Kuća Čolovića Lux turistički kompleks sa bazenom Mala Vrbica

Kuća Čolovića Lux turistički kompleks sa bazenom Mala Vrbica

Etno-kuća Čolovića je luksuzni turistički kompleks kategorije 4+ zvezdice sa udobnim sadržajima, kao rezultat izvanredne obnove nekadašnjeg porodičnog seoskog imanja u malom živopisnom selu Mala Vrbica, 22 km od Kragujevca i 30 km južno od Topole, oko 100 km južno od Belgrada, na blagim padinama prekrasne planine Rudnik, u Šumadiji – srcu Srbije. Kao deo velikog imanja od blizu 150 ha, etno kuća Čolovića podseća na pravu “hacijendu” i predstavlja savršeni spoj dobro očuvane srpske tradicije i nasleđa i želja i zahteva modernog gosta… U tri kružna travnata dvorišta Kuće Čolovića sa udobnim sadržajima – otvoreni bazen, sauna, … prostire se istorijski, autentični kompleks originalnog srpskog domaćinstva, u okviru koga je smešten čitav niz očuvanih objekata namenjenih zanimljivom turističkom upoznavanju – starih kuća, konaka, vajata, mlekara, ambara, pratećih objekata, kačara, starih košnica, sačuvanih u svom originalnom obliku i predstavljaju unikatni spomenik istorije, kulture i života jedne bogate i vredne srpske porodice. Imetak porodice Čolović počeo je da uvećava čuveni deda braće Čolović, koji je krajem 19. veka izvozio suve šljive, pekmez od šljiva i rakiju za Budimpeštu. Još pre Prvog svetskog rata, Čolovići su posedovali više od 100 hektara zemlje, što je tada bila velika imovina. Ova poznata šumadijska familija je živela u porodičnoj zadruzi, u kojoj je bilo preko 30 članova, dok je na imanju, koje se prostiralo na 150 ha, svakodnevno radilo preko 120 radnika.
U okviru tradicionalne celine Kuće Čolovića je najznačajnija Stara Kuća, polubrvnara građena početkom 19. veka. U njoj se nalazi jedno od najstarijih, originalnih ognjišta u Srbiji, zbog čega je ovaj objekat dobio status muzeja tj. spomenika kulture pod zaštitom države. Naspram stare kuće je nova kuća iz 1900-te, potpuno obnovljena tokom 2010-tih, u čijem prizemlju je muzejski deo posvećen periodu ove porodice do II Svetskog rata, sa očuvanim istorijski važnim porodičnim dokumentima, unikatima i retkim fotografijama. Među brojnim eksponatima ističu se fotografija čukun dede braće Čolovića iz 1865. godine, rad znamenitog Anastasa Jovanovića, čija se kopija nalazi u Arhivu Narodnog muzeja u Beogradu i smatra se jednim od najstarijih do danas sačuvanih portreta kod nas, kao i spektakularno platno “Srpska Gernika” (“Serbian Guernica“), znamenitog skandinavskog slikara brazilskog porekla Hose Vasconcellosa (veličine 2,30m x 1,40m) posvećeno Srbiji i porodici Čolović.
Deo prizemlja nove kuće, sprat i potkrovlje su luksuzno preuređeni u udobne sobe za smeštaj i čine izuzetno prijatno mesto boravka gostima iz Srbije i sveta. Ovde je na raspolaganju 5 apartmana i jedna četvorokrevetna soba, sa posebnim udobnim kupatilima, moderno i jedinstveno opremljeni usklađivanjem stilskog kvalitetnog nameštaja i savremenih sadržaja i pogodnosti koje izuzetno prijaju gostima (svaka soba ima LCD televizor, satelitski program, bežični internet Wi-Fi i telefonsku vezu, sigurnosni sef…). Svaka soba Kuće Čolovića je opremljena najkvalitetnijom posteljinom, mekim peškirima, bade mantilima i papučama. Tri prostrane sobe u prizemlju Kuće Čolovića su posebno jedinstveno opremljene kao dnevni boravak, iz koga se kroz udobnu i prostranu zastakljenu verandu pruža pogled na Staru kuću i trem sa roštiljem. Centralno i podno grejanje sa dodatkom dve originalne Franklinove peći omogućavaju posetiocima Kuće Čolovića toplu atmosferu i udoban boravak tokom čitave godine, jer svako doba ima svoje prednosti. U ovoj luksuzno uređenoj turističkoj kući se takođe nalaze sauna, mini teretana, sto za stoni tenis, a u dvorištu punom cveća i lepo uređene trave i otvoren bazen veličine 9 x 4.5m x 1.6m, sa uređajem za protivstrujno plivanje i hidromasažerima. Gostima su tokom boravka u Kući Čolovića na raspolaganju bicikli za vožnju po živopisnoj okolini ili jahanje konja na obližnjoj ergeli rasnih grla. Čitavo gazdinstvo Kuće Čolovića obuhvata prostrane šume, livade i raskošan voćnjak dunja površine 6 hektara. Stoga se ovde proizvodi rakija od dunje vrhunskog kvaliteta, u čemu, po želji, uz nadzor vrednih i srdačnih domaćina – mogu učestvovati gosti.
Ljubazni i predusretljivi domaćini Kuće Čolovića gostima pripremaju jela po želji, od seljačkog doručka do ukusnih jela internacionalne kuhinje, sa nezaobilaznim specijalitetom kuće – jagnjetinom ispod sača sa najstarijeg sačuvanog ognjišta u ovom delu Srbije. Gostima su tokom boravka u Kući Čolovića, uz uživanje u prekrasno očuvanom prirodnom okruženju i mnoštvu dobro očuvanih autentičnih sadržaja porodične i tradicionalne srpske kulture, u ponudi imaju aktivno učešće u upoznavanju bogatog kulturnog običaja i nasleđa, kao sto je Srpska svadba, ili pripremi tradicionalnih jela i specijaliteta od zdravih i svežih namirnica uzgajanih na farmi – poljoprivrednom gazdinstvu. Ovde se sa radošću pripremaju i služe domaće gibanice, zeljanice, svadbarski kupus, sarmice, dimljeni specijaliteti, kajmak, sir, pogače, vrhunske rakije od dunje, šljive, slatko i džem i domaći slatkiši i originalna “zimnica”…). Srdačni i vedri domaćini su uvek raspoloženi i na usluzi za organizaciju autentične Srpske svadbe, jednog od posebnih programa i ponosa naše agencije, koja je avgust 2014. godine oduševila mladence Irinu i Aleksandra i njihove goste, u želji da dožive dobro očuvane srpske običaje. Igrali smo kolo, vođeni iskusnim uputstvima najpoznatijih izvođača i koreografa folklora Srbije – Ansambla Lola, svirali frulu i harmoniku – uz pomoć virtuoza muzičara Milinka i Mikija, pevali stare srpske pesme, oblačili narodne nošnje, pekli pogaču i gibanicu, gađali jabuku sa najvišeg drveta šljivika, bacali sito na vrh krova i uživali u bogatom srpskom nasleđu ! Naši mladenci kažu da je to bio dan za pamćenje čitovog života !

Gosti Kuće Čolović takođe uživaju u raznim sportsko-rekreaktivnim aktivnostima i dijetetskim-detox sadržajima, koje doprinose potpunom okrepljenju, osveženju i podmlađivanju organizma – plivanje, sauna, joga na otvorenom, vožnja biciklom, jahanje, šetnja. Zahvaljujući blizini srednjovekovnih manastira Vraćevšnica, Voljavča i Drača i Kraljevskog mauzoleja Karađorđevića sa Crkvom Svetog Đorđa, gosti Kuće Čolović takođe imaju mogućnost upoznavanja duhovnih i kulturnih vrednosti Srbije, što najtoplije preporučujemo.

SHARE IT: