Lekovito bilje Kopaonika

Lekovito bilje Kopaonika

Rezervišite

 

 

Branje lekovitog bilja na Kopaoniku

Vila Radigost, Brzeće, Kopaonik

Ovo je program za one koji žele da zarone u čudesan svet lekovitog bilja !
Kopaonik je jedna od vegetacijski najbogatijih planina Srbije. Poljane Kopaonika obiluju lekovitim biljem. Najpoznatije su majčina dušica /Thymus serpyllum/, kantarion /Hypericum Perforatum/, hajdučka trava /Achillea millefolium/, nana /Mentha piperita/, origano /Origanum vulgare folium/ itd. Na padinama Kopaonika su čitava polja borovnica i divljih jagoda, postoje i plantaže ekološki čistih malina, divljih kupina i ribizli. Moguće je kupiti i proizvode od ekološki čistog voća kao što su slatka, kompoti, razne rakije, sokovi i razne vrste meda.

O posebnosti prirode Kopaonika, naročito tokom leta, svedoči i anegdota iz davnina:
Jednog toplog dana, avgusta 1336. godine, stigao je na Kopaonik car Dušan. Za ručak su na trpezu domaćini izneli: jagnjetinu sa ražnja, sveže trešnje iz Jošaničke banje, grožđe iz Župe i hladno vino. Kada su videli začuđenost Dušana Silnog, planinci su mu objasnili da se ovce ovde dockan jagnje zbog duge zime, trešnje kasno stižu zbog hladnoće, da je grožđe u Župi poranilo, a za hlađenje vina na Kopaoniku i u avgusti ima snega.”

Za vreme boravka na Kopaoniku steći ćete znanje kako prepoznavati lekovito bilje, osposobiti se za njegovo korišćenje u porodične svrhe, te saznati šta je potrebno za pripremu lekovitih čajeva.

Cena: 155 EUR  Minimum : 15 učesnika

Uključeno : 7 noćenja u ½, 1/3, ¼ sobama na bazi polupansiona, svakodnevne šetnje po prirodi uz pratnju vodiča, obilazak prirodnih atrakcija Kopaonika (vodopad Jelovarnik, Veliko Metođe), Panacomp logistika i stručno vođstvo uz obezbeđenje pratioca

ROK PRIJAVE 60 DANA PRE PUTOVANJA

SHARE IT: