KUD Kopaonik Leposavić

KUD Kopaonik Leposavić

Kulturno-umetničko društvo Kopaonik iz Leposavića je osnovano 1998. godine, sa osnovnim ciljem očuvanja tradicionalnog stvaralaštva i kulturnog identiteta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Rad KUD-a Kopanik Leposavić je organizovan u tri sekcije i Radionici – Muzička sekcija /škola violine, flaute, frule, harmonike, klavira i klarineta/, Folklorna sekcija /škola folklora, pripremni i izvođački ansambli/, Pevačka sekcija /solo, grupe pevača i mešovite grupe pevača/ i Radionica za izradu narodnih nošnji.

KUD Leposavić ima do sada preko 1500 javnih nastupa, u kojima je uživala publika iz svih delova Srbije, kao i publika zemalja u okruženju i inostranstva – Rumunije, Ukrajine, Grčke, Italije, Austrije, Poljske, Turske, Francuske, Španije, Belgije, Australije, Kipra, Jordana, Tunisa, Bugarske, Rusije i Švedske. Na svom repertoaru KUD Kopaonik izvodi 28 koreografija. Do sada je Društvo obučilo preko 1600 članova, a trenutno broji 320 članova.

Bogata je riznica osvojenih zahvalnica i priznanja KUD-a Kopaonik iz Leposavić, pa izdvajamo samo neke – jedna zlatna, tri srebrne i dve bronzane medalje, Beogradski pobednik na Saboru 2002. godine, Gran-pri na međunarodnom festivalu u Ukrajini, Oktobarska nagrada Opštine Leposavić za posebne zasluge u oblasti kulture, Zlatni opanak, Fetival folklora u Valjevu – jedan zlatni, dva bronzana opanka i jedno majstorsko pismo, rekonstrukcija kostima iz Metohije, Centralnog Kosova, građanski kostimi iz Prištine i Đakovice su poneli visoke nagrade za kvalitet izvedenog rada, nagrade za istraživački rad na terenu Centralnog Kosova.

Ekipa KUD-a Kopaonik iz Leposavića je radila na istraživanju terena širom Kosova i Metohije, na trinaest lokaliteta – Sirinićka župa, Sredačka župa, Đakovica, Velika Hoča, Orahovac, Prizren, Peć, Osojane, Vučitrn, Priština, Kosovsko Pomoravlje – Gnjilane, Ibarski Kolašin i Leposavić. Teren je obrađivan muzikološki, etnomuzikološki i koreološki, iz čega su proizašle koreografije, među kojima su igre i pesme iz Peći i Prizrena, snimljene u saradnji sa Muzejem u Prištini. Snimanja su obavljena na lokacijama oko manastira Visoki Dečani, Mitropolije, Pećke Patrijaršije, Svetih Arhangela, u prizrenskoj Bogosloviji, crkvi Svetog Đorđa i Bogorodici Ljeviškoj u Prizrenu. KUD Kopaoniku Leposaviću ima svoju slavu, posvećenu Svetom Kralju Milutinu, koji je njihov zaštitnik. KUD Leposavić je uvršćen među najbolje folklorne ansamble u Srbiji. KUD Kopaonik iz Leposavića pripada Nacionalnom Registru nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije kao čuvar Kosovskog veza.

Za fotografije od srca zahvaljujemo neumornoj preduzimljivoj gospodi Zlatku Mavriću i umetničkom direktoru KUD-u Kopaonik Đorđu Lakušiću.

SHARE IT: