Hotel Stara Planina

Hotel Stara Planina

Hotel Stara Planina je novi objekat koji predstavlja prvi „all seasons resort” na Balkanu, kategorije 4 zvezdice na Staroj Planini, u jugoistočnoj Srbiji.

Hotel Stara Planina se nalazi na Jabučkom ravništu, jednom od najlepših delova Stare Planine, na nadmorskoj visini od 1350 metara, okružen zadivljujućim grebenima planinskog vrha Babin zub /odakle počinje uspon na vrh Midžor, visine 2169 metara/, kao i prekrasnim bukovim i borovim šumama, pašnjacima, livadama i padinama veličanstveno lepe Stare Planine, po kojoj je nazvan.

Glavni venac Stare Planine je dug oko 550 km i proteže se od Zaječara do Crnog mora, čineći prirodnu granicu -ili spoj- između Srbije i Bugarske.

Zapadnu stranu masiva Stare Planine odlikuju vertikalni odseci stena, među kojima je vrh Babin zub, visok 200 metara i predstavlja pravi izazov za alpiniste.

Staru planinu odlikuju vrhovi i padine visine između 1100 i 1900 metara, koji su gotovo pet meseci pod snežnim pokrivačem, što predstavlja odlične uslove za skijanje i sportove na snegu.

Vrh Babin zub je okružen majušnim staroplaninskim selima Ravno Bučje, Aldina Reka, Janja, Mezdreja, Crni Vrh, Ćuštica, Balta Berilovac, Stanjinac, Šugrin, Mirkovci, Zaskovci, Topli Do u kojima je očuvana tradicionalna arhitektura, autentični način života i običaji jugoistočne Srbije.

Stara Planina je zaštićeno prirodno dobro Republike Srbije od izuzetnog značaja tj. Prirodni Rezervat I kategorije, koji zauzima površinu od 114000 hektara.

Stara Planina je jedno od najbogatijih biljnih podrucja Srbije, sa oko 1190 vrsta biljaka i 51 vrstom mahovine, koje čine 34% nacionalno identifikovanih biljnih vrsta. Ovde ima 1742 vrste vaskularne flore, od kojih 160 vrsta pripada lokalnim endemskim vrstama. Na području Stare Planina ima 224 vrsta ptica.

Područje Stare Planine odlikuje subalpska klima, sa dosta sunčanih dana i velikim snežnim padavinama. Stara Planina je veoma bogata rekama, planinskim potocima, rečnim kanjonima, prekrasnim stenama i vodopadima. Na Staroj Planini se snežni pokrivač zadržava 120 dana.

Osnovne vrste vegetacije Stare Planine su šume, zbunasta vegetacija, travnati pašnjani sa ispašom i određene vrste močvarnog bilja.

Stara Planina je značajno odredište ljubitelja očuvane prirode, gde se mogu upražnjavati brojni sportovi i aktivnosti na otvorenom – vožnja brdskog bicikla-mountain biking, planinarenje, kanjoning, enduro-trke, paragliding…

Jedna od pešačkih tura obuhvata prevoz do planinarskog doma “Babin Zub”, odakle se pešači 8 km kroz nestvarno lepu prirodu do sela Topli Do i dalje još 6 km do prekrasnog vodopada.

U selu Topli do se pravi pauza, kako bi se posetili lokalni proizvođači čuvenog staroplaninskog sira, jer je ovde u prošlosti bila prva i jedina mlekarska škola u Srbiji!

Hotel Stara Planina ima 146 udobnih soba sa terasama, od kojih većina ima prekrasni pogled na Staru Planinu. Hotel Stara Planina čini sledeća struktura soba – 68 standard soba, 31 standard soba sa sofom, 10 superior soba sa sofom i dnevnim boravkom i galerijom, 27 junior apartmana sa dnevnim boravkom i odvojenom spavaćom sobom, 9 senior apartmana sa dnevnim boravkom i dve odvojene spavaće sobe, od kojih je jedna smeštena na galeriji i 1 de luxe apartman.

Sve sobe Hotel Stara Planina su opremljene po najvišim svetskim standardima, udobnim nameštajem, prijatnim osvetljenjem i opremom modernog stila, sa prostranim ležajevima koji po potrebi mogu da se razdvoje na dva odvojena ležaja, odnosno sofe koje su pogodne za spavanje.

Sobe su prostrane i opremljene udobnim ležajevima i masivnim drvenim nameštajem, u čijoj paleti dominiraju boje kafe i mleka, izrađeni od luksuznih materijala, kao što su antilop i bogati završni ukrasni detalji. Opema smeštajnih jedinica takođe obuhvata i radni sto, mini bar, LCD TV, telefon, bežični internet, elektronski sef, fen za kosu, toaletni pribor u kupatilima.

U restoranu „Balkan” hotela Stara Planina, sa pogledom na ski gondolu, gosti uživaju u bogatom izboru vrhunski kvalitetnih specijaliteta domaće i inostrane kuhinje, dok se u piceriji „Gondola” poslužuje italijanska hrana.

Fitnes i Spa Centar Falkensteiner Hotela Stara Planina se prostire na 1000 m2 i obuhvata otvoreni i zatvoreni bazen, hidromasažne kade – jacuzzi, saunu, parna kupatila-hamam, relaks zonu sa ležaljkama i fitnes sala sa najmodernijom opremom. Gostima su po povoljnim cenama na raspolaganju raznovrsne masaže i tretmani.

Zahvaljujući potpuno tehničkim opremljenim kongresnim salama, sa prirodnim osvetljenjem, ukupne površine od 40 do 100 m2, nazvanim po značajnim kulturno-istorijskim znamenitostima Stare Planine, kao i drugim raskošno i zanimljivo opremljenim prostorima, Hotel Stara Planina predstavlja idealno mesto za uspešnu organizaciju skupova, seminara, konferencija, team building motivacionih programa.

Prednost organizacije skupa u hotelu  Stara Planina je u mogućnosti kombinovanja najmodernijih kongresno-hotelskih kapaciteta sa raznovrsnim prirodnim, kulturnim i etnografskim bogatstvom Stare Planine, što, uz profesionalnu podršku specijalizovanih organizatora kongresa, skupova i događaja – omogućava izvanredno maštovite sadržaje i nesvakidašnje doživljaje gostiju i učesnika.

Ljubitelji skijanja na Staroj Planini mogu u hotelu Stara Planina iznajmiti kompletnu ski opremu, angažovati profesionalne i iskusne ski učitelje, odnosno obaviti neophodne poprakve i održavanje ski opreme.

Tokom zimske sezone je posebna radost gostiju koji borave u  hotelu Stara Planina klizanje na otvorenom ili noćno skijanje.

Ostali sadržaji hotela Stara Planina – recepcija tokom 24 sata, bar, poslastičarnica, bankomat, prostorija za odlaganje prtljaga, garaža sa 146 mesta, dečija igraonica, klizalište, ambulanta, prodavnice, etno suvenir radnja, apoteka.

Hotel Stara Planina Resort i Spa je udaljen 70 km od Niša, 50 km od Knjaževca i Pirota, 330 km od Beograda i 120 km od Sofije.

Pri rezervaciji ovog izvanrednog hotela, molimo da nas kontaktirate za posebne programe i ture koje će značajno obogatiti boravak na Staroj Planini !

SHARE IT: