Klisura reke Gradac

Klisura reke Gradac

Klisura reke Gradac, nalazi se na teritoriji opštine Valjevo, od koga je udaljena 5 km u pravcu juga. Klisura reke Gradac je jedan od najtraktivnijih prostora u ovom delu Srbije. Markantnih dimenzija, sa čestim vertikalnim odsecima i dinamičnom morfologijom, većim brojem podzemnih i površinskih oblika kraške erozije i brojnim meandrima, klisura reke Gradac spada u red najživopisnijih klisura u Srbiji. Velike površine pod šumom na prostoru oko klisure Gradca su deo njenog izvornog ambijenta, a čiste vode čine njen najveći ukras. Posebnu draž ovom području daju i manje ambijentalne celine sa specifičnim i vrlo vrednim pejzažnim karakteristikama i staništa većeg broja retkih biljnih i životinjskih vrsta. U pretežno mešovitim listopadnim šumama područja kanjona reke Gradac, svoja staništa ima veliki broj ptica, kao što su zeba, mišar, jastreb, kokošar i mnogobrojne vrste glodara: jež, puh orašar, šumski puh, veverica, riđa voluharica, a od lovne divljači: srna, divlja svinja, zec, lisica, kuna zlatica, kuna belica, prepelica, jarebica, kamenjarka. Poslednjih godina je u kanjonu reke Gradac zabeleženo i prisustvo veoma retke vrste sisara – vidre, za koju se pretpostavljalo da je iščezla sa ovih prostora. Prisustvo vidre ukazuje na bogat i raznovrstan živi svet u vodi. U reci Gradcu živi 10 autohtonih vrsta riba (protočna pastrmka, lipljan, klen …). Posebnu vrednost područja kanjona reke Gradac čini i hidrološki fenomen – Gradačko vrelo.

Pored prirodnih lepota, područje kanjona reke Gradac se odlikuje brojnim kulturnim spomenicima, koji svedoče o prisustvu čoveka na ovim prostorima od paleolita, rimskog perioda i srednjeg veka do danas. O prošlim vremenima i bogatom nasleđu kanjona Gradca i okoline svedoče manastir Ćelije, Lelička vodenica, Visoka pećina, Kastrum, ostaci srednjovekovnog utvrđenja u ataru sela Branegović, …… dok brojni vidikovci omogućavaju proširenje panorama na klisuru Gradca i čarobnu okolinu. Gotovo nedostupan Kanjon reke Gradac pruža jedinstvene mogućnosti za organizaciju nezaboravnih avanturističkih team building programa sa brojnim raznovrsnim aktivnostima na otvorenom – pešačenje, skokovi i trka kroz vodu, istraživanje kanjona i pećina, vožnja kanua i kajaka, vožnja bicikla, raznovrsna takmičenja na otvorenom…. uz potpuno osveženje i opuštanje u netaknutoj prirodi….

Zbog jedinstvenih pejzažnih karakteristika i prirodnih retkosti i vrednosti, područje klisure reke Gradac zaštićeno je kao predeo izuzetnih odlika i predstavlja jedno od najčistijih prirodnih predela u Srbiji, iako pruža mogućnosti raznovrsnih aktivnosti u prirodi ili avanturističkih i adrenalin sadržaja…..

SHARE IT: