Konačište Koliba Grza Paraćin

Konačište Koliba Grza Paraćin

Kada se sa Auto-puta Beograd – Niš odvojite na magistralni put Paraćin-Zaječar, prema uzbudljivom području istočne Srbije Budžak /i dalje prema arheološkom lokalitetu Felix Romulijana i prekrasnim planinama Rtanj i Stara Planina/, posle sedamnaestog kilometra od Paraćina, stiže se do skretanja prema izletištu i izvoru Grze.

Reka Grza sa izvorom, jezerima, ribnjacima i stazama za planinarenje je prijatno uređeno izletište i omiljeno vikend naselje stanovnika Paraćina i okoline, koje se nalazi u gornjem toku reke Grze, u južnom Kučaju, na nadmorskoj visini od 400 metara.

Reka Grza protiče kroz klisuru, dubine 300 metara i okružena je brdima i visovima planine Južni Kučaj. Reka Grza, leva pritoka Crnice sa kojom se spaja kod Paraćina, teče planinom Kučaj, proseca klisuru i nastavlja kroz Davidovački rečni basen, stvarajući u donjem toku odlične uslove za boravak istraživača i ljubitelja prirode, izletnički i rekreativni turizam, lov i ribolov, kao i turizam posebnih interesa.

Nedaleko od vrela Grze, izgradnjom malih brana, napravljena su 2 mala jezera bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom, čija okolina očarava zelenilom i tišinom.

Brojni posetioci provode po više dana u izletištu i vikend naselju ili u turističkim objektima Grze. Putna infrastruktura ovog područja je nažalost veoma loša, ali to ne ometa posetioce Grze da uživaju u upoznavanju mnogih okolnih prirodnih retkosti i kulturnih znamenitosti, kao što su Resavska pećina, klisure reka Resave i Suvaje, vodopad Lisine, izletište Sisevac, Senjski rudnici, u kome izvire reka Crnica, mistična i prekrasna planina Rtanj, te srednjovekovni manastiri Ravanica, Svetog Sisoja, Manasija-Resava, crkva Svete Petke u selu Izvor, manastir Presvete Bogorodice u selu Lešje.

Konak “Koliba” na Grzi ima bogatu i uspešnu turističku i ugostiteljsku prošlost. Nažalost, tokom poslednje decenije je, zapostavljanjem turizma u Srbiji, došlo do propadanja mnogih turističkih znamenitosti i objekata, što se dogodilo i sa objektom “Koliba” na Grzi. Marta 2003. godine je Konačište Koliba Grza uspešno privatizovano, kada je započela sveobuhvatna obnova postojećih smeštajnih i drugih kapaciteta i izgradnja novih, te danas obuhvata restoran kapaciteta 700 mesta, novoizgrađeni i obnovljeni smeštaj sa preko 100 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim i višekrevetnim sobama sa kupatilima, aperitiv salu, kafe-bar sa kaminima i zimskom baštom u staklu, salon zabave, prekrasnu otvorenu baštu na terasi….

Konačište Koliba Grza raspolaže sa 33 soba odnosno apartmana, opremljenih po evropskim standardima konakijerstva.

Konačište Koliba Grza se sastoji od novoizgrađenog dela smeštajnog kapaciteta, sa dva apartmana i dvadeset sedam jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba i depadansa koji ima 27 dvokrevetnih, trokrevetnih i višekrevetnih soba, kao i učionice sa potrebnom opremom za odvijanje nastave u prirodi.

Ovaj deo konačišta Koliba u Grzi je izuzetno pogodan za organizaciju grupnih ekskurzija, rekreativne nastave mladih i smeštaj raznih radnih, omladinskih tj. školskih organizacija. Nedavno izgrađena luksuzna vila ovog zanimljivog turističkog kompleksa na Grzi ima dva lepo opremljena apartmana na dva nivoa sa kuhinjama i SPA centrom, koji obuhvata finsku saunu, 4 season jacuzzi kupke, parno kupatilo, tople klupe i sto za masažu. Ovaj smeštaj je veoma pogodan za boravak gostiju koji žele potpuno uživanje i privatnost.

Originalno uređen restoran sa zidanim kaminima objekta Koliba Grza, bogata i raznovrsna ponuda specijaliteta domaće i međunarodne kuhinje, pića i vrhunska usluga, omogućava prijatan i opušten boravak gostiju tokom čitave godine. Ovde se poslužuju tradicionalna jela pripremljena ispod sača – posebno kvalitetna planinska jagnjetina i teletina, čuvena potočna pastrmka pripremljena na roštilju, srpski roštilj, raznovrsne sveže salate i originalne poslastice…

Kada to dopuštaju vremenske prilike, gostima je na raspolaganju prostrana otvorena terasa konačišta Kolibe, koja ima pogled na očuvanu prirodu.

U okviru restoran sale Konačišta Kolibe Grza je konferencijska sala od oko 100 mesta, opremljena video bimom i kompjuterom, pogodna za održavanje seminara, radnih sastanaka i prezentacija, kao i učionica opremljena neophodnim učilima za decu i odrasle, tako da je ovo mesto veoma pogodno i za uspešno odvijanje rekreativne nastave i nastave u prirodi za mlade.

Celina konačišta Koliba Grza obuhvata veliki sportski travnati teren, terene sa košarku, mali fudbal, odbojku, otvoreni bazen, a u blizini se nalaze i sprave za igru dece (klackalice, tobogani, ljuljaške…). Planira se opremanje teretane, što bi doprinelo raznovrsnim sadržajima za boravak sportista i dece svih uzrasta.

Odraslima su tokom boravka u ovom prijatnom konačištu na Grzi na raspolaganju brojne aktivnosti – planinarenje, pešačenje, sakupljanje lekovitog bilja, ribolov, upoznavanje bogatog prirodnog i kulturnog nasleđa, poseta etno – sela u Krivom Viru, poznatog po čuvenom “Krivovirskom siru” i drugim autentičnim proizvodima Istočne Srbije, a za hrabre i skok padobranom….

Konačište Koliba Grza je udaljena od Paraćina 17 km, od Zaječara 63 km, od Beograda 173 km, od Niša 97 km i od Novog Sad 247 km.

SHARE IT: