Muzej Nikole Tesle Beograd

Muzej Nikole Tesle Beograd

Nikola Tesla je “čovek koji je izumeo 20. vek. Nikola Tesla /10 jul 1856 – 7 januar 1943/ je bio naučnik, pronalazač oko 700 svetski priznatih patenata, mašinski i elektro inženjer, čija su vrhunska dostignuća i izumi promenili nauku budućih generacija. Muzej Nikole Tesle u Beogradu sadrži celokupnu zaostavštinu Nikole Tesle koju je po njegovoj želji i zahvaljujući ogromnom trudu sakupio njegov nećak, Sava Kosanović, nakon smrti velikog genija 1943. godine u Njujorku.

Muzej Nikole Tesle je jedina postojeća velika zbirka Teslinog nasleđa i zaostavštine, osnovana 1952. godine u Beogradu i smeštena u velelepnoj vili koju je 1927. godine projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan. Vrednost izloženog materijala u Muzeju Nikole Tesle Beograd je od neprocenjivog značaja, obuhvatajući više od 150.000 raznovrsnih dokumenata vezanih za život i stvaralački rad Nikole Tesle. U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, posebno posvećenom velikom naučniku i pronalazaču, nalazi se urna sa pepelom kremiranih ostataka, kao i zbirka brojnih izuma i veličanstvenih dela svetski čuvenog genija.”Poseta Muzeja Nikole Tesle je specijalni doživljaj jer vođena tura počinje projekcijom filma o Nikoli Tesli koji traje 15 minuta. Posle demonstrator prikazuje rad Teslinih najznačajnijih patenata, a postoje i eksperimenti u kojima učestvuju posetioci, što je posebno zanimljivo jer čini iskustvo koje se retko gde doživljava. Na kraju je deo sa ličnim predmetima velikog naučnika, među kojima su jedini portret i urna, što Muzej Nikole Tesle čini jedinstvenim u svetu. Posetioci Muzeja Nikole Tesle su uobičajeno izuzetno zadovoljni posetom, tj vođenom turom koju je smislio Branimir Jovanović, jedan od tri, u svetu najbolja poznavaoca Nikole Tesle”. Muzej Nikole Tesle

Nikola Tesla, veliki pronalazač i otvoreni srpski patriota je istinski obožavao slobodne srpske zemlje, Srbiju i Crnu Goru, kao i ostatak srpstva pritisnut okupacijom pod Austro-ugarskim i turskim jarmom. Nikola Tesla nikada nije krio svoja patriotska osećanja, čak naprotiv – on ih je isticao !

Tesla je predstavio bežični prenos energije za napajanje elektronskih aparata već 1893. godine i u svom nedovršenom Wardenclyffe Tower projektu je težio da ostvari interkontinentalnu isporuku industrijske energije bežičnim putem. Tesla je nagrađen za pronalazak daljinskog upravljača 1898. godine, korišćenjem čamca sa baterijskim napajanjem za demonstraciju svoga izuma. Mnogo godina je prošlo pre nego što je ovaj izum pametno i smisleno iskorišćen, ali je danas nemoguće zamisliti savremeni svet bez tehnologije daljinskog upravljanja. Tesla je, a ne Edison, izumeo svetu elektromagnetnu energiju. Jednosmerna struja Tomasa Edisona je zahtevala brojne elektrane koje bi velikom broju ljudi omogućile struju, dok je Tesla koristio tanje žice kojima je prenosio energiju na velikim daljinama. Edison je sproveo prljavu javnu kampanju protiv jednosmerne struje, otišavši toliko daleko da je njom ubijao mačke i pse, ali je na kraju Tesla pobedio. Nikola Tesla je, a ne Markoni, omogućio svetu elektromagnetne veze (Radio). Priznanje za izum radija je otišlo italijanskom inžinjeru Guljemu Markoniju, ali je kasnije otkriveno da je Tesla prvi izumeo radio. Krajem 19. veka su prihvaćena dva Teslina izuma za radio, ali je izum Italijana nagrađen, zahvaljujući finansijkom uticaju Markonijevih pristalica. Tesla je mirno prihvatio ovu situaciju, srećan da je nauka krenula napred. Tesla had a dream that one day every single person on the planet would be able to receive free energy.

Tesla je tvrdio da će njegova vizija smrtonosnog zraka onemogućiti rat, jer ce svaka zemlja imati “nevidljivi kineski zid.” U noći 15. jula 1903. godine, Tesla je svojim izumima “zapalio” nebo nad Njujorkom, a sjaj se razlivao i nad nepreglednim prostranstvima Atlanskog okeana. Toliko je veliki bio efekat Teslinih otkrića u elekricitetu i radiju pred kraj 19. veka da je sve eksplodirao u tehnološkom razvoju, koji danas upravlja našim medijima, a posledica je da su pravi pioniri električne nauke – zaboravljeni. Zbog svoje ekcentrične ličnosti, te prividnog nepoverenja i ponekad bizarnih zahteva za mogućnostima naučnog i tehnološkog razvoja, Teslu su pred kraj života mnogi karakterisali i smatrali ludim naučnikom. Tesla je umro siromašan, u 86. godini, u hotelskom apartmanu u Nju Jorku. “Nikola Tesla bio je veliki humanist, eminentni naučni genije i pesnik nauke ! Danas smo izgubili najvećeg genija čovečanstva!” – reči su kojima se od Nikole Tesle oprostio gradonačelnik New Yorka Fiorello LaGuardia.

Zaostavština Nikole Tesle je od 2003. godina deo UNESCO svetskog programa sećanja – UNESCO’s Memory of the World Programme Register, zahvaljujući njenoj kritizerskoj ulozi prema istoriji elektrifikacije sveta, te, još važnije, budućem tehnološkom napretku.

Evo kako je govorio i mislio naš Nikola Tesla – Biće moguće razgovarati sa dušama umrlih odvojenih od tela – izvor www.poreklo.rs

“Radim za budućnost i savremenici me neće razumeti, ali jednog dana prevladaće naučni zakon prirode čije sam tajne otkrio i kao dlanom o dlan sve će se promeniti. Nastupiće nova era čovečanske mudrosti, čije će glavne odlike biti razumevanje vremena, otkriće izvora beskrajne energije i oblikovanje materije po volji naučnika. Ljudska svest pomeriće granice života i biće moguće razgovarati sa dušama umrlih odvojenim od tela. Ova saznanja dodatno će pomeriti naše shvatanje o razlici života i smtri.

Uveren sam da je ceo kosmos objedinjen, kako u materijalnom, tako i u duhovnom pogledu. Postoji u vasioni neko jezgro otkuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća. Ono nas večno privlači, ja osećam njegovu moć i vrednosti koje ono emituje celoj vasioni i time je održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu tog jezgra, ali znam da postoji i kad hoću da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to SVETLOST, a kad pokušam da ga shvatim duhovno, onda je LEPOTA i SAMILOST. Onaj koji nosi u sebi tu veru oseća se snažan, rad mu čini radost, jer se i sam oseća jednim tonom u sveopštoj harmoniji.”

“Postoji nešto u meni što može biti iluzija, koja je čest slučaj kod mladih, oduševljanih ljudi, ali ako bi bilo sreće da ostvarim neke od mojih ideala, bilo bi to na dobrobit čitavog čovečanstva. Ako ove nade budu postale stvarnost, najdragocenija poruka bi bila da je to zasluga Srba. Živela Srbija !”

“Kao što vidite i čujete, ostao sam Srbin i preko, gde sam potvrdio neka naučna istraživanja. Vi to takođe treba da budete po svom znanju i predanom radu, čime ćete veličati Srbiju širom sveta”.

“Treba činiti dobro do iznemoglosti, treba užasnuti svemir dobrotom onako kako smo mi užasnuti količinom zla na svetu. Treba činiti dobro do granice gluposti. I preko nje. I kada nema nikakvog razloga, treba činiti dobro. Treba namerno, svaki dan, nekom stopliti dušu. Treba zbuniti svemir. Treba činiti dobro i kada se dobro dobrim ne vraća. Treba, uprkos svemu. Treba, jer je to jedino i jer ništa nema smisla. I jer je jedini udar na besmisao – to dobro. Treba činiti dobro i kada pomislimo da ni činjenje dobra nema smisla. Samo besmisleno dobro mi miriše na neki smisao. Savršeno, čisto dobro, bez ikakvog smisla….Slobodanka Boba Đuderija, spisateljica iz Splita, kniga – roman “Da se ne baci”.

“Energija jedna misli može odrediti kretanje svemira !” Nikola Tesla

Nikola Tesla – Mad Electricity deo 5

SHARE IT: