Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure

Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure

Zadivljujući broj srednjovekovnih manastira je na malom geografskom prostoru skriveno između strmih litica planina i klisure Ovčara i Kablara, u blizini Čačka, na levoj i desnoj obali Zapadne Morave. Vrhovi planina Ovčar i Kablar, visine preko 1000 metara, omogućavaju veličanstvene panorame meandara Zapadne Srbije, od čije lepote zastaje dah.

Ovčarsko-kablarske manastire su tokom srednjeg veka osnivali u usamljenom planinskom području monasi sa Svete Gore, bežeći pred najezdom Turaka. Ovčarsko-kablarski manastiri se prvi put pominju u 15. veku. Danas se na desnoj obali reke Zapadne Morave nalaze sledeći Ovčarsko-kablarski manastiri : manastir Vavedenje, manastir Hristovog Vaznesenja, manastir Hristovog Preobraženja, manastir Sretenje, manastir Svete trojice, a na levoj obali Zapadne Morave se nalaze : manastir Blagovestenje, manastir Ilinje, manastir Jovanje i manastir Nikolje. Veoma je zanimljiva i “zbeg crkva Kadenica” i crkva posvećena Svetom Savi, sa izvorom lekovite vode.

“Na duhovnoj teritoriji Srpske Pravoslavne Crkve se nalazi čestice Časnog krsta u osam hramova, uključujući tu i Hilandar i Gornju Savinu isposnicu, gde se čuvaju čestice Časnog i Životvornog Krsta Gospodnjeg”. Milunka Lj. Mitić

Većina Ovčarsko-kablarskih manastira su dobro očuvani i pod zaštitom države, jer predstavljaju spomenike kulture od velikog značaja. Danas je ovaj jedinstveno lep region centralne Srbije  poznat kao “Srpska Sveta Gora”, znog brojnih srednjovekovnih manastira razbacanih duž kotline reke Zapadne Morave, od kojih su neki relativno teško dostupni i smešteni na skrivenim položajima u stenama.  Uz poseban blagoslov Srpske Pravoslavne crkve i najavu posete je moguć pristup brodom nekim Ovčarko-kablarskim manastirima ili manastirsko osveženje /što je jedinstven doživljaj/. Vožnja brodom kroz zaštićeno područje eko sistema Ovčarsko-kablarske klisure pruža posetiocima raznovrsna uživanja i jedinstvene doživljaje. U Ovčarsko-kablarskoj klisuri posetioce očekuje mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika, posebno srednjovekovni manastiri koji su u špiljama i gudurama stenovitih grebena pružili sjajno utočište monasima za molitvu u samoći i duhovno podvižništvo.

SHARE IT: