Nacionalni Park Calimani

Călimani Nacionalni Park obuhvata površinu od 24,041 ha i predstavlja najgrandiozniji vulkanski kompleks rumunskih Karpata, između dve rumunske pokrajine – Moldavije i Transilvanije u severnoj Rumuniji. Nacionalni Park Călimani se prostire na području 4 okruga u Rumuniji: Bistrita-Năsăud, Suceava, Mures i Harghita. Nacionalni Park Călimani ima znacajnu ulogu u zaštiti i ocuvanju divljine i planinskih ekosistema Rumunije. Posetiocima Nacionalnog Parka Calimani su na raspolaganju brojne aktivnosoti u prirodi – planinarenje, pešacenje, voznja planinskog bicikla, jahanje konja, cross country skijanje, posmatranje ptica, foto safari, backpacking, paragliding. U planinama Calimani postoji nekoliko pesackih i planinarskih staza, od kojih su neke veoma zahtevne, ali takode i staze koje ne zahtevaju visok stepen kondicije, odnosno prilagodene posetiocima svih nivoa fizicke kondicije. Ogromne vulkanske stene i krateri starih vulkana u Nacionalnom Parku Calimani (Parcul National Calimani) omogućavaju veličansvene pejsaže, a stanište su velikih ekosistema i obilja švajcarskog kamenog bora i kleke. Planine Calimani odlikuje najviši masiv u vulkanskom vencu Rumunije, vrh Pietrosu – Pietrosul Călimanilor (2103 m), ali ovde postoje drugi vulkanski oblici iznad 2000 metara visine, kao što su Retitis, Călimani Izvor, Călimani Cerbuc. Prirodan proces erozije na vulkanskoj visoravni Calimani je dovela do stvaranja neobičnih vulkanskih kraških oblika Dvanaest apostola (Cei 12 Apostoli), Crvenih stena (Pietrele Rosii) i geoloških rezervata Nefertiti. Legenda kaže da je vulkanski oblik statua Dvanaest apostola služio za molitvu i rituale tokom vremena drevnih Dačana…. na nadmorskoj visino od 1770 metara, u podrucju sa najvecom vidljivoscu, koje dominira iznad dolina reka Negrişoara (Mala Crna) i Neagra (Crna reka), pritokama reke Dorne.

Ljubiteljima botanike Nacionalni Park Calimani omogućava da posmatraju 774 biljnih vrsta, od kojih su mnoge retke :planinski praziluk (Allium victorialis), zvezdasta šumarica (Anemone narcissifolia) i planinska soldanela (Soldanella Montana). U šumama kleke ili na zemljištu vuklanske prirode se često pojavljuje divlja ruža (Rhododendron myrtifolium). U Nacionalnom Parku Calimani je stanište nekoliko ugroženih vrsta, kao što su medved (Ursus arctos), los (cervus elaphus), divlji vepar (sus scrofa), košuta (Capreolus capreolus), vuk (Canis lupus), drvena kuna (Martes martes) i ris (Lynx lynx). U šumama kedra i područjima gde raste kleka, na zapadnim padinama planine Calimani živi crni tetreb (Tetrao tetrix), veoma retka vrsta ptice u Rumuniji.

Prirodne znamenitosti Nacionalnog Parka Calimani : Rezervat Prirode Iezerul Calimani, koji štiti prirodne delove vegetacije, sa predivnim jezerom Iezer, na čijoj obali rastu patuljasti bor i planinske divlje ruže, kraški oblici Dvanaest apostola, Crvene stene i geološki rezervati Nefertiti, Vodopad Tihu, smešten na ušću potoka Tihu i Paraul Umed, Vrh Retitis, sa koga se pruža veličanstvena panorama planine Ceahlau i dalekih planina Fagaraš, kada je vedro.

 

SHARE IT: