Mionica Milogošće seoski turizam 125 Kosjerić

Mionica Milogošće seoski turizam 125 Kosjerić

Domaćinstvo “Milogošće” se nalazi u kosjerickom selu Mionica, na padinama Divčibara, na nadmorskoj visini od 670 metara, na samo 9 km od Kosjerića, oko 150 km jugozapadno od Beograda. U majusnom selu Mionici u Opstini Kosjericu u 79 seoskih domaćinstava živi 232 stanovnika. Selo Mionica je tipično planinsko selo, rasuto po brežuljcima prekrasnih valjevskih planina, koga krase zeleni pašnjaci i mirisne livade sa domaćim životinjama, kao i beskrajna područja pod listopadnom i četinarskom šumom. Zbog bujne planinske vegetacije Kosjerića i okoline, posetiocima se pruža jedinstvena prilika da punim plućima dišu čisti planinski vazduh. Divčibare predstavljaju jedan od najpoznatijih planinskih turističkih centara Srbije, poznatog po prostranim mirisnim livadama, brojnim planinarskim stazama i odličnim terenima za letnje i zimske sportove, koji tokom čitave godine privlače brojne posetioce iz zemlje i inostranstva.
Boravak u seoskom turističkom domaćinstvu Milogošće u zaseoku Mionica kod Kosjerića omogućava gostima uživanje u blagodetima sela, nezaboravnom gostoprimstvu mladih i vrednih domaćina, bezbrižnom opuštanju u bazenu tokom vrelih letnjih dana, mnoštvu zanimljivih i uzbudljivih aktivnosti u prirodi, kao i ukusnim traditionalnim specijalitetima koje domaćini samostalno pripemaju. Domaći sir, kajmak, kiselo mleko, pršuta, gibanica, proja, razna jela od mesa, pečenja, sarma, mnogobrojne salate i tradicionalne poslastice su na jelovniku ovog uglednog seoskog domaćinstva. Svu hranu koju domaćini pripremaju oni i pažljivo uzgajaju na svom imanju, baveći se generacijama stočarstvom, voćarstvom i ratarstvom. Recepti po kojima se priremaju tradicionalna jela prenose se sa kolena na koleno, što im daje autentičan i nezaboravan ukus. U ovom seoskom domaćinstvu postoji mogućnost izbora jela i termina u kojima se služe obroci.

Domaćinstvo Milogošće raspolaže sa pet udobnih trokrevetnih soba I kategorije, koje poseduju kupatila sa tušem, centralno grejanje, balkone i bežični internet. Uređenje kuće i smeštaja seosko-turističkog kompleksa Milogošće je isključivo od prirodnih materijala /drveta i cigle/ i upotpunjeno etnografskim detaljima i elementima. Sobe su ukrašene ručno tkanim ćilimima, stazama i prekrivačima, što im daje poseban tradicionalni i rustični izgled i osećaj topline. Zajednički prostor za goste je prostrana sala za ručavanje kapaciteta 70 osoba sa kuhinjom i toaletom, gde rado svraćaju planinari radi odmora, osveženja ili odličnog i bogatog obroka. Bogatu trpezu čine jela koja su pripremana od davnina, dok predivno prirodno okruženje u tišini i udobnosti ovog seoskog domaćinstva čine odmor tokom čitave godine potpunim doživljajem. Velika prostranstva okolne borove i brezove šume prošarana su cvetnim livadama i proplancima koji obiluju lekovitim biljem, pa se ovo seosko domaćinstvo tradiciolno i uspesno bavi pčelarstvom skoro 100 godina.

Boravak u prirodi valjevskih planina pruža mogućnost za šetnje, rekreaciju, planinarenje, vožnju planinskog bicikla, izlete sa upoznavanjem kulturnog nasleđa – Crkve brvnare u selu Seča reka, ili poseta čuvenoj destileriji Zarić u Kosjericu, koja proizvodi rakije vrhunskog kvaliteta od voća iz ovog regiona i dobitnik je najviših međunarodnih nagrada i priznanja, bavljenje seoskim poslovima, sportske aktivnosti, plivanje u bazenu, lov, ribolov, branje šumskih plodova i lekovitog bilja, bezbrižna igra na dečjem igralistu, kao i mnoge druge rekreativno – zabavne planinske aktivnosti na otvorenom. Ovo domaćinstvo je tradicionalno domaćin najmlađim gostima predškolskog i školskog uzrasta, koji uživaju u upoznavanju prirode i očuvanih običaja i načina života. Mladi učesnici obuke folklora su u ovom seoskom domaćinstvu uživali u školi folklora pod vođstvom koreografa i učitelja folklora KUD Sonja Marinković iz Novog Sada. Tokom boravka u ovom seoskom domaćinstvu učesnici imaju prilike da upoznaju život na selu i sve njegove odlike !

Glavne poljoprivredne grane Kosjerića su stočarstvo i voćarstvo, a selo Mionica je poznato po uzgajanju šljive i proizvodnji rakije izuzetnog kvaliteta. Ispod vrha Subjela /924 metara/ izvire reka Mionica. Ova reka je tipična planinska, brza i hladna reka, obilna manjim brzacima i njen tok vijuga kroz brdovite predele. Od riba koje žive u vodama Mioničke reke najčešće su zastupljene klen, krkuša i plova, tako da i ljubitelji ribolova uživaju u svojim omiljenim aktivnostima. Selo Mionicu i okolinu karakteriše izobilje lekovitog bilja koje raste u POTPUNO nezagađenoj okolini – nana, kantarion, majčina dušica, hajdučka trava, kamilica… Važno je znati da je kosjerićki kraj takođe prirodno bogat šumskim voćem, od čega su najzastupljenije jagode, borovnice, maline, kupine, drenjine, trnjine… Područje Kosjerića i Valjevskih planina je bogato i pečurakama. Lokacije pogodne za branje pečuraka, vrste koje se beru u određenim periodima, kao i pripreme pečuraka su omiljene aktivnosti gostiju koji borave u ovom seoskom domaćinstvu.

Boravak u netaknutoj prirodi Kosjerica i okoline idealan je za šetnje, rekreaciju, bavljenje sportom. Na Mioničkoj reci se može i kupati, kao i u bazenu ovog seoskog domaćinstva. Za planinarenje i šetnju postoje dobro obeležene staze kojima se stiže do Divčibara i Subjela, sa kojih se pruža nezaboravan pogled na panoramu ovog izuzetno lepog i mirnog krajai čitave Zapadne Srbije. Okolina ovog odličnog seoskog domaćinstva je idealna za ljubitelje biciklizma. Tokom zimskih dana sankanje i skijanje su neizostavno uzbudljive i obavezne aktivnosti. Nedaleko je lovište Maljen-Bukovi koje obiluje divljači – srnama, divljim svinjama i zečevima.

SHARE IT: