Hotel Muslibegovića kuća Mostar

Hotel Muslibegovića kuća Mostar

Nacionalni spomenik Muslibegovica Kuća predstavlja istorijsku znamenitosti Mostara od pre 300 godina, koja  danas obuhvata muzej i istorijski hotel, na pešačkog udaljenosti od poznatog Starog mosta u Mostaru – UNESCO znamenitosti. Hotel Muslibegovića Kuća Mostar je mali, ljupki objekat izuzetnog ambijenta i energije, pod upravom porodice, koja pruža turističke usluge tokom sezone od proleća do jeseni, od 20. marta do 01. novembra, kada je Mostar najlepši i posebno nadahnjujući turistički centar.

Muslibegovići su ugledna porodična loza iz Hercegovine, iz koje potiču predstavnici koji su vekovima upravljali ovim područjem. Članovi čuvene porodice Muslibegovića su se nastanili u Mostaru krajem 17. veka, posle pada Herceg Novog pod upravu Mlečana, 1687. godine. Tada je porodica posedovala brojna imanja u Hercegovini, koja danas čini južni deo Bosne i Hercegovine, nastavljajući da širi svoj društveni i politički uticaj u regionu. Prvobitna dozvola za gradnju kuće se i danas čuva među brojnim dragocenim dokumentima Muslibegovića, ispisanim na turskom, persijskom i arapskom jeziku. Ovde se mogu razgledati primerci bosanskih rukotvorima i ručnih radova, kao što su maramice, pojasevi, novčanici, prostirke, peškiri, posteljina, čarape i oprema za hamam. Na zidovima su ćilimi ručne izrade iz Anatolije.

Jedna prostorija potiče iz 18. veka i potpuno je opremljena ukrasnim drvenim svodovima, policama, originalnim ognjištem i posudama, sofom, rezbarenim podovima, lampom, ogledalom… Ovde su izloženi brojni rukopisi, knjige i pisma iz Osmanskog perioda, medalje i ordenje, primerci čuvenog osmanskog kaligrafskog pisma….. Kuća i hotel Muslibegovića u Mostaru privlači posetioce iz celog sveta, koji su oduševljeni njenim stilom i jedinstvenim iskustvima koja im pruža.

Od nekadašnje istorijske celine Muslibegovića kuće iz 17. veka, koja je obuhvatala nekoliko zgrada i džamiju, do današnjih dana su preostale samo dve građevine – glavna zgrada i letnja kuća. Na ulazu u Muslibegovića Kuću u Mostaru su dva dvorišna prostora – haremluk, koji su koristili samo članovi porodice i selamluk, gde su se obavljali trgovačke transakcije i privredni poslovi. U Kući Muslibegovića Mostar se čuvaju brojni predmeti iz poseda porodice, koje posetici sa oduševljenjem razgledaju – arhitektonski detalji, nameštaj, srebrni porodični nakit, porodično oružje, biblioteka i više od 157 istorijskih dokumenata…. Originalna zgrada Kuće Muslibegovića je brižljivo i lepo obnovljena, te danas odiše šarmom bogatih otomanskih kuća Balkana.

Hotel Kuća Muslibegovića u Mostaru ima 12 luksuznih i originalno uređenih soba i apartmana, od kojih su 2 sobe jednokrevene-twin sobe, 2 ‘paša’ apartmana i 8 dvokrevetnih soba sa prostranim ležajevima, sve različito opremljene posebnim detaljima, sa mnogo pažnje posvećene istorijskom nasleđu koje predstavljaju. Sobe sa kupatilima krase jedinstveni tradicionalni detalji i oprema. Uz elemente nasleđa u sobama Kuće Muslibegovića Mostar idu potpuno moderna i udobna kupatila. Sobe Kuće Muslibegovića Mostar se razlikuju po veličini i obliku, omogućavajući posetiocima opuštajući ambijent i izbor istorijskog stila. Sobe Kuće Muslibegovića Mostar su ljupki spoj prošlosti i sadašnjosti, a svojim ukrasnim plafonima prizivaju prepoznatljiv otomanski stil. Smeštaj Kuće Muslibegovića u Mostaru pružaju posetiocima savremene sadržaje i pogodnosti, kao što su grejanje, klimatizacija, besplatan internet, fen za kosu, najpoznatiji kablovski TV programi.

U Kući Muslibegovića Mostar se poslužuje bogat doručak, koji zadovoljava sve ukuse i želje. Osoblje je srdačno i uslužno i čini sve što je u mogućnosti kako bi posetiocima Mostara predstavilo dobro očuvane običaje otomanske kulture. Posetioci se osećaju prijatno, kao kod kuće u udobnim, jedinstveno uređenim sobama Kuće Muslibegović, prostoru za posluženje hrane ili u bosanskoj originalnoj bašti. Kuća Muslibegovića Mostar je odličan izbor za uspešnu organizaciju romantičnih venčanja, kao i raznovrsnih događaja i skupova i omogućava različite visine troškova ovakvih nezaboravnik trenutaka.

SHARE IT: