Milicin konak – Planinski konak Milica Tršić

Miličin Konak ili Planinski konak Milica je udobna turistička celina u prirodnom okruženju Tršića, na prostranom šumovitom imanju površine 4,5 hektara, u Podrinju, u Opštini Loznica, u zapadnoj Srbiji. Zanimljiva turistička Celina Konak Milica u Tršiću je udaljena oko 5 km od rodne kuće Vuka Stefanovića Karadžića, 10 km od manastira Tronoše,  oko 16 km jugoistočno od Banje Koviljače na reci Drini i oko 32 km od Spomen kompleksa u Tekerišu, posvećenog Cerskoj bitci iz Prvog svetskog rata. Automobilom se iz Loznice i od parkinga u centru Tršića vožnjom oko 4 km uzanim makadam putem stiže u Konak Milica. Dugi put do Planinskog konaka Milica u Tršiću vodi pored Vukove rodne kuće, odakle se strmom pešačkom stazom kroz šumu, uzvodno uz tok rečice Žeravije, za dvadesetak minuta stiže do oaze tradicije, mira i srdačnosti, kako posetioci nazivaju Miličin konak. Originalni objekti iz 19. veka Konaka Milica u Tršiću, na nadmorskoj visini od 500 metara i u potpunom šumskom okruženju su obogaćeni raznovrsnim tradicionalnim detaljima i udobnim sadržajima koji izuzetno prijaju ljubiteljima netaknute prirode, čistog vazduha, mira, tišine, zdrave domaće hrane i iskonskog srpskog gostoprimstva.

Miličin konak je 1920. godine izgradio pradeda sadašnjeg vrednog vlasnika konaka Budimira Matića Bude. Istrajni Buda je konak nazvao po majci Milici i sa mnogo ljubavi i posvećenosti hrabro započeo seoski turizam. Pre par godina je Buda u potpunosti obnovio konak i dodavanjem udobnih sadržaja ga prilagodio seoskom turizmu i zahtevima I željama modernih gostiju. Konak Milica danas pruža udoban smeštaj u dve sobe – dvokrevetna i trokrevetna soba sa upotrebom jednog kupatila i jednom četvorokrevetnom apartmanu sa sopstvenim kupatilom. Smeštajne jedinice Miličinog konaka su opremljene udobnim ležajevima i obnovljenim nameštajem iz 1920. godine, telefonom, televizorom, kupatilima sa tušem, saunom, Jacuzzi kupkom, predsobljem i trpezarijom.

Na meniju Miličinog konaka u Tršiću su jela pripremljena po receptima mama Milice, isključivo od svežih namiornica iz sopstvene i lokalne proizvodnje – domaća pogača – hleb, lepinja, proja, sok od višnje i zove, čuvena Miličina sinija – gostima omiljena kombinacija domaćih jela po preporuci mama Milice – sir, kajmak, domaći čvarci, pasulj prebranac, gljive na žaru, sezonska salata, mešani roštilj – dimljena krmenadla, kobasica, piletina, ćevap, pečenja, zaboravljena srpska jela i starinske poslastice…..

U dvorištu Konaka Milica je prostor za ručavanje sa starinskom furunom, zidanim šporetom, roštiljem i ognjištem koje podseća na Budine pretke. Gostima koji borave u Miličinom konaku u Tršiću je na raspolaganju prostor za osveženje ili popodnevni odmor oko otvorenog bazena sa ležaljkama i suncobranima-baldahinima, ljuljaške i klackalice za decu, restoran sa prostranom terasom odakle se pruža prekrasan pogled na šumovitu okolinu, otvoreni bazen, . . .

Osim toga, goste koji borave u Miličinom konaku očekuju raznovrsne aktivnosti u prirodi, kulturno-istorijski spomenici i tradicionalne manifestacije u okruženju – moba, prela, saborski dani tkanja i seoskog turizma i nezaboravni doživljaji učešća u tradicionalnim seoskim poslovima – voćarstvo, povrtarstvo, sakupljanje lekovitog i šumskog bilja i pečuraka, posmatranje ptica, ribolov, vožnja brdskog bicikla, pešačenje, planinarenje, paraglajding ili priprema domaćih jela, radionica pletenja, sirenje mleka, hranjenje, muža i nega životinja . . . U Miličinom konaku u Tršiću gosti mogu kupiti domaću rakiju, zimnicu, med ili raznovrsne predmete domaće radinosti…..

SHARE IT: