Jošanička Banja

Jošanička Banja

Jošanička banja je lečilišno banjsko mesto Srbije u podnozju Kopaonika, na podrucju opstine Raška, u dolini reka Jošanice i Samokovke. Jošanička banja je poznata kao “kapija Kopaonika” i vazdušna banja centralne Srbije koja ima dugogodišnji ugled u poboljšanju zdravlja zahvaljujući svojim lekovitim toplim izvorima …. Izvori Jošaničke banje su hipertermalni, sa glavnim izvorom kapaciteta 7l/s, temperature 78,5’C. Izvori Jošaničke banje jedini imaju radioaktivne karakteristike i mogu da se koriste kod lečenja reumatskih oboljenja, steriliteta i u lečenju kožnih bolesti. Osim toga, voda Jošaničke banje se preporučuje i za lečenje sekundarnih oboljenja nastalih posle povreda i postoperativnih stanja. U centru Jošaničke banje, na mestu nekadašnjih čuvenih sabora koji su tradicionalno, a posebno na Veliku gospojinu, okupljali mnogobrojno lokalno stanovništvo i gde se ceo dan vijorilo kolo, danas postoji lepo uređen banjski kompleks otvorenih i zatvorenih bazena sa sadržajima namenjenim korišćenju lekovitih voda. Banjski kompleks Jošaničke banje obuhvata par objekata za korišćenje lekovitih izvora tople vode koji su okruženi lepo uređenim pristupnim stazama sa zelenilom i cvećem i dečijim izgralištem. Banjski kompleks Jošaničke banje obuhvata banjsko kupatilo izgrađeno 1935. godine u kome pacijenti i posetioci koriste zdravstvene usluge u zatvorenom bazenu, uz korišćenje Jacuzzi kupke, saune i usluga masaže.  Pored su otvoreni bazeni sa ležaljkama, klupama i prostorom za odlaganje stvari i odeće. Posebnu pogodnost i zadovoljstvo posetilaca pruža noćno kupanje toploj lekovitoj vodi visoke temperature u otvorenom bazenu što omogućava kupanje i tokom zimskih meseci, kada je ovo područje pod snežnim pokrivačem…..

Okolinu Jošaničke banje odlikuje očuvano prirodno okruženje Kopaonika i čist planinski vazduh, sa dobro obeleženim pešačkim i biciklističkim stazama do okolinih prirodnih znamenitosti – vidikovca Borje i jezera Borjak i Čomage i lovačke kuće, sa kojih se pruža pogled na vrhove Kopaonika. Staze vode kroz mirisnu borovu šumu i preko livada i opremljene su klupama i stolovima da bi posetioci i izletnici mogli da uživaju u blagodetima svežeg vazduha očuvane prirode Jošaničke banje ! Staza narandžaste boje pokazuje dužinu rute od 1,5 km i ima oznaku za pijaću vodu koja je u blizini. Ponuda autentičnih proizvoda Jošaničke banje obuhvata zdrave proizvode iz prirode i lokalne proizvodnje i koji predstavljaju odličan suvenir i uspomenu – sir, kajmak, šumski i livadski med, čajevi i lekovito bilje, slatka i džemovi od voća iz prirode, juneća, jagnjeća, svinjska slanina, domaća kobasica, suvo kandirano šumsko voće, suvi vrganji, orasi, lešnik, kukuruzno belo brašno….

U neposrednoj blizini banjskog kompleksa Jošaničke banje, na obali reke Jošanice se nalazi Spomenik i Spomen soba Milunke Savić – proslavljene srpske heroine, narednice “Gvozdenog puka” srpske vojske i najodlikovanije učesnice Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Milunka Savić je svojom hrabrošću i požrtvovanošću obeležila dramatičan istorijski period oslobođenja Srbije i jedina je žena odlikovana francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom. Spomen soba Milunke Savić u Jošaničkoj banji je uređena fotografijama ove heroine iz bitaka i ranjavanja i brojnim odlikovanjima iz bitaka u kojima je učestvovala – Kolubarskoj, Kajmakčalanskoj i u proboju Solunskog fronta, među kojima je Orden Karađorđeve zvezde i dr. Milunka Savić je umrla 5. oktobra 1973. u Beogradu i sahranjena u porodičnoj grobnici na Novom groblju. Posmrtni ostaci Milunke Savić su 10. novembra 2013. preneti u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U Spomen sobi Milunke Savić se organizuju predavanja za decu i omladinu, kao i predstavljanje Knjige o Milutinu, srpskog književnika Danka Popovića – kultnog dela srpske književnosti. Knjiga o Milutinu predstavlja potresnu priču zamišljenom slušaocu o šumadijskom seljaku, domaćinu i vojniku kao ispovest nekadašnjeg ratnika iz Koštunića. Knjiga o Milutinu obuhvata istoriju Srba od sarajevskog atentata na princa Ferninada do nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, a razmišljanja srpskog vojnika upućuju na to da su u ratu i pobednici i pobeđeni – gubitnici……

SHARE IT: