Hotel Manastir Berovo

Hotel Manastir Berovo

Hotelska celina “Manastir” je osnovana 2004. godine u prekrasnom području reke Bregalnice u Berovu u Istočnoj Makedoniji, od kada predstavlja originalni turističko-ugostiteljski objekat Maleševije koji na tržištu doživljava razvoj i popularnost. Reka Bregalnica je druga po veličina reka Makedonije, koja izvire u blizini planinskog gradića Berova i protiče pored naselja Makedonska Kamenica, Kočani, Vinica i Štip, pre ušća u reku Vardar, na njenom daljem toku ka Egejskom moru. Tradicionalni kompleks Hotela Manastir Berovo u Istočnoj Makedoniji je udobam turistički objekat 3 zvezdice, sinonim mira i tišine, čistog planinskog vazduha, blizu granice sa Bugarskom, 165 km od Skopja i 335 km od Ohrida. Prekrasno Jezero Berovo je udaljeno 7 km od Hotela Manastir i nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 metara, do koga se stiže dobrim asfaltnim putem.

Na putu za jezero Berovo posetioci moraju posetiti ženski manastir posvećen Svetom arhanđelu Mihajlu – manastir Sveti Arhangel Mihail. Gosti koji vole pešačenje i planinarenje bi svakako morali posetiti rustičnu maleševsku ovčarsku farmu Klepalo, na nadmorskoj visini od 1400 metara, gde ih čeka zasluženi odmor i osveženje uz vrhunski ukusnu hranu, od koje kreće voda na usta, među kojima je čuveni Berovski sir iz Mališeva…..

Region Istočne Makedonije i Mališevskih planina je takođe poznat i kao ‘mala Švajcarska’, jer ga odlikuju prijatna leta i hladne zime, sa mnogo sunčanih dana tokom godine, ali i dosta kišnih dana, uglavnom tokom maja, juna i novembra, što doprinosti izvanredno bogatom zelenilu raskošnih okolnih šuma. Maleševske planine obiluju gustim borovim, bukovim i hrastovim šumama, što je omogućilo dugu i bogatu tradiciju veštih majstora za obradu drveta – izvrsnih berovskih duborezaca. Zahvaljujući svojoj prijatnoj planinskoj klimi, Berovo je odličan izbor kraćeg odmora ili letnjeg boravka, kada obavezno preporučujemo šetnju do vodopada Pelčevo na reci Bregalnici, najvećoj reci Istočne Makedonije. Grad Berovo i Maleševske planine čine malo živopisno područje koje zapravo predstavlja izuzetan spoj netaknute prirode, prekrasnog kulturnog, istorijskog i etnografskog naleđa, tradicionalne muzike, folklora, rukotvorina, koje su uspešno spojene u jedinstvenu ponudu celine Hotela Manastir.

Hotel Manastir Berovo se nalazi u prekrasno lepom području Maleševskih planina, u blizini manastira Svetog arhanđela Mihajla, koji je zapravo bio nadahnuće za jedinstvenu arhitekturu i uređenje ove originalne hotelsko-turističke celine. Danas celina Hotela Manastir Berovo ima tri originalno uređena hotelska dela sa 30 udobnih soba, restoran sa terasom koji je uređen etnografskim detaljima i istorijskim elementima iz života lokalnog heroja Ilje Maleševskog, 1805-1898., koji je bio veliki borac za oslobođenje ovog kraja od turskog jarma, salu za sastanke, VIP salu, SPA sadržaje-jacuzzi, sauna i masaža, dve letnje terase, čardak, sportske terene, dečije igralište, park i parking sa nadzorom.

Celina Hotela Manastir Berovo pruža posetiocima udoban smeštaj u autentičnoj građevini belih zidova i masivnih drvenih greda, odličnu tradicinalnu hranu, koja obiluje lokalnim specijalitetima pripremljenim od organski i ekološki gajenih namirnica ovog područja. Apartmani i sobe Hotela Manastir Berovo su veoma prostrane, tradicionalno uređene drvenim nameštajem i udobnim sadržajima za prijatan boravak gostiju – direktnim telefonom, minibarom, TV-om sa kablovskim programima, besplatnim bežičnim internetom, kupatilom sa tušem-toaletom, skoro svaka jedinica sa sopstvenim balkonom, odakle se pruža prekrasan pogled na okolinu. Sobe i apartmani Hotela Manastir Berovo nemaju klima uređaje jer ovde uvek vlada zuzetno prijatna planinsko-kontinentalna klima, pa nema potrebe za korišćenjem klima uređaja. Tokom leta, kada ostatak Makedonije doživljava izuzetno visoke, gotovo neizdržive temperature, ovde u Hotelu Manastir u Berovu posetioci mogu da uživaju u prijatnim dnevnim temperaturama, dok su noći sveže i omogućavaju zdrav san i potpun i okrepljujući odmor. Tokom zime se ceo kompleks Hotela Manastir Berovo greje sopstvenim sistemom centralnog grejanja.

Gosti tokom boravka u Hotelu Manastir Berovo imaju na raspolaganju raznovrsne avanturističke sadržaje i aktivnosti u prirodi: pešačenje, planinarenje, vožnja brdskog bicikla, lov, ribolov, vožnja kajaka, piknik pored Berovskog jezera sa mogućnosti pripreme roštilja, tradicionalni obrok i kulinarsku radionicu u planinskoj brvnari ili ovčarskoj farmi – bačilu…. ili upoznavanje okoline, koja je bogata zanimljivim kulturnim i istorijskim znamenitostima i poznata po izuzetno ljubaznom lokalnom stanovništvu….

SHARE IT: