Međugorje Bosna i Hercegovina

Priča o Međugorju na krajnjem jugu Hercegovine je većini katolika veoma poznata. 1981. godine se šestoro tinejdžera igralo u brdima iznad sela Međugorja i Bijakovica, kada se na neplodnom brdašcetu pojavila Devica Marija i obratila im se. Kada su deca rekla svojim roditeljima šta su videla, oni su najpre bili nepoverljivi. Pojavljivanje Device Marije međutim, nije prestalo i ona se ponovo pojavljivala i slala poruke Međugorja, među kojima je poziv za okretanje prema Gospodu, stalnu molitvu, post, čitanje Biblije i ispovedanje, tako da je vernicima i vizionarima odagnala svako moguće nepoverenje. Od tada se procenjuje da je preko 15 miliona posetilaca posetilo ovo malo hercegovačko mesto. Ova mirna uspavana sela Hercegovine su postala drugo najpoznatije mesto hodočašća katolika u svetu.

Bilo je dosta kontroverzi oko legitimnosti pojava u Međugorju, toliko da ih Papa nije priznao kao zvanično mesto hodočašća. Uprkos tome, milioni vernika katolika iz čitavog sveta posećuje sveta mesta u Međugorju, a mnogi neverovatni događaji navode da su čuda ovde česta pojava – Devica Marija se pojavljuje svakodnevno troma nekadašnjim tinejdžerima i bar jednom godišnje ostalim troma vizionarima.

Neki tvrde da je glavni razlog pojava Device Marije na brdu Crnica to što u podnožju brda leži selo Šurmanci, u kome su lokalni Hrvati katolici iz Šurmanaca, Međugorja i Bijakovića i nacističke Ustaše iz Čapljine i okoline početkom avgusta 1941. godine, za samo dva dana brutalno, najčešće noževima i drugim oruđem, ubili više od 800 Srba iz sela Prebilovaca i pobacali u jamu dubine 60 metara. To je bio jedan od najgorih pokolja u celoj istoriji Drugog svetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije, kome je prethodilo višednevno mučenje i iživljavanje nad srpskim pravoslavnim stanovništvom. Na području Čapljine, Stoca, Ljubuškog, Metkovića i Neuma je tokom 1941. godine ubijeno oko 4000 Srba. Prebilovci su srpsko pravoslavno selo na području hercegovačkog Međugorja koje je doživelo nezapamćenu tragediju u Drugom svetskom ratu i simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini, o čemu svedoči ovnobljen hram Vaskrsenja Hristovog koji čuva ostatke Svetih mučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

“Posle rata  je glavni zločinac Ivan Jovanović Crni pobegao i priključio se Titovim partizanima u maju 1945. u Žumberku. Potom je pobegao u okolinu Subotice gde se krio do 1956. kada je uhvaćen. Pogubljen je 1958. godine. Samo pet drugih ustaša – učesnika u ovom pokolju je osuđeno na smrt, a glavni mozak ovog pokolja, Ludvig Jovanović, brat Crnog je dobio sedam godina zatvora. Ukupno je na sud, od 300 zločinaca, izvedeno samo sedam koji su osuđeni na 7-8 godina zatvora. U presudi Ivanu Jovanoviću Crnom je Okružni sud u Mostaru konstatovao da su potpuno ugašena 33 prebilovačka ognjišta i da je ukupno stradalo 830 osoba – ubijeno, poginulo ili bačeno u šurmansku jamu.  Komunističke vlasti Jugoslavije su skrivale istinu o razmerama ovog zločina tako što su zabranjivale vađenje kostiju srpskih žrtava iz kraških jama Hercegovine u koje su žrtve bile bačene. Otvori većina ovih jama su bili zabetonirani 1961. godine po nalogu komunističkih vlasti. Do Drugog svetskog rata su Prebilovci imali 1000 stanovnika, rat je preživelo samo 172 stanovnika”. izvor Zdravko Rajević

Prebilovci su srpsko pravoslavno selo na području Međugorja koje je doživelo nezamislivu tragediju u Drugom svetskom ratu i predstavlja simbol stradanja, patnje i muka Srba iz Hercegovine. O ovoj jezivoj tragediji svedoči Crkva Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, obnovljena 1990. godine u kojoj su sahranjeni zemni ostaci novo-mučenika Prebilovačkih i Donje Hercegovine iz 13 jama i drugih stratišta žrtava, odakle su sakupljeni. Nažalost, 1992. godine su hrvatske snage ovu crkvu porušile do temelja. Jedan od preživelih ovog jezivog zločina je bio akademik Milorad Ekmečić koji je 2014. godine u jednom od svojih poslednjih razgovora svedočio: „Neka su prokleti svi koji žele rat. Ja sam preživeo rat od 1941. do 1945. godine kada sam u dva navrata jedva spasio glavu. Tada je ubijeno 77 članova porodice Ekmečić, među kojima je najmlađa Angelina stradala u četvrtom mesecu svog života, a najstariji je bio deda Šćepan, koji je imao 77 godina. Proklet da je takođe svako ko misli da su ratovi posledica neodgovornih pojedinaca, a ne sredstva kojim ide proces istorijskog razvoja.”

Istina se jasno vidi, ta istina Hristova koja sija je privilegija koju imamo. Dosavši u Prebilovce, mi sagledavamo istinu o celome svetu, isto onako kao što se sagledava istina u svetom gradu Jerusalimu. Tamo vidite svet onakav kakav jeste. Tako se i u Prebilovcima vidi da je istina ovoga sveta mučeništvo”. Vladika novobrdski Ilarion, iz predavanja u Prebilovcima 2023.

Međugorje se nalazi u neposrednoj blizini brda i sela Crnica, 35 km od Mostara, 20 km od Jadranskog mora i 5 km od Čapljine i do sada ga je posetilo preko 40 miliona hodočasnika, iako nosi neslavnu ulogu oživljavanja hrvatskog ekstremnog nacionalizma, na koji je Vatikan ostao nem.

EX YU + ALBANIJA TURA

 

 

SHARE IT: