Hutovo Blato Park Prirode

Park Prirode Hutovo Blato je rezervat prirode i ptica i mediteranska močvara u delti – slivu reke Neretve. Park prirode Hutovo Blato se nalazi u blizini Čapljine u Hercegovini /5 km/ i predstavlja jedinstvenu oazu prirode u krševitom području zapadne Hercegovine. Park Prirode Hutovo Blato zauzima područje od oko 7.411 ha i predstavlja jedno od najbogatijih prirodnih močvarskih rezervata Evrope. Park prirode “Hutovo Blato” se nalazi u jugozapadnom delu Bosne i Hercegovine, 30 km od Mostara, u blizini granice sa Hrvatskom.

Park prirode Hutovo Blato je nastalo podzemnim vodenim otocima reke Krupe i napaja se iz krečnjačkog masiva Ostrva, koji razdvaja Deransko od Svitavskog jezera. Park prirode Hutovo Blato je IBA područje /značajno područje zaštićenih vrsta ptica/ sa 235 zvanično registrovanih ptičjih vrsta. Područje Hutovog Blata smatraju veoma značajnim za ishranu i odmor ptica tokom njihove jesenje migracije u Afriku. Park prirode Hutovo Blato je značajno stanište nekih globalno ugroženih vrsta ptica – Pygmy Cormorant Phalacrocorax pygmaeus, Ferruginous Duck Aynthya nyroca, & European Bee-eater Marops apiaster…, kao i određenog broja ptičijih vrsta koje zimu provode u močvarama. Hutovo Blato nije samo rezervat ptica, vec stanište više od 600 biljnih vrsta i 22 vrsta riba, među kojima su jegulja išaran najčešće vrste. Jeleni, vukovi, lisice i divlje svinje i konji nastanjuju okolne šume.
Posetioci Parka prirode Hutovo blato uživaju u brojnim opuštajućim i okrepljujućim aktivnostima u prirodi, odmoru, vožnji čamcima i brodom, potrazi za blagom – ‘traženju zlata’, sportskom ribolovu, vožnji bicikla i glavnoj turistickoj atrakciji – foto safariju, budući da kroz područje Parka prirode Hutovo blato susrecemo brojne primerke flore i faune, kao i da ovde divlji konji slobodno trče. U okviru područja Parka Prirode Hutovo Blato postoji obrazovna putanja koju koriste istraživači i ljubitelji prirode, koji značajno podizu svest o očuvanju prirodnog okruženja i potrebe zaštite prirodnog nasleđa Parka prirode “Hutovo Blato”. U Parku prirode Hutovo blato postoje odlične mogućnosti za boravak – odgovarajući hotelski smeštaj i prostori za održavanje skupova i sastanaka, te ovaj park sa radošću posećuju brojni istraživači i ljubitelji prirode iz čitavog sveta.

 

SHARE IT: