Hotel Odvracenica Golija

Hotel Odvracenica Golija

Odličnim asfaltnim putem Novi Pazar-Golija, na 32-om km od Novog Pazara, stiže se do hotela “ODVRACENICA”, neotkrivenog turističkog centra u Srbiji.

Turistički centar “Odvraćenica” radi u sastavu Proizvodno Prometnog Preduzeća “Ljin” iz Raške. Centar sarži hotel sa 100 ležaja u dvo-, tro-, četvoro-krevetnim sobama, sobama sa jednim bračnim ležajem, kao i prijatno opremljenim apartmanima. Svaka soba ima svoje kupatilo, TV uredjaj, a mnoge od njih i terasu sa pogledom na predivno okruzenje.

Restoran u prizemlju hotela Odvracenica broji 100 mesta i prijatno je opremljen drvenim nameštajem, potpuno ukrasen tradicionalnim i drevnim predmetima i alatkama za rad u domaćinstvu i polju. Posebno zadovoljstvo gostiju su druzenja obogacena “gorstačkim” pričama oko kamina. Hotel Odvracenica na Goliji sadrži opremljenu salu namenjenu održavanjima raznih seminara ili različitih vidova nastava za decu i odrasle (učionica). U suterenu se nalazi i disko-klub, mesto za zabavu, pre svega za goste mlađeg uzrasta (učenike osnovnih škola).

Nadomak hotela je dečiji zabavni park, gde deca mogu ostvariti sve svoje čarolije, a roditeljima je obezbeđeno mesto za odmor i, usput, nadgledanje svoje dece u toku igre, neposredno uz parkić. Bungalovi koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela Odvracenica daju poseban smisao odmora na planini Goliji. Svaki sadrži tri kreveta i toalet, kao i mini zbirku tradicionalnih predmeta bogate kulture i običaja ovog kraja. Za učenike, za škole u prirodi, “amfiteatar u smrčevaku” predstavlja poseban izazov i zanimljivost, jer okuplja mlade narastaje po temama prilagodjenim očuvanju prirodnih vrednosti.

Za ljubitelje skijanja tu su dve žičare sa četiri staze (KULA 1, 2, 3 i 4), na udaljenosti oko 200 m od hotela, kao i ski staza sa ski školom, na raspolaganju gostima hotela. Neposredno pored hotela Odvracenica se nalaze tereni za kosarku, odbojku, rukomet, fudbal i sve popularniji tenis. Za one koji vole šetnju i uživaju u održavanju kondicije, na raspolaganju je staza zdravlja, kao i jasno obeležen makadamski put u dužini od 8,6 km, koji vodi od hotela direktno do vrha Golije – Jankovog kamena, sa koga se pruža nesvakidasnji pogled na čitav region Stare Raske.

Šetnje zelenim planinskim tepihom Golije i branje planinskog bilja i plodova (kantarion, majčina dušica, borovnica, malina, kupina), u toplijim mesecima u godini, odmoriće i najumornijeg gosta. Prava atrakcija u samom centru Odvraćenica su neuobičajeno veliki, lekoviti mravinjaci, poput manjih plastova sena, koji „opominju“ one sa načetim zdravljem da će upravo ovde izlečiti svoje bronhije, prirodnom inhalacijom. Iskoristite mravinjak na pravi način i dozivecete promene za pamcenje !

Za ljubitelje lova, komercijalno lovište, uzgajalište jelena lopatara, daje mogućnost posebnog opuštanja i uživanja.

Nova ski staza sa školom skijanja kao privatna investicija PPD “Ljin”, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela je posebno zadovoljstvo ljubitelja “zimskih čarolija na snegu”, posle kojih je obavezno okrepljenje toplim čajem od lekovitog bilja uz pucketanje kamina….

U blizini je izgradjeno 13 manjih etnokuća i sportski tereni sa ciljem predstavljanja primeraka flore i faune veličanstvene planine Golije, kao i zbirke etnografskih motiva i obelezja bogate kulture kraja.Skijalište Odvraćenica se nalazi na nadmorskoj visini od 1744 metara, na izuzetno lepoj lokaciji na kojoj bi se mogli izgraditi tereni i za Nordijske discipline.

Odvarčenica je okružena vrhovima “Kula” i “Crni vrh” sa kojih se spustaju dobri terenei za alpsko skijanje. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju je pet žica (ski liftovi, sidraši i tanjiri), sa sedam staza, dužuna od 450 m do 1200 m.

Obližnja zanimljiva mesta: jezera Tičar, Dajicko i “Nebeska suza”, manastiri Pridvorica i Kovilje, Hadži-prodanova pecina…

SHARE IT: