Hotel Radočelo Kraljevo Planina Čemerno

Hotel Radočelo Kraljevo Planina Čemerno

Hotel Radočelo je potpuno obnovljeni udoban turističko-ugostiteljski objekat 3 zvezdice u vlasništvu porodice Antonijević koja se od osamdesetih godina prošlog veka uspešno bavi ugostiteljstvom. Hotel Radočelo se nalazi se na području Opštine Kraljevo, na nadmorskoj visini od 580 metara planine Čemerno, na pola puta između mesta Ušće na Ibru i Ivanjice, 9 kilometara od manastira Studenice. Oko Hotela Radočelo je veliki parking, a na zaravnatom platou iznad reke Studenice ribnjak potočne pastrmke sa proizvodnjom koja traje više od 15 godina i izuzetno prija posetiocima.

Hotel Radočelo na planini Čemernu raspolaže udobnim smeštajem u 9 modernih soba, ukupnog kapaciteta 22 ležaja, kao i pansionskim restoranom sa 180 mesta. Moderno opremljene sobe Hotela Radočelo pružaju odlične mogućnost za izuzetno prijatan i okrepljujući odmor u besprekorno očuvanom prirodnom planinskom ambijentu. Svaka soba Hotela Radočelo ima opremu za udoban odmor ili prijatan boravak – laminat podovi sa podnim oblogama, udobni posebni ili francuski ležajevi sa udobnim dušecima i posteljinom, garderober-orman za odlaganje stvari, radni sto, noćna komoda i moderno opremljena kupatila sa tuš kabinama i hotelskom kozmetikom. Sobe Hotela Radočelo su rasporađene na dva sprata, sa sledećom strukturom: dve sobe sa francuskim ležajem, četiri dvokrevetne sobe sa odvojenim ležajevima, dve trokrevetne sobe i jedna četvorokrevetna – porodična soba sa francuskim ležajem i dva odvojena ležaja. Većina soba Hotela Radočelo ima terasu sa pogledom na reku Studenicu. Centralno grejanje u sobama omogućava prijatan boravak u Hotelu Radočelo tokom cele godine, a posebno u zimskom periodu, kada je ovo područje prava idila jer je uobičajeno pokriveno dubokim snežnim prekrivačem.

Restoran Hotela Radočelo se nalazi na prvom spratu i gostima poslužuje bogat buffet doručak i izbor ukusne, kvalitetne i zdrave hrane, pripremljene od namirnica iz lokalne proizvodnje – kajmak, sir, proja, gibanica, dimljeni specijaliteti, razne supe i čorbe, pastrmka sa roštilja, teletina ispod sača, praseće i jagnjeće pečenje, roštilj, razne salate i tradicionalne poslastice….

Osim nezaboravnih venčanja i drugih vrsta porodičnih slavalja, u sali restorana Hotela Radočelo je moguće organizovati sastanak, seminar i slične poslovne događaje sa zaposlenima ili poslovnim partnerima.

Hotel Radočelo je okružen izuzetno lepim prirodnim ambijentom sa jedinstvenom čistim planinskim vazduhom jer je ovo mesto susreta i blagodeti gusto pošumljenih planina Radočela i Čemerna koje odlikuju odlični tereni za planinarenje i šetnju, splavarenje Ibrom, vožnju terenskih vozila i brdskih bicikala. Žubor besprekorno čiste reke Studenice i njeni brzaci pružaju jedinstveno prijatan i opuštajući boravak u Hotelu Radočelo.

Ovo skoro divlje planinsko područje centralne Srbije je bogato plodovima prirode, lekovitim biljem, gljivama, raskošnom florom i faunom koje odlično poznaju naši iskusni i profesionalni vodiči. Besprekorno čist vazduh, ukusni i zdravi specijaliteti domaće kuhinje, ljubaznost osoblja i bogata ponuda za kvalitetan aktivan odmor je ponos Hotela Radočelo na planini Čemerno.

Ukoliko želite da doživite prirodu Ibarske klisure – Doline jorgovana uz dozu adrenalina, rafting Ibrom je aktivnosti za vas! Deonica obuhvaćena izletom iz Hotela Radočelo pripada uskoj i živopisnoj klisuri reke i uključuje dva najuzbudljivija brzaka na čitavom toku reke Ibar: Grmčić i Jagnjilo. Rafting Ibroom počinje u Ušću, mestu gde se reka Studenica uliva u reku Ibar. Tu je upoznavanje sa iskusnim rafting vodičima /skiperima/ od kojih se dobija sva neophodna oprema za rafting /prsluk za spašavanje, kaciga i veslo/, jer je bezbednost učesnika raftinga  na prvom mestu. Zato skiperi pre ulaska u vodu daju instrukcije i savete za bezbedan i zabavan spust niz ibarske brzake. Svaki čamac ima svog skipera. U čamcu ima najmanje 5 a najviše 10 učesnika raftinga, koji timskim radom uz savete skipera izbegavaju sve prepreke na reci /podvodne stene, poleglo drveće i slično/. Obezbeđeni čamci su konstruisani za rafting na divljim vodama, imaju neophodne rukohvate i vodonepropusnu torbu. Svi skiperi odlično poznaju reku Ibar u čitavom toku kroz klisuru i daju sve od sebe da naprave dobru atmosferu tokom spusta. Za pauzu je odabrana šljunkovita plaža radi odmora, fotografisanja i osveženja. Jovan Memedović je u serijalu posvećenom Dolini jorgovana opisao reku Ibar kao “divlju, pitomu, opasnu, ali i veselu reku, idealnu za početnike u raftingu”.

Tokom splavarenja Ibrom se prolazi ispod nekoliko mostova, kao i pored čuvenog “kamenog srpskog vojnika” – spomenika borcima poginulim u Prvom svetskom ratu. Na ovoj deonici se održavaju državna i evropska prvenstva u kajaku na divljim vodama.

Za Košaninova jezera važi verovanje da se jezera pune vodom kada je sušno vreme, a prazne kada je kišovito. Čudo prirode?! Pritom kažu i da je jedno od njih slano, iako se nalazi u sred šume bukve, jele i smrče, na nadmorskoj visini od 900 metara. Čuveni botaničar i akademik Nedeljko Košanin, po kome su jezera nazvana, bio je poreklom iz ovih krajeva – selo Čečina. Smatraju ga jednim od naslednika Josifa Pančića.

Košanin je istraživao golijska jezera, planine Srbije, Makedonije i Albanije, otkrio primerke retkih biljnih vrsta u regionu i deo svoje karijere proveo u Botaničkoj bašti u Beogradu. Osnovna škola u selu Devići nosi naziv po njemu. Ono što je interesantno za Košaninova jezera je da predstavljaju prirodno stanište čak 3 različite vrste mrmoljaka, zanimljivih malih vodozemaca, što je velika retkost za ovakav lokalitet. Veliko Košaninovo jezero dugačko je i do 180 metara, a dubina varira. Nalazi se u okvirima Rezervata biosfere Golija-Studenica i uživa prvi stepen zaštite.

Tokom boravka u Hotelu Radočelo gosti uživaju u prekrasnom okruženju i brojnim aktivnostima u prirodi, kao što su planinarenje, pešačenje, rafting rekom Ibar, pešačenje na krpljama u zimskom periodu, ribolov, lov, poseti manastira Studenice i jedinstvenih Savinih isposnica.

Na osmom kilometru od manastira Studenice i samo 2 kilometra od Hotela Radočelo je početak pešačke staze do isposnica. Potrebno je oko sat vremena laganim hodom bez pauza se stigne do “kuće tišine” – Gornje Savine isposnice. Uzana staza vodi strmom južnom padinom planine Čemerno kroz pretežno hrastovu šumu, pa je prijatno pešačiti čak i u toplim letnjim mesecima. Prva pauza obično se pravi kod Donje isposnice gde se nalazi Savin izvor hladne planinske vode sa Čemerna. Staza dalje nastavlja iznad Donje isposnice oko 200 metara ravno, pa se penje cik cak uz brdo. Na nekoliko mesta se nalaze putokazi i odmorišta sa klupama.

Gornja Savina isposnica se nalazi oko 400 metara iznad reke Studenice, a staza od asfaltnog puta je duga oko 3 km u jednom pravcu. Savine isposnice su je otvorena za posete, o njima brinu studenički monasi. Poseta Savinih isposnica je nezaboravno iskustvo tišine, mirnog uma, tihovanja i prosvetljenja….

Porodica Antonijević se bavi ugostiteljstvom od 1982. godine, kada je na mestu današnjeg restorana otvoren bife sa samo 9 stolova u obližnjem selu Miliće, 5 km od Hotela Radočelo. Restoran je i danas glavno mesto okupljanja meštana, ali i obavezna stanica turista i putnika namernika. Kapaciteti restorana su prošireni do 70 mesta u unutrašnjem delu i do 80 mesta na terasi sa nadstrešnicom koja gleda na reku Studenicu. Gosti uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju i ukusnim jelima domaće kuhinje.

Iznad restorana se nalazi jedna jednokrevetna, dve dvokrevetne i jedna soba sa jednim bračnim i dva obična ležaja. Iznad garaže se nalazi jedna soba sa bračnim ležajem i jedna sa jednim bračnim i jednim običnim ležajem. Svaka soba u selu Miliće ima posebno kupatilo sa tuš kabinom, orman-garderober za odlaganje stvari, radni sto, noćne komode. Sobe u selu Miliće se greju pomoću radijatora na struju i klima uređajima.

Pored glavnog restorana u selu Miliće je udobna brvnara podeljena je na četiri smeštajne jedinice na dva sprata. Četiri dvokrevetne sobe u brvnari su nameštene u rustičnom stilu. Svaka soba u brvnari ima kupatilo sa tuš kabinom, orman za odlaganje stvari, radni sto i noćnu komodu. Prostorani parking se nalazi neposredno ispred brvnare, gde je lepa zelena površina sa malim igralištem za decu. Boravak kućnih ljubimaca je neophodno najaviti.

SHARE IT: