Manastir Klisura

Manastir Klisura

Manastir Klisura se nalazi u selu Dobrača, pored puta Arilje-Ivanjica, između kamenitih stena i planina u klisuri reke Moravice, po kojoj je dobio ime. Manastir Klisura je posvećen svetim Arhangelima Mihajlu i Gavrilu, a ranije je bio poznat kao manastir Dobrača. Po narodnom predanju manastir Klisuru je podigao u 13. veku neki “dobar čovek” koji je služio Stefanu i Savi Nemanjićima.

Najznačajniji objekat u sastavu kompleksa manastira Klisura je crkva Svetih arhangela Mihajla i Gavrila, relativno malih dimanzija. Crkva manastira Klisure je podignuta u 13. veku u raškom arhitektonskom stilu, po uzoru na tadašnju episkopsku crkvu Svetog Ahilija u Arilju. Ima osnovu slobodnog krsta, sa uzdignutom osmougaonom kupolom i pripratom, nesto užom od centralnog naosa crkve, na zapadnoj strani, ispred koje je drveni trem. Pravougaone kapele se nalaze na severnoj i južnoj strani polukružne apside. Desetak metara od crkve je zvonik. Po osnovnim graditeljskim i gradjevinskim elementima, manastir Klisura je sličan susednoj ariljskoj crkvi, te crkvi u Pridvorici i crkvama manastira Morače i Sv. Trojice u Ovčarsko-Kablarskoj Klisuri. Gradjena je kamenom zvanim siga. Unutrašnjost hrama manastira Klisure prekrivaju freske i ikone, koje su oslikali poznati ikonopisci Simeon Lazović i Dimitrije Posniković. Pored prikaza zaštitnika hrama – arhandjela Mihajla i Gavrila, unutrašnjost manastira Klisura je oslikana predstavama srpskih svetaca i vladara, ali, što je retkost, takodje i prikazima značajnih istorijskih ličnosti i junaka narodne tradicije, opevanih u srpskim epovima. U manastiru Klisura se čuvaju umetnički vredne ruske ikone, a majstori duboresci ostvarili su veliki domet u izradi portala. Manastirski kompleks obuhvata crkvu, zvonik, konake, zimsku kapelu i ekonomske zgrade.

Manastir Klisura je u srednjem veku bio svojom delatnošću usko povezan sa Ariljem, u kojem je u 18. veku bila episkopska stolica (koju je ustanovio Sv. Sava)… Manastir Klisura je stradao u požaru 1688. godine i 1690. zapusteo po velikoj Seobi Srba pod Arsenijem III. Manastir Klisura je bio u ruševinama ceo vek, te je obnovljen 1798. godine. Od 1961. godine, Klisura je ženski manastir. Manastir Klisura ima istorijsku, arhitektonsku i umetničko-spomeničku vrednost i svedoči o karakterističnom umetničkom stvaralaštvu i kulturnim prilikama u jugozapadnom delu Srbije. U manastiru Klisura se na dan manastirske slave održava veliki narodni sabor, na koji dolaze posetioci iz moravičkog, ariljskog i dragačevskog kraja.

SHARE IT: