Hotel i restoran Brvnara Groš Leskovac

Hotel i restoran Brvnara Groš Leskovac

Hotel Groš je udoban hotel 2 zvezdice u Leskovcu, u ulici Svetozara Miletića, 10 minuta laganog hoda od centra grada.

Hotel Groš Leskovac nudi udoban smeštaj poslovnim gostima i turistima u 30 moderno opremljenih soba tipa jednokrevetne, dvokretvetne i trokrevetne sobe, sa odvojenim ili king-size ležajevima, laminatnim podnim oblogama, klima uređajem, TV-om sa kablovskom televizijom, DVD-om, telefonom, besplatnim bežičnim internetom i mini barom. Sve sobe Hotela Groš Leskovac imaju kupatilo sa tuš kabinom i fenom za kosu.

U Hotelu Groš se gostima poslužuje bogat i raznovrstan buffet doručak, koji zadovoljava sve ukuse i potrebe. Hotel Groš u Leskovcu poseduje sopstveni ograđeni parking za 80 vozila, koji je pod 24-časovnim nadzorom, restoran kapaciteta 90 gostiju, salu za sastanke, salu za zabavu i razonodu, svečanu Cristal salu za venčanja, dečiju igraonicu, salu za stoni tenis, rent-a-bike servis, usluge pranja i peglanja…

U neposrednoj blizini Leskovca protiče reka Južna Morava, sa većim brojem pritoka, od kojih su najznačajnije reke Veternica (koja protiče kroz grad), Jablanica, Vučjanka i Pusta reka, neke izuzetno pogodne za avanturističke aktivnosti u prirodi. Grad Leskovac je okružen sa tri veštačka jezera (Brestovačko, Barje i Vlasinsko jezero), koje privlače ljubitelje ribolova, očuvane prirode i sadržaja na vodi. U gradu Leskovcu koje ima 144 naselja živi oko 160.000 stanovnika.

Kao nezvanična prestonica roštilja, po kome je grad poznat van granica Srbija, Leskovac je najpoznatiji po Roštiljijadi, manifestaciji koja se održava tradicionalne svake godine poslednje nedelje avgusta ili prve nedelje septembra i koju svake godine posedi više stotina hiljada gostiju.

Etno brvnara Groš u Leskovcu nastala je iz želje i potrebe da se gostima pruži potpuni osećaj mira i zadovoljstva, a sve u autentičnom seoskom ambijentu, koji ih vraća u vreme kad su provodili lepe dane na selu. Osim lepote u kojoj uživaju oči posetioca posmatrajući tradicionalni etno ambijent, ovde uživaju sva ostala čula, zahvaljujući nenadmašnim i nezaboravnim ukusima tradicionalnih jela i tradicionalnog gostoprimstva Leskovčana.

Pored tradicionalnog leskovačkog roštilja, veliki izbor jela nacionalne i internacionalne kuhinje, veliki broj gotovih jela, sačeva i pečenja, brvnara Groš ima i svoje interno-brandirane specijalitete sa originalnim nazivima, kao što su: čobanski biftek, kosački ražnjić, stek na momački način, moravski san i sasvim jedinstven speciajlitet seljačko meso na žaru. Karakteristika etno brvnare je što se sva jela služe u zemljanim i drvenim posudama, kako su to vekovima radili preci.

Etno brvnara Groš Leskovac ima vrhunski A la card retoran u etno ambijentu sa prepoznatjivom leskovačkom, srpskom i internacionalnom kuhinjom. U ovom nadaleko čuvenom tradicionalnom restoranu u Leskovcu gosti uživaju u originalnim jelima i specijalitetima roštilja na ćumuru : kravlji sir, Vlasinski sir, Kozji sir sa lekovitim biljem, Meze Brvnara (sprža, kajmak, proja, sir), Sprža leskovačka, Užička pršuta, Pečenica, Edamer, Kiselo mleko, Kajmak zlatiborski, Masline, pihtije, sir iz turšije, paprika u pavlaci, pohovana parika sa kajmakom, sprža sa kiselim paprikama, proja sa kajmakom, kačamak, pohovani kačkavalj, pečurke na žaru, omlet sa spržom, omlet sa šunkom, omlet sa sirom, proja, letnja prženija sa paprikom i paradajzom, pohovani beli sir, grilovan sir, paradajz, krastavac, šopska, srpska, grčka salata, sveže papričice, paprika u ulju, paprika iz turšije, papričice u ulju, bašta salata, tarator, trljanica, urnebes, sveži kupus, kiseli kupus, Brvnara salata, Moravska salata, vitaminska salata, sukana banica sa sirom, pita sa prazilukom, zeljanica, sukana banica sa kupusom, pileća čorba, teleća čorba, pileća supa sa rezancima, potaž od povrća, svadbarski kupus, sarmice u vinovom listu, pasulj na tavče, leskovački sarmaluk na tavče, prženija Brvnara, Leskovačka mućkalica, jagnjetina ispod sača, butkice ispod sača na kupusu, juneća rebra ispod sača, ćevapi, ćevapi na kajmaku, uštipak, pljeskavica veća, pljeskavica mala, Gurmanska pljeskavica, Gurmanska pljeskavica mala, punjena pljeskavica veća, đevrek sa kajmakom, bela vešalica, punjena bela vešalica, dimljena vešalica /kg, mozak u skrami, svinjski ražnjić, pileći ražnjić, pileći file, punjeni pileći file, rolovana pileća jetra, pileći batak, punjeni pileći batak, džigerica u skrami, dimljena kobasica, rolovan ćevap u slanini, mešano meso za dve osobe, Kosački ražnjić – svinjsko meso, slanina, pil. belo, paprika, kajmak, prilog; Čobanski biftek – biftek, sprža, vrganj, kajmak, prilog; Moravski san – pileći file, susam, pečurke, kajmak, sos, prilog; Stek na momački način – svinj. file, pršuta, pečurke, kačkavalj, prilog; Seljačko meso na žaru –  svinjski but, vrganj, prilog, domaca lepinja, pogača na plotnu….

Svake godine, u toku jula meseca, pod pokroviteljstvom Grada Leskovca, organizuje se Karneval, turistička manifestacija internacionalnog karaktera, sa glavnom međunarodnom povorkom, dečijim karnevalom, velikom maskenbalom, izložbama i koncertima.

Poreklo imena Grada – Po legendi se smatra da se ispod brda u blizini sadašnjeg grada nalazilo jezero, ali je došlo do njegovog sušenja i tu je iznikla biljka leska (lešnik). Po njoj je i naselje nazvano Leskovac i to pre više od 600 godina, ali je u vreme turske vladavine naselje dobilo naziv Hisar, od istoimene turske reči (tvrđava), dok se danas brdo iznad Leskovca zove upravo Hisar.

SHARE IT: