Muzički sastav Stupovi

Muzički sastav Stupovi

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva g.dr. Artemija, Episkopa Raško-prizrenskog i Kosovsko-metohijskog, Muzički sastav “Stupovi” je aktivan, u okviru jedinstvene misionarske akcije obnove manastira Đurđevi Stupovi “Obnovimo sebe – Podignimo Stupove”.

Muzičari su članovi Društva prijatelja manastira Đurđevi Stupovi u Rasu nastupaju na crkvenim i kulturnim manifestacijama i narodnim saborima. Svako pevačko i sviračko nasleđe poteklo iz naroda, nosi sa sobom veliku snagu i osoben izraz. To je iskustvo prenošeno generacijama, koje dobijamo od svojih predaka, a prenosimo potomcima i koje neprestano teče, reka, dobijajući samo pečat vremena u kome živi. Taj pečat je u svakom vremenu veoma bitan jer on, upravo, svedoči o neprestanom životu i lepoti narodnog stvaralaštva i prenosi jasnu poruku koja nas sve upućuje na jedan Izvor.

Želeći da to iskaže, Muzički sastav “Stupovi” je svoj koren utvrdio na srpskoj tradicionalnoj muzici kroz stare, narodne instrumente /frula, kaval, dvojnice, zurle, gajde, šargija, lauta…/ i narodno pevanje, ali je stvarajući u ovom vremenu, pesmama koje izvodi dao obeležje tog vremena kroz savremene aranžmane. Muzika koju izvode zasniva se, uglavnom na nasledju Kosova i Metohije, ali i drugim krajevima Srbije /južna i centralna Srbija/, a sastav ima i sopstveni, autorski izraz. U zajednici sa ostalim učesnicima, koji na različite načine izvode našu tradicionalnu, ali i duhovnu, crkvenu muziku, do sada je imao niz koncerata u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Ovi koncerti su, uglavnom muzičko-scenski, u čije tkivo su utkani tekstovi ili pesme koje govore istaknuti glumci ili pesnici iz naših krajeva. Pod pokroviteljstvom manastira Đurđevi Stupovi u Rasu i kroz njih, prenosi se poruka jednog zajedničkog dela, usmerenog ka jednom istom cilju : obnovi ovog drevnog manastira na vrhu Srbije, obnovi kosovsko-mehotijskih svetinja, ali pre svega u buđenju našeg duha i prosvetljenja srpskog naroda u vremenu u kome živimo, sa nadom i molitvom.

SHARE IT: