Manastir Tvrdoš

Manastir Tvrdoš sa crkvom posvećenoj Uspenju Presvete Bogorodice je srednjovekovni srpski pravoslavni manastir koji se nalazi nedaleko od Trebinja u Republici Srpskoj. Manastir Tvrdoš je sedište Hercegovačko-zahumske eparhije. Manastir Tvrdoš je podignut na temeljima prvobitne male crkve iz 4. veka, u vreme Konstantina Velikog, pre nego što su Srbi primili hrišćanstvo, što govori o tradiciji i dugovečnosti hrišćanstva na prostorima Hercegovine. U selu Mostaci, u blizini manastira Tvrdos je stara raskrsnica puta koji je preko Trebinja povezivao dolinu Neretve sa dolinom Zete. Temelji te crkve se mogu videti u manastiru, jer je deo poda manastira uređen u staklu, tako da se kroz te “prozore” na podu vide temelji prastare originalne crkve. Tvrdoš sa ruševinama starog manastira leži na krševitoj uzvisini uz put koji iz Trebinja vodi u Ljubinje.

Manastir Tvrdoš podignut je oko 1509. godine a 1517. godine ga je freskama ukrasio dubrovački živopisac Vice Lovrov. U drugoj polovini XVI i XVII vijeku živeli su u Tvrdošu hercegovački mitropoliti. Odatle potiče ime Trebinjskoj eparhiji. U sukobu sa Turcima, Mleci su razorili Tvrdoš 1694. godine. Prvih godina 18. veka bilo je nekoliko pokušaja da se obnovi razoreni manastir. U tom nastojanju istakao se je mitropolit Nektarije i iguman Isaije. Po ostacima i čvrstom zidu oko manastira se vidi da je Tvrdoš bio spreman i za obranu od napadača. U unutrašnjosti se među ruševinama mogu videti temelji stare crkve, koja je bila bazilika sa tri broda. Dva pobočna broda crkve manastira Tvrdoša su nešto kraća od srednjeg broda, koji je pripratom produžen na zapadnu stranu. Današnja crkva manastira Tvrdoš je sagrađena 1924. godine. U manastiru Tvrdošu podvizavao se Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac i jedan od najuglednijih svetitelja Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Tvrdoš je potpuno okružen prostranim vinogradima i daleko poznat po svom vinu, koje se čuva u hrastovim buradima iz 16. veka. U obližnjim plodnim područjima Petrovog i Popovog polja su posađeni mladi vinogradi. Novi vinski podrum manastira Tvrdoš sa degustacinom salom se potpuno uklapa u manastirski ambijent u kojem se posle razgledanja oslikane crkve dočekuju posetioci sa probom odličih manastirskih vina, među kojima je nadaleko poznato vino Vranac.

Balkanska tura Srbija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina

SHARE IT: