Nacionalni Park Durmitor

Durmitor je Nacionalni Park Crne Gore površine 39000 hektara koji čini najveće zaštićeno prirodno područje Crne Gore. Durmitor je veličanstven masiv u severozapadnoj Crnoj Gori koji dostiže visinu od 2522 metara /vrh Bobotov Kuk/. Planina Durmitor je drugi po visini planinski venac Dinarskih Alpa, posle planinskih venaca Prokletija. Prekrasan planinski venac Durmitora i veličanstveno Crno Jezero Nacionalnog Parka Durmitor predstavljaju simbole Crne Gore. Nacionalni Park Durmitor su stvorili lednici i ispresecan je brojnim rekama i podzemnim potocima, što pruža pejsaž od čije lepote zastaje dah. Masiv Durmitora okružuje na severu veličanstveni Kanjon reke Tare, najdublji kanjon Evrope, na zapadu nesvakidašnje lep kanjon Pive i uzbudljivi kanjon Komarnice na jugu. Prema istoku Durmitor je otvoren prema prostranoj, 1500 metara visokoj Jezerskoj visoravni. Planina Sinjajevina se prostire od istočnog dela visoravni Jezerske Površi. Gledano po površini koju zauzima, planina Sinjajevina je najveća i najrasprostanjenija planina Crne Gore, duga 40 km i široka 15 km.  Nadovezujući se na visoravan Durmitora i protežući se od Žabljaka prema jugoistoku, oivičena sa severoistočne strane kanjonom Tare, a sa jugozapadne strane kanjonom Morače, planina Sinjajevina se pruža na suprotnoj strani sve do kolašinskih i mojkovačkih udolina.

Planinski greben Durmitora se velikom većinom prostire u Opštini Žabljak, sa raznovrsnim smeštajnim kapacitetima i dobro razvijenom turističkom infrastrukturom. Na Durmitoru se nalazi 16 ledničkih jezera, razbacanih po planinskom masivu i Jezerskoj Površi. Jezera značajno doprinose lepoti Durmitora i nose nadimak Gorske Oči. Jezera Durmitora su Crno Jezero, Veliko Škrčko Jezero, Malo Škrčko Jezero, Jezero Zeleni Vir, Jablan Jezero, Valovito Jezero, Jezero Vir u Lokvicama, Srablje Jezero, Modro Jezero, Jezero Suva Lokva, Zminje Jezero, Barno Jezero, Pošćensko Jezero, Zabojsko Jezero, Vražje Jezero, Riblje Jezero, Zminčko Jezero i Sušičko Jezero.

Lonely Planet : “Sever Crne Gore poziva mnogobrojne gorštačke avanture. Nacionalni parkovi Durmitor, Biogradska Gora i Prokletije pružaju izvanredne aktivnosti u prirodi i čine ih destinacijom snova sa aktivnostima pešačenja, vožnje brdskog bicikla, do kanjonga i splavarenja”.

Naziv Durmitor moguce potiče od balkansko-rumunskog /tj rumunsko-vlaškog/ dijalekta i znači “spavati”. Druga etimologija ovog naziva može biti od keltskog imena “planina sa vodom”. Duž Kanjona Reke Tare, koji je najdublja klisura Evrope, guste borove šume su prošarane bistrim jezerima, koja su staništa velikog broja endemskih biljaka. Nacionalni Park Durmitor je deo UNESCO Svetskog Prirodnog nasleđa od 1980. godine. Pogled sa Durmitora je nezaboravan i obuhvata nekoliko stotona kilometara – od planine Rudnik na severu do vrhova planine Orijena i Jadranskog mora i od Kopaonika /Srbija/ do Čvrsnice, na zapadu. Neverovatno impresivan je pogled sa Durmitora na planinske vence Crne Gore, prošarane rečnim dolinama i živopisnim kanjonima, kao i posmatranje zatalasanih planina, smeštenih oko gorostasnog masiva Durmitora.

Savin Kuk je najpopulariji i najposećeniji vrh Nacionalnog Parka Durmitor, do čije istočne padine se stiže sedežnicom, nekoliko stotina metara ispod najviše tačke, u blizini Savine Vode. Sedežnica pripada Ski Centru Durmitor i značajno pomaže upoznavanju lepota istočnog dela Savinog Kuka, koji se uzdiže 800 metara iznad Jezerske Visoravni. Ova strana Durmitora se zove Čista Strana. Snežni pokrivač na Durmitoru se održava 120 dana godišnje, a najbolje ski staze su na padinama Savinog Kuka, Štuoca i Javorovače. Ski staza Savin kuk je duga 3500 metara i ima dve sedežnice, ski lift, pomoćni lift i servis za skijašku opremu. Štuoc ski staza je nešto krača – 2600 metara, ali veoma uzbudljiva, dok 800 metara ski staze Javorovača, predstavlja užitak za skijaše koji vole kratki spust.  Snowbord postaje sve omiljeniji poslednjih godina, jer se brojni ljubitelji snowborda okupljaju svake godine na takmičenjima na Durmitoru. Na Durmitoru postoji 748 planinskih izvora, iz kojih možete piti, u šumama starim preko 100 godina. Duž planinskih i pešačkih staza Durmitora, ukupne dužine oko 200 km, nalaze se brojne pećine, među kojima je Ledena Pećina, smeštena ispod vrha Obla Glava. Na obroncima Durmitora se nalazi divlji Kanjon Nevidio, koji je hiljadama godina bio nepoznat i nedostupan ljudima. Kanjon Nevidio je otkriven 1965. godine, kada je ljudska noga prvi put kročila na njegovo tlo. Prvi osvajači Kanjona Nevidio su bili članovi grupe planinara iz Nikšića. Danas je Kanjon Nevidio jedna od najboljih – najuzbudljivijih avanturistickih destinacija Crne Gore, a verovatno i Balkana. Kao zanimljiv primer etnografskog nasleđa, treba spomenuti drevne oblike seoskih kuća, takozvane savardake, kao i vodenice razbacane širom katuna – sela i potoke Durmitora.

Veličanstveni Nacionalni Park i planina Durmitor su veoma bogati i raznoliki tokom čitave godine, te svojom pogodnom klimom, posebnim odsjajem planinskog masiva i jezera, svezim vazduhom, uzbudljivim kanjonima i mirisnim livadama, svakom posetiocu omogućavaju nezaboravni doživljaj i utisak zadovoljstva.

UNESCO Komitet za svetsku kulturnu baštinu UNESCO je na zasedanju u Istanbulu jula 2016., doneo odluku o upisu stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika na listu UNESCO svetske kulturne baštine. Ovaj jedinstveni kulturni fenomen se prostire na području četiri susedne države – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i obuhvata 28 lokaliteta, među kojima su tri nekropole stećaka u Crnoj Gori – Bare Žugica, Grčko groblje na Žabljaku koji imaju status UNESCO mesta svetskog nasleđa.

Grad Žabljak se nalazi u središtu regiona Durmitora, na nadmorskoj visini od 1450 metara, što ga čini najvišim urbanim konglomeratom na Balkanu. Zabljak okružuje 23 durmitorska planinska vrha visine iznad 2200 metara i 18 magičnih ledničkih jezera, kao i Kanjon Tare, najdublji kanjon u Evropi. U Zabljaku i okolini živi oko 4500 stanovnika. Turistička sezona na Žabljaku traje tokom čitave godine – prosto ne možete reći koji deo godine je najlepši za boravak na Žabljaku, jer je svako godišnje doba na Durmitoru jedinstveno lepo i pogodno za raznovrsne aktivnosti na otvorenom i uživanje u očuvanoj prirodi.

Planinarenje u Crnoj Gori – teška tura

Juzni Balkan tura

UNESCO Balkan Tura 3 države – Srbija, Crna Gora, Hrvatska

 

SHARE IT: