Hotel Libertas Prčanj

Hotel Libertas Prčanj

Hotel Libertas je luksuzni hotel 4 zvezdice na obali mirnog turističkog centra Prčnja u prekrasnom Boko-kotorskom zalivu, najlepšem i najdubljem zalivu Jadrana i jedinom mediteranskom fjordu. Hotel Libertas, 4 zvezdice se nalazi na obali u Prčnju i odlikuju ga izuzetno luksuzno i romantično uređene sobe i deluxe apartmani sa pogledom od koga staje dah. Poznat po svom jedinstvenom položaju ispod gorostasne planine-Nacionalnog Parka Lovćena i sa obiljem morskog i planinskog vazduha sa brda Vrmac i blagom klimom, Prčanj je oduvek bio poznat kao izuzetno mesto za odmor. Mediteranska klima sa blagim zimama i toplim letom i protok vazduha preko zaliva sa mora i okolnih planina imaju izuzetno blagotvorne i zdravstvene efekte. Prčanj se nalazi u unutrašnjosti Boko-Kotorskog zaliva, 25 km od otvorenog mora i zauzima oko 5 km obale. Gosti koji borave u Hotelu Libertas uživaju u blagotvornoj šetnji duž šetališta u Prčnju što im pruža osećaj raja. Hotel „Libertas“ se nalazi na obali Boko-Kotorskog zaliva u turistickom centru Prčnju, najdubljem zalivu Jadrana i jedinom mediteranskom fjordu, na mestu gde more ulazi u kopno 30 km, ispod okolnih planina visine od 800 do 1800 metara, koje su stvorile brojne uvale i male zalive. Prčanj je bio naseljen od drevnih vremena, u vreme Rimskog carstva, dok su ovde tokom srednjeg veka Boko-kotorski plemići imali svoje posede, palate i letnje rezidencije, kao što je Palata Tri sestre, koja je pripadala porodici Buća, a danas čuva jedintvenu priču…. U Boki Kotorskoj su brojne crkve, kapele i manastiri različitih religija, znamenitosti i pešačke staze koje treba upoznati….

Prčanj je mali grad i turistički center 5 km od Kotora, poznat kao pomorski centar iz doba kada su ovdašnji moreplovci svojim prekrasnim brodovima plovili svetom, ali i kao prirodni zdravstveni, lečilišni klimatski centar i vazdušna banja. Zahvaljujući posebnim mikro-klimatskim uslovima je u Prčnju osnovan Inistitut za lečenje bronhitisa, astme i alergijskih bolesti Vrmac. Katedrala Bogorodičinog Rođenja u Prčnju je građena od 1789. do 1913. godine po originalnom projektu mletačkog graditelja i arhitekte Bernardina Makaručija. To je najveća crkva Boke – Kotorske i u istočnom delu Jadrana. Od 17. veka su 7 stanovnika Prčnja bili admirali Bokeške Mornarice, a mnogi od njih su bili zapovednici ratnih brodova. Pomorski kapetan Ivo Vizin /1806-1868/ iz Prčnja je bio prvi južnoslovenski pomorac koji je oplovio svet svojim jedrenjakom „Splendido“. Stara crkva u Prčnju koja čuva zanimljivu priču i koju lokalni stanovnici nazivaju Gornja crkva je dugo vremena bila napuštena i potpuno uništena, iako predstavlja značajni spomenik kulture čitavog područja Boke Kotorske. Celina stare crkve u Prčnju obuhvata zvonik, groblje i kapelu u kojoj je sahranjen poznati pomorac Ivo Vizin, kao i brojne ugledne ličnosti Boke. Kada je oltar stare prčanjske crkve bio prenet u novoizgrađenu katedralnu crkvu na obali, ova svetinja je ostavljena vandalima i pljačkašima. Dodatno je stara crkva u Prčnju bila oštećena u zemljotresu u Crnoj Gori 1979. godine, kada je porušen krov i kada su teško oštećeni zidovi sa velikim otvorima…  Crkva posvećena Svetom Nikoli je sagrađena 1739. godine i razlikuje se od arhitekture Prčnja po činjenici da su se u njoj nalazile Pomorska škola i apoteka. Svetinja koja je deo franjevačkog samostana-manastira sa bogatom bibliotekom je mesto u kome je 1848. godine održana Narodna skupština Bokeških vođa, na čelu sa Njegošem, kada je proglašena Rezolucija o ujedinjenju jugoslovenskih država u okviru Austro-ugarske Monarhije. Među najznačajnijim građevinama jedinstvene barokne arhitekture Prčnja su prekrasne palate „Beskuća“, „Verona“ i „Luković“, kao i najpoznatija palata „Tre sorele – Tri sestre“, koja je bila plemićka letnja rezidencija kotorske porodice Buća – Buccia… Palate Boko-kotorskog zaliva predstavljaju neku vrstu proširenih građanskih kuća, sa povećanim brojem prostorija i soba za život, prijem i stanovanje, kao deo unutrašnje organizacije i načina života. Prčanj je uspeo da očuva svoj skladni i prilično elegantan izgled tog istorijskog perioda, sa brojnim palatama plemića, brodovlasnika, pomoraca, kapetana i manjih mornarskih i ribarskih kuća, uz mnoge crkve duž obale, okružene mirisnim zelenilom – palmama, maslinama, oleanderima i akacijama.

Boko-kotorski zaliv sa prekrasnim baroknim gradovima i naseljima Kotor, Dobrota, Perast i Herceg Novi – na ulazu u zaliv, je među 28 najlepših zaliva sveta, te je od 1979. godine deo UNESCO svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa. Uspon uz zidine Kotora do tvrđave Svetog Jovana je prekrasna šetnja tokom sunčanih dana, kao i u van sezoni. Međunarodni aerodrome Tivat je udaljen 11 km od Hotela Libertas, dok je aerodrom Dubrovnik udaljen 83 km.

Luksuzni Hotel Libertas Prčanj se nalazi u istorijskoj plemićkog palati na obali mora, sagrađenoj početkom 18. veka, koja je bila vlasništvo ugledne kotorske porodice. Hotel Libertas Prčanj nosi ime najvećeg broda prčanjske flote iz druge polovine 19. veka, pripadao je porodicama Florio i Visin i plovio je vodama između Evrope i severne Amerike. Ova istorijska kamena palata u Prčnju je zaštićeni spomenik istorijsko-kulturnog nasleđa i u uspešnoj i kvalitetnoj obnovi 2018. godine su novi vlasnici uspeli da očuvaju njenu vrednost i originalni izgled. Svaka smeštajna jedinica Hotela Libertas Prčanj je nazvana po jednom od jedrenjaka nekadašnje flote Prčnja. Hotel Libertas u Prčnju ima moderan restoran koji poslužuje bogat internacionalni buffet doručak, sa istaknutim lokalnim ekološkim proizvodima. Gosti koji borave u Hotelu Libertas Prčanj imaju na raspolaganju besplatan bežični internet u svim javnim i nepušačkim prostorima, hotelsku garažu, kao i otvoreni bazen sa terasom za sunčanje i barom. Hotel Libertas Prčanj takođe ispred hotela ima sopstvenu plažu sa ležaljkama, dok je javna peščana plaza udaljena oko 50 metara. Bunar Beršovila se nalazi ispod nivoa mora i star je vise od 400 godina, nikada nije presušio i uvek ima sveže vode, a danas je vlasništvo Hotela Libertas. Služio je za snabdevanje pijaćom vodom čitavog mesta Prčanj.

Sve sobe Hotela Libertas nose nazive jedrenjaka prčanjske flote, a odlikuju ih pravi mediteranski duh i boje, kao i udobni sadržaji i atmosfera. Zidove unutrašnjosti Hotela Libertas Prčanj krase slike sa motivima prčanjskih jedrenjaka i radovi su čuvenog crnogorskog akademskog slikara. Sobe Hotela Libertas su Superior tipa i veličine 26 m2 i opremljene sadržajima i detaljima mediteranskog stila u nežnim bojama – laminatni-parket podovi, queen size ležajevi i detalji mediteranskog stila. Sve sobe i apartmani Hotela Libertas Prčanj imaju pogled na more, neke sa malenim francuskim balkonom koji gleda na otvoreni bazen. Deluxe sobe Hotela Libertas Prčanj su takođe opremljene udobnim sadržajima za prijatan odmor ili kraći boravak na području Kotora: udobni king size ili posebni ležajevi, LCD TV, besplatan bežični internet, klima uređaj, zvučna izolacija, radni sto i stolice-fotelje, garderober, podno grejanje, sigurnosni sef, minibar, udobna kupatila sa tušem, hotelskom kozmetikom, fenom za kosu, bade mantilom, papučama, peškirima. Deluxe apartman Hotela Libertas Prčanj ima pogled na more i površinu od 55 m2. Ovaj Deluxe apartman Hotela Libertas ima smeštajni kapacitet za 5 osoba, jer obuhvata dve spavaće sobe, dnevni boravak sa kaminom, kuhinjicu i trpezariju, kupatilo i poseban toalet.

Hotel Libertas Prčanj svojim gostima poslužuje ukusan i bogat buffet doručak, koji zadovoljava sve ukuse i potrebe, z mogućnost obedovanja napolju. Ostale usluge i sadržaji Hotela Libertas Prčanj uključuju recepcija tokom 24 sata sa visoko-profesionalnim i ljubaznim osobljem, posluženje u sobi – room service, parking, otvoreni bazen, informacije i rezervacije lokalnih izleta i događaja, najam sporske opreme, najam vozila i bicikla, prevoz od-do aerodroma…

SHARE IT: