanje, čime Bansko postaje skijaški centar sa najboljim hotelima. Bansko se nalazi 60 km jugoistočno od Blagoevgrada i 160 km južno od Sofije.

 

SHARE IT: