Manastir Rakovica

Manastir Rakovica

Manastir Rakovica, sa crkvom posvećenom Svetom arhanđelu Mihajlu je osnovan u srednjem veku, u vreme vladavine Kneza Lazara, između 1377. i 1385. godine. Krajem 16. veka je manastir preseljen na mesto na kome se danas nalazi – pored Rakovičkog potoka i između brda Pruževica i Straževica. Turci su često pljačkali i rušili manastir Rakovicu, te je više puta obnavljan. Monasi manastira Rakovice su imali značajnu diplomatsku ulogu u pregovorima tokom Karlovačkog mira /1699. godine/, između Rusije i Turske. Posle poraza austrijske vojske u Drugom Austro-turskom ratu /1739. godine/, monasi manastira Rakovica su bili primorani da odbegnu u manastir Veliku Remetu na Fruskoj Gori, poput srpskog stanovništva progonjenog od Turaka iz južnih krajeva Srbije.

Krajem 18. veka su Turci uništili i zapalili manastir Rakovicu. Nova crkva manastira Rakovice je podignuta 1862. godine u moravskom arhitektonskom stilu. To je jednobrodna građevina trolisne osnove, sa dva kubeta. Spoljna fasada manastira Rakovice je pokrivena debelim slojem maltera, te nije moguće proceniti izgled originalne fasade. Originalni ikonostastas manastira Rakovice je bio od zidne pregrade i obuhvatao je ikone Hrista i Bogorodice. Novi ikonostas Rakovice je baroknog stila, sa elementima klasike i izrađen je 1862. godine sredstvima Mihajla Obrenovica. Unutrašnjost crkve manastira Rakovice je ukrašena freskama. Manastir Rakovica čuva vredne zbirke ikona i religioznih knjiga. U samom manastiru nalaze se mošti svetih velikomučenika Prokopija i Teodora Tirona.

U zapadni zid manastirske crkve ugrađena je spomen-ploča poginulim ratnicima 1912. i 1913. godine, tokom oslobodenja Kosova, Metohije i Vardarske Makedonije. Na ploci pise : “Браћу ропства избавише, Отаџбину удвојише; За слободу живот даше, Српско име осветлаше.”

Manastir Rakovica je od svog nastanka imao značajnu ulogu u religioznom životu Srbije, ali i u očuvanju srpskog kulturnog nasleđa. Posle Drugog svetskog rata je u manastiru Rakovici osnovan Beogradski bogoslovski fakultet. Nekoliko članova srpske kraljevske porodice Obrenović, uključujući osnivača ove dinastije, Jevrema Obrenovića, su sahranjeni u priprati crkve manastira Rakovica, dok je nekoliko istorijskih ličnosti 19. veka sahranjeno u manastirskoj porti. Izvor Svete Petke, lekovitih svojstava se nalazi izvan zidina koje okružuju manastir Rakovicu. NATO bombardovanje 1999. godine je dovelo do ozbiljnih naprslina na manastirskim objektima, uključujuci ostecenja manastirske crkve.

Manastir Rakovica, Srpska pravoslavna crkva i vernici slave 28. avgusta Veliku Gospojinu – Uspenje Presvete Bogorodice.  Njegova Svetost Srpski Patrijarh Pavle je 19. novembra 2009. sahranjen u manastiru Rakovica. Vremenom je manastir Rakovica postao mesto velikih hodočašća brojnih Srba koji dolaze da posete grob svog voljenog Patrijarha. Danas je sve više onih koji se odlučuju da krštenje ili venčanje obave upravo u Manastiru Rakovici kao izuzetno svetom mestu, naročito od trenutka kada je u ovom manastiru sahranjen blaženopičivši patrijarh srpski gospodin Pavle.

SHARE IT: