Hotel Mineral Bogutovačka Banja

Bogutovačka banja je poznata kao lečilište koje pruža odličnu terapiju za živce i koje odlikuje umereno-kontinentalna planinska klima koja doprinosi poboljšanju stanja organizma. Bogutovačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji, na nadmorskoj visini od 520 metara, 200 km južno od Beograda i 25 km južno od Kraljeva.  Izvanredni rezultati u lečenju neuropsihijatrijskih i drugih oboljenja su decenijama, a posebno u vreme Jugoslavije, bili najbolja preporuka za dolazak brojnih gostiju iz zemlje i sveta u Bogutovačku Banju – čuveni „raj za živce“ na obroncima planina Stolova i Troglava u centralnoj Srbiji.

Zahvaljujući zaštiti okolnih planinskih venaca visine oko 1100 metara /planina Željina i Stolova na istoku i Troglava i Čemerna ka zapadu/, posetioci i pacijenti Bogutovačke Banje osećaju blagodeti izuzetno mirnog i besprekorno čistog prirodnog okruženja, bez jakih vetrova, magle, naglog mešanja vazdušnih strujanja i klimatskih nepogoda. Okolna priroda Bogutovačke Banje je u potpunosti očuvana i besprekorno čista, sa svežim planinskim vazduhom, što značajno i pozitivno utiče na zdravlje posetilaca i pacijenata.

Bogutovačka banja je nazvana po Bogutovcu, selu udaljenom 20-tak kilometara jugozapadno od Kraljeva, čuvenom Ibarskom magistralom koja je dobro povezana sa ostalim delovima Srbije. Bogutovačka Banja je tokom istorije bila izuzetno posećena i privlačna posetiocima koji su u blagotvornoj vodi tražili lek, kao i ljubiteljima čistog vazduha, netaknute prirode, kristalno čiste reke Lopatnice, prelepih proplanaka i bogatstvu lekovitog bilja i bujne vegetacije.

Daleke 1835. godine je vlada Kneževine Srbije sprovela hemijska ispitivanja mineralnih voda Bogutovačke Banje. Bogutovačka Banja ima dva izvora lekovite vode, bogate katjonima i anjonima, koji se koriste za lečenje brojnih oboljenja. Voda Bogutovačke Banje spada u red oligomineralnih sulfidnih hipotermi sa značajnim prisustvom natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata, sulfata i oksida silicijuma. Temperatura vode izvora Bogutovačke Banje se kreće od 24 do 27 stepeni Celzijusa. Kasnija ispitivanja referentnih institucija su potvrdila izvanredna svojstva lekovitih izvora Bogutovačke Banje za lečenje neuropsihijatrijskih oboljenja i bolesti nervnog sistema /psihoneuroze, neurotični sindrom, labilnost vegetativnog nervnog sistema, neurotske glavobolje, migrene, neuralgije, multiple skleroze, posledice poliomielitisa/, funkcionalnih oboljenja srca i krvnih sudova /neuroze srca, povišeni krvni pritisak, labilne i paroksizmalne tahikardije, nepravilan rad srca vezan za nervnu razdražljivost, rekonvalescencije reumatičkog endokardita i miokardita, oboljenja/ i funkcionalne smetnje u perifernim krvnim sudovima – varikoziteti, tromboflebiti, kao i lečenja bolesti organa za varenje /oboljenja izazvana prenadraženošću vegetativnog sistema, spazam jednjaka, gastralgije, kolon iritabilni – prenadraženost debelog creva, spastički kolon – suženje debelog creva/ i lečenje reumatskih oboljenja kod pacijanata sa oštećenim krvnim sudovima, degenerativni i vanzglobni reumatizam, gonartroze, spondiloartroze.

Ubrzani razvoj Bogutovačke banje i okoline kao poznatog banjskog centra Jugoslavije je počeo šezdesetih godina prošlog veka otvaranjem privatnih vila i apartmana za smeštaj gostiju, a posebno otvaranjem Hotela Mineral, davne 1985. godine. U to vreme su lokalni proizvođači prodavali svoje proizvode na banjskoj pijaci i u svojim domaćinstvima – mleko, mlečne proizvode, jagnjeće i teleće meso, med i druge proizvode, od čega su ostvarivani lepi prihodi. Istorijski događaji i migracije ka velikim gradovima su značajno uticali na pad tražnje i smanjenje boravka i korišćenje zdravstvenih usluga u Bogutovačkoj banji.

Uspešna privatizacija poznatog Hotela Mineral je danas omogućila visok kvalitet usluga i zdravstvene sadržaje koji očekuju goste i pacijente, te je ovaj potpuno obnovljen i modernizovan turistički objekat  u centralnoj Srbiji postao omiljeno mesto okrepljujućeg odmora i lečenja, kao i destinacija za team building programe i raznovrsne opuštajuće sadržaje u zdravom okruženju. Danas je Hotel Mineral u Bogutovačkoj Banji, smeštajnog kapaciteta 106 udobnih soba i apartmana, odlična destinacija za opuštanje u prirodi, čemu značajno doprinosi bazeni sa lekovitom vodom, ukusna domaća hrana, staze za šetnju, ljubazno osoblje…. Sve sobe Hotela Mineral u Bogutovačkoj banji su opremljene tepisima od zida do zida, udobnim posebnim ležajevima, stolicom i radni stolićem, optičkim internetom, LCD TV-om sa kablovskim programima, direktnim telefonom, klima uređajem, grejanjem, kupatilima sa tušem, bade mantilima.

U prostranom modernom restoranu se gostima poslužuje bogat i raznovrstan buffet ili continental doručak i izbor ukusnih tradicionalnih jela, pripremljenih od svežih namirnica iz lokalne proizvodnje. Restoran Hotela Mineral ima prostranu baštu sa preko 200 mesta i pogled na mali i lepo uređen park sa klupama, gde se gosti odmaraju uz omiljeno piće na svežem vazduhu u pauzama od terapija za poboljšanje zdravlja u zatvorenim i otvorenim bazenima lekovite vode Bogutovačke banje ili posle razgledanja okolnih kulturno-istorijskih znamenitosti – manastira Žiče i Studenice, ili nezaboravnih aktivnosti u prirodi tokom team building programa – splavarenja Ibrom, pešačenja i planinarenja okolnim planinskim stazama, …..

SHARE IT: