Reka Lim

Reka Lim

Živopisna reka Lim nastaje u podnožju Prokletija, kao otoka iz prelepog Plavskog jezera/Crna Gora/, na 999 metara nadmorske visine. Lim je balkanska reka jer svojim tokom prolazi kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu, odnosno gradiće-varoši Andrijevicu, Berane, Bjelo Polje, Prijepolje, Priboj i Rudo, a u podnožju Medveđe, na 299 metara nadmorske visine, svoj put završava kao pritoka Drine, između Goražda i Višegrada. Izvor Lima su čuveni Ali pašini izvori u Nacionalnom Parku Prokletije, u najseveroistočnijem delu Crne Gore, oko 10 km od Plavskog jezera, 1 km od sela Gusinje, a obuhvataju prostrano vodeno područje oko 300 m2 vodenih izvora koji kuljaju iz tla. Ovo mesto je postalo važno odmorište karavana i trgovaca na putu od Dubrovnika prema Istanbulu. Ali Pašini izvori su nazvani u čast Ali Paše Gusinjskog, albanskog vojnog zapovednika koji je pokušavao da nametne albansku upravu nad ovim područjem, suprotno odluci Berlinskog kongresa iz 1878. godine kojim je ovo planinsko područje proglašeno delo nezavisne Crne Gore.

Reku Lim odlikuju zelena i svetlozelena čista voda, kompozitni sklop doline, bogatstvo ribom, veštačko jezero, mogućnost splavarenja i kajakarenja, kulturno – istorijski spomenici. Na Limu su podignute dve hidroelektrane Potpeć (54 MW) i Bistrica (104 MW), između kojih se nalazi veštačko – akumulaciono Potpećko jezero. Reka Lim formira kompozitnu dolinu u kojoj se naizmenično smenjuju prekrasne klisure i kotline, a plodna oblast oko nje se naziva Polimlje.

Zahvaljujući svojim divljim vodama, Lim je jedna od najzanimljvijih i najizazovnijih reka za splavarenje u Srbiji, time i omiljena destinacija u PANACOMP programima. Naziv Lim vuče koren iz latinske reči „limes” što znači granica, što je on svojim tokom i bio, granica istočnog i zapadnog Rimskog carstva, Otomanske i Austrougarske imperije, ali nosi i keltsko značenje, jer na keltskom jeziku znači: llyn – llym, – piće, voda, jezero… Dragoljub R. Simović: “Lim je čuvao svoje čari za sam početak 21. veka, kada je nama, grupi neustrašivih entuzijasta, dozvolio da uronimo u njene smaragdno zelene svete vode, a sam taj čin izmenio je naše živote iz korena. Postali smo prvi Limski splavari i ambasadori Lima”..

 

Kao neko ko je mnogo putovao, preporučio bih ovu kompaniju dok boravite u Srbiji i kao i kada želite da planirate bilo koju aktivnost. Besprekorno u svakom smislu.Ian Gray

Avanture Limom sa Simom

Splavarenje Limom 2

SHARE IT: