Lopatnica seosko domacinstvo 148 – seoski turizam Kraljevo

Selo Lopatnica se nalazi 25 km južno od Kraljeva, putem duž doline reke Ibar, poznate kao “Dolina kraljeva”, po brojnim srednjovekovnim manastirima srpskih kraljeva i srpskim vladarskim i vlastelinskim zadužbinama. Selo Lopatnica sa samo 300 stanovnika ima nekoliko seoskih turističkih domaćinstava koja se uspešno tradicionalno bave seoskim turizmom, razbacana na području oko 25 km2. Selo Lopatnica pripada području centralne Srbije u kome preovladava stočarska proizvodnja i poljoprivreda, a koje istovremeno predstavlja oazu seoskog turizam i ekološkog života, zahvaljujući očuvanom prirodnom okruženju, kristalno čistoj reci Lopatnici i brojnim izvorima i planinskim potocima, kao i blagotvornoj borovoj šumi.  Selo Lopatnica okružuju guste šume, prostrani pašnjaci bogati lekovitim biljem i planinski vrhovi Troglava, Stolova i Čemerna, kao i nekoliko lekovitih mineralnih izvora, što gostima omogućava bliski kontakt sa prirodom. U blizini je seoskog turističkog domaćinstva u Lopatnici su Bogutovačka Banja, manastiri Studenica, Gradac i Žiča, što uz srdačnost gostoljubivih domaćina ovog sela koji sa radošću dočekuju goste čini odmor nezaboravnim i okrepljujućim iskustvom.

Seosko turističko domaćinstvo u selu Lopatnici je celina kategorije 3 zvezdice koja pruža udoban smeštaj u 2 prijatno i tradicionalno uređene dvokrevetne sobe – jedna sa 2 poseba ležaja i druga soba sa king size-velikim ležajem i 2 trokrevetne sobe u okviru posebne kuće koju ujedinjuju i odlikuju udobnost i tradicija. Kuća je građena od prirodnih materijala – kamena i drveta i opremljena je centralnim grejanjem, što omogućava prijatan boravak gostiju tokom čitave godine. Nameštaj i oprema su od drveta, sa udobnim podnim oblogama preko drvenih-parket-laminatnih podova i mnoštvom tradicionalnih detalja i rukotvorina, sa sopstvenim kupatilima sa tušem, peškirima i toaletnim priborom. Dve trokrevetne sobe takođe imaju vrlo prijatnu tradicionalnu atmosferu i sadržaje, kao i udoban prostor za sedenje koji je na raspolaganju gostima u staroj, potpuno obnovljenoj kući-vajatu. Celinu ovog prijatnog seoskog turističkog domaćinstva u Lopatnici krasi uredno dvorište puno cveća i trave, kao i besprekorna tišina koju ponekad prekida samo cvrkut ptica i žubor vode.

Domaćini seoskog turističkog domaćinstva u selu Lopatnica poslužuju svojim gostima u trpezariji sa kaminom ukusnu domaću hranu, pripremljenu od namirnica iz lokalne proizvodnje. Tokom toplih dana je moguće koristiti hranu na otvorenom. Ovo udobno seosko turističko domaćinstvo u Lopatnici priprema jela od žitarica i mesa, raznovrsna pečenja, slatkovodnu ribu, povrće i mahunarke, ukusna kuvana jela i supe… što daje potpun osećaj vrednost darova prirode i uživanje u iskonskim ukusima jela i pića pripremljenim u prirodno zdravom ambijentu sela. Zavisno od godišnjeg doba, gosti mogu ovde kupiti razna slatka, džemove, sokove, čajeve, domaću rakiju, mlečne proizvode, jaja, zmnicu i ostale zdrave proizode iz sopstvene proizvodnje vrednih domaćina.

Centralni i omiljeni deo ovog seoskog turističkog domaćinstva u Lopatnici je svakako prostrani bazen i dečiji bazen sa termo-mineralnom vodom temperature 23-37C, ležaljkama i suncobranima, gde gosti pronalaze osveženje i okrepljenje tokom letnje sezone. Gostima seoskog turističkog domaćinstva u Lopatnici koji žele da samostalno pripremaju roštilj je na raspolaganju uređeno mesto i uslovi da oprobaju svoje kulinarske veštine. Osim toga, ova udobna seoska celina obuhvata i malo dečije igralište koje omogućava bezbrižno uživanje najmlađih gostiju. Gostima ovog udobnog seoskog turističkog domaćinstva je na raspolaganju besplatan bežični internet u svim prostorima – u sobama, letnjikovcima, pored bazena..

Tokom kraćeg boravka ili odmora u seoskom turističkom domaćinstvu u selu Lopatnica gostima je na raspolaganju veliki izbor aktivnosti blage avanture i sadržaja u prirodi – kupanje u bazenu, splavarenje Ibrom, kupanje u Lopatnici, planinarenje i pešačenje do vrhova planina Troglav i Stolovi, sportski ribolov, vožnja brdskog bicikla, sakupljanje lekovitog bilja i plodova divlje prirode, izleti do obližnjih istorijskih znamenitosti i spomenika kulture – manastira Studenice, Gradca, Žice, tradicionalne radionice starih zanata i rukotvorina, predstavljanje očuvanih običaja…

 

 

SHARE IT: