Nacionalni Park Dolina Valbone

Nacionalni Park Dolina Valbone, površine oko 8000 hektara je pravi dragulj planina Prokletija – Albanskih Alpa. Valbona je naziv čitavog planinskog područja smeštenog u okrugu Tropoja u severnoj Albaniji, kroz koje protiče istoimena reka i u kome se nalazi ovo istoimeno planinsko selo. Ovaj okrug, koji se graniči sa Kosovom i Metohijom na severoistoku i Crnom Gorom na severozapadu, zajedno sa susednom oblasti Nacionalnog Parka Theth na zapadu, obuhvata region pod albanskim nazivom Malësi – Malesija, koji se grubo može prevesti kao “brdovita područja”. Dolina reke Valbone se nalazi 25-30 km severozapadno od mesta Bajram Curri u severnoj Albaniji i povezanaje sa područjem Nacionalnog Parka Tet. Ime Valbone potiče od latinskog Vallis Bona, što je starosrpski prevod Dobri dol.

Dolina Valbone se nalazi između najviših i najsurovijih planinskih vrhova Balkana, koji predstavljaju festival boja i kontrasta i graniči se sa Nacionalnim Parkom Theth. Biodiverzitet Nacionalnog Parka Doline Valbone predstavlja veoma značajnu turističku znamenitost. Dolinu Valbone odlijuju kristalno čiste reke po kojima je poznata, u kojima posetioci mogu da plivaju, love ribu i voze kajak i kanu. Reka Valbona teče kroz dolinu do reke Drim.

Selo Valbona je centralno mesto Nacionalnog Parka Valbona. To je usamljeno i udaljeno planinsko selo, sa nešto udobnih smeštajnih kapaciteta za turiste, bez prodavnice, pošte, lekara, benzinske stanice….. Konfiguracija terena, hidrologija, šume, cveće, karakteristična arhitektura i gostoprimljivost stanovništa čini Nacionalni Park Valbona izvanrednim odredištem turističkih poseta. Stenoviti, vrletni i strmi planinski vrhovi, Jezerce, Iron, Kollata – Podi of Kollates i Pecmarres privlače planinare, ljubitelje prirode i alpiniste iz čitavog sveta. Poljoprivreda i stočarstvo regiona Valbone daju potpuno prirodne prinose i proizvode, koji su organski. Hrana je izuzetno ukusna, sveža i domaća, ali je domaćini malenih, udaljenih sela ponekad pripremaju kao zimnicu. Veličanstvena priroda, svež vazduh, visoki i jedinstveni planinski vrhovi, jezera, brojni izvori, šume, planine, flora i fauna Nacionalnog Parka Dolina Valbone omogućavaju odlične uslove za ekološki turizam, kao i upoznavanje prekrasnih predela susednih država – Plavsko jezero i Visitorsko jezero-planina u Crnoj Gori i druge staze i prirodne znamenitosti ovog jedinstvenog područja Balkana.

 

SHARE IT: