Nacionalni Park Biogradska Gora – Bjelasica

Nacionalni Park Biogradska Gora je smešten u severoistočnom delu Crne Gore, između reka Tare i Lima i u središnjem delu planine Bjelasice. Nacionalni Park Biogradska Gora je prvi Nacionalni Park u Crnoj Gori, osnovan 1952. godine i obuhvata površinu od 5650 hektara. Zaštita veličanstvenog prirodnog područja Biogradske Gore i planine Bjelasice je započela 1878. godine značajnim zalaganjem Knjaza Nikole Petrovića za očuvanje ovog predela, kako bi u njemu uživale buduće generacije.

Ulaz u Biogradsku Goru se nalazi na manje od 20 km između Mojkovca i Kolašina. Vrhove nekoliko planina obrubljuju šume, među kojima su Crna Glava /2139 metara/, Zekova Glava /2117 metara/ i Troglava /2072 metara/. Planina Bjelasica je najzelenija planina Crne Gore, veoma bogata vodom. Šume Biogradske Gore su bukvalno fantastične. Nalaze se na padinama visinske razlike od 1000 metara, okružujući obale Biogradskog jezera spokojne lepote i čuvajući na malom prostoru nesvakidašnju raznovrsnost mikro klime. Biogradsko jezero je okruženo Biogradskom prašumom, koja pripada jednoj od tri najpoznatije preostale prašume Evrope i omogućava posetiocima uživanje u prekrasnom krajoliku, fotografisanje i istinski odmor u dubokoj senci drveća starosti trista godina. Šume su najznačajnija prirodna odlika Nacionalnog Parka Biogradska Gora, na površini od 1600 hektara, što čini jednu od tri preostale prastare šume Evrope. Brze rečice presecaju pejsaž Biogradske gore, zelene pašnjake i besprekorno čista jezera, u kojima se odbleskuje šuma.

Nacionalni Park Biogradska Gora je stanište brojnih ptičjih vrsta, među kojima su tetreb, ševa, ćubasta senica, žuta i plava senica, sova, kliktavac, jastreb mišar i carski orao. Nacionalni Park Biogradska Gora je bogat drevnim istorijskim i kulturnim nasleđem duhovnih spomenika, tradicionalne arhitekture i arheoloških nalazišta. Mnoga sela i “katuni”, kuće, brvnare, kule, vodenice su razbacane po granicama drevnih šumskih rezervata i divljine planine Bjelasice. Katuni na lokacijama Pešića rupe, Vranjaka, Siska i Vragodola su najživopisniji i najzanimljiviji. Tokom letnje sezone planinske padine Bjelasice ožive, katuni su puni ljudi, a proplancima odjekuje zvon klepetuše ovna predvodnika. U Nacionalnom Parku Biogradska Gora postoji mnogo obeleženih planinarskih staza, a posetioci kažu da područje Nacionalnog Parka Biogradska Gora i planine Bjelasice je moguće prepešačiti za tri dana.

Lednička jezera Nacionalnog Parka Biogradske Gore su jedinstveno lepa i cesto se koriste u predstavljanju Crne Gore. To su Biogradsko Jezero, Pešića Jezero, dva Ursulovačka Jezera i Šiško Jezero. Od svih jezera Nacionalnog Parka Biogradska Gora je Biogradsko Jezero najveće i nalazi se na nadmorskoj visini od 1094 metara. Biogradsko Jezero se nalazi u središnjem delu Nacionalnog Parka Biogradske Gore, na mestu gde se u davnoj prošlosi otopio lednik, stvorivši vodenu površinu od oko 250000 m2, veličine zavisne od količine vode. Najveća dubina Biogradskog Jezera je 12,1 metar. Obale Biogradskog Jezera su duge oko 3,5 km. Biogradsko Jezero napaja Biogradska Reka. Magično Šiško Jezero NP Biogradska gora se nalazi na nadmorskoj visini od 1680 metara.

“Ursulovačko jezero se nalazi ispod same Crne glave, koja je ujedno i najveći planinski vrh Bjelasice sa nadmorskom visinom od 2.138 metara. Jezero plijeni ljepotom koja bez daha ostavlja sve turiste, koji su spremni na avanturu da dođu do jednog od najnepristupačnijih jezera u Crnoj Gori. Veliko Ursulovačko jezero blizu je sela Kurikuće, pa ga zbog toga neki nazivaju još i Kurikućko jezero. Predio Bjelasice u kome se jezero nalazi, naziva se Ursulovac pa je po tome i jezero dobilo ime. Od svih jezera na Bjelasici ono je na najvećoj nadmorskoj visini pa je zbog toga mnogo hladnije, ali i bistrije. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.895 metara, dugačko je 162 metara, a široko 106 metara. Prosječna dubina mu je oko 3 metra, a mijenja se u zavisnosti od vodostaja. Zbog odsustva vegetacije i kamenitog dna voda je relativno bistra. Ursulovacko Jezero je glečerskog porijekla, u njegovoj neposrednoj blizini su i dva izvora od kojih jezero dobija vodu, a gubi je samo isparavanjem, ne otiče. Malo Ursulovačko jezero poznato je i kao Blatina. Male je površine i dubine i nalazi se na 1760 mnv. Udaljeno je oko kilometar od Velikog Ursulovačkog jezera. Dugačko je 175, a široko 90 metara. Duboko je 3m. Nikad ne presušuje mada mu prijeti nestanak. Služi kao pojilo za stoku”. TO Kolašin

Pešića jezero se nalazi na obodu NP Biogradska gora i nakon Biogradskog jezera drugo je po površini jezero planine Bjelasice. Pešića jezero je smešteno u jednom od najvećih cirkova Bjelasice, u prostoru između njenih najviših vrhova: Crne glave (2.137mnv), Zekove Glave (2.116mnv) i Belila (2.059mnv). Ukoliko do Pešića jezera dolazite iz doline Tare, onda staza ka jezeru vodi dolinom Mušovića rijeke, preko katuna Vranjak i vrha Zekova glava. Pešića jezero je dugačko 290 metara, a maksimalna širina je oko 165 metara. Ukoliko se odlučite za šetnju duž jezera, imajte u vidu da je dužina obale leti do 800 metara, a u proleće zbog većeg vodostaja do 1.200 metara. Prosečna dubina u Pešića jezeru je oko 3 metra, a smatra se da je maksimalna dubina oko 8 metara. Za ovo jezero je vezana legenda o  krilatom konju. Prema legendi, iz voda ovog jezera noću je izlazio bijeli krilati konj, čijoj su se ljepoti potajno divile vile”. Moja Crna Gora

Planina Bjelasica je sigurno jedna od najlepših planina Crne Gore. Bjelasica pripada središnjem kontinentalnom crnogorskom regionu, smeštena između reka Lim, Ravne Rijeke, Tare i Drčke reke, a od venca Komova je odvaja prevoj Trešnjevik. Planina Bjelasica se graniči na istoku Moračkim planinama /2226 metara, Sinjajevinom /2203 metara, Vojnikom /1997 metara/, Golijom /1942 metra/, Maganikom /2318 metara/, na severu Prokletijama /2694 metara/, Komovima /2487 metara/, Kučkom Krajinom /2184 metara/, na zapadu planinom Hajlom /2403 metara/, na severozapadu Mokrom Planinom /2003 metara/, na jugoistoku Durmitorom /2523 metara/, Maglićem /2388 metara/, Biočem /2397 metara/, Volujkom /2336 metara/ i Ljubusnjom /2238 metara/, sa juga srpskim planinama Zlatarom /1626 metara/ i Zlatiborom /1496 metara/, sa jugozapadne strane planinama u Srbiji, Kopaonikom /2017 metara/, Golijom /1833 metara/, Radočelom /1643 metara/, Pešterom /1617 metara/, Čemernom /1579 metara/. Masiv planine Bjelasice, dug i širok 30 km ima 10 planinskih vrhova preko 2000 metara. Geološke odlike Bjelasice su vulkanskog porekla, sa blago zaobljenim oblicima i širokim prostranstvom nežno valovitih pejsaža, koji su bukvalno očaravajuće lepote. Preko Bjelasice prelazi crnogorska transferzala 1 i omogućava nezaboravne aktivnosti u prirodi – pešačenje i planinarenje –  planinarska staza 1 Mojkovac (812 m) – Brskovo (1,433m) – Bjelogrivac (1,970 m) – Veliko Šiško jezero (1,660 m) – Veliko Ursulovačko jezero (1,902 m) – vrh Crna Glava (2,139 m).

Kolašin je mesto sa dugom tradicijom gostoprimstva i odličan izbor polazne destinacije iz koje posetioci mogu da upoznaju ovaj prekrasan deo Crne Gore – planinu Sinjajevinu, Tali i Lukanje Čelo /Moračke planine- i planinu Bjelasicu.

Analiza Agrokombinata 13. jul pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri meseca može proizvesti 1.000 tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone lekovitog bilja i 4.000 tona sena od čega se može zaraditi oko 11 miliona eura !

Planinarenje u Crnoj Gori – teška tura 

Planinarenje u Crnoj Gori – srednja tura 

Planinarenje u Crnoj Gori – lagana tura 

Balkanska tura Srbija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina

 

SHARE IT: