Međugorje Bosna i Hercegovina

Priča o Međugorju na krajnjem jugu Hercegovine je većini katolika veoma poznata. 1981. godine se šestoro tinejdžera igralo u brdima iznad sela Međugorja i Bijakovica, kada se na neplodnom brdašcetu pojavila Devica Marija i obratila im se. Kada su deca rekla svojim roditeljima šta su videla, oni su najpre bili nepoverljivi. Pojavljivanje Device Marije međutim, nije prestalo i ona se ponovo pojavljivala i slala poruke Međugorja, među kojima je poziv za okretanje prema Gospodu, stalnu molitvu, post, čitanje Biblije i ispovedanje, tako da je vernicima i vizionarima odagnala svako moguće nepoverenje. Od tada se procenjuje da je preko 15 miliona posetilaca posetilo ovo malo hercegovačko mesto. Ova mirna uspavana sela Hercegovine su postala drugo najpoznatije mesto hodočašća katolika u svetu.

Bilo je dosta kontroverzi oko legitimnosti pojava u Međugorju, toliko da ih Papa nije priznao kao zvanično mesto hodočašća. Uprkos tome, milioni vernika katolika iz čitavog sveta posećuje sveta mesta u Međugorju, a mnogi neverovatni događaji navode da su čuda ovde česta pojava – Devica Marija se pojavljuje svakodnevno troma nekadašnjim tinejdžerima i bar jednom godišnje ostalim troma vizionarima.

Neki tvrde da je glavni razlog pojava Device Marije na brdu Crnica to što u podnožju brda leži selo Šurmanci, u kome su lokalni Hrvati katolici iz Šurmanaca, Međugorja i Bijakovića i nacističke Ustaše iz Čapljine i okoline početkom avgusta 1941. godine, za samo dva dana brutalno, najčešće noževima i drugim oruđem, ubili više od 800 Srba iz sela Prebilovaca i pobacali u jamu dubine 60 metara. To je bio jedan od najgorih pokolja u celoj istoriji Drugog svetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije, kome je prethodilo višednevno mučenje i iživljavanje nad srpskim pravoslavnim stanovništvom. Na području Čapljine, Stoca, Ljubuškog, Metkovića i Neuma je tokom 1941. godine ubijeno oko 4000 Srba. Prebilovci su srpsko pravoslavno selo na području Međugorja koje je doživelo nezapamćenu tragediju u Drugom svetskom ratu i simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini, o čemu svedoči ovnobljen hram Vaskrsenja Hristovog koji čuva ostatke Svetih mučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Međugorje se nalazi u neposrednoj blizini brda i sela Crnica, 35 km od Mostara, 20 km od Jadranskog mora i 5 km od Čapljine i do sada ga je posetilo preko 40 miliona hodočasnika, iako nosi neslavnu ulogu oživljavanja hrvatskog ekstremnog nacionalizma, na koji je Vatikan ostao nem.

EX YU + ALBANIJA TURA

 

 

SHARE IT: