Hotel Kronic Palace Sombor

Hotel Kronic Palace Sombor

Grad Sombor se nalazi u severozapadnoj Srbiji, u prostranoj vojvođanskoj ravnici Bačke, oko 125 km severno od Novog Sada i 185 km severno od Beograda, 60 južno od Mohača u Mađarskoj, oko 30 km od graničnog prelaza Batina sa Hrvatskom i 70 km od Osijeka.

Palata Kronić je luksuzno zdanje sagrađeno početkom 20. veka kao raskošno porodično dobro sa posedom bogatog somborskog advokata i zemljoposednika dr. Stevana Kronića koji je stekao bogatstvo brakom sa suprugom iz ugledne i uticajne somborske porodice Vuić. Velelepnu Palatu Kronić u Somboru krase odlike i detalji ruske crkvene arhitekture po zamisli arhitekte Vladimira Nikolića – bogato ukrašene fasade, kapije, holovi, hodnici, stepeništa, balkoni, kupolaste mansarde i okruženje izuzetno lepo uređenog prostranog parka sa dvorištem, ružičnjakom, letnjikovcima i sopstvenim arteskim bunarom. Zbog velikih troškova gradnje i uređenja palate i stila života koji nije mogao da prati prihode, dr Stevan Kronić je bankrotirao pred početak Prvog svetskog rata. Palata i deo imanja osiromašene porodice Kronić su oduzeti, a palata je pretvorena u đački dom „Stefaneum“ koji je bio jedan od najsavremenijih muških đačkih domova Kraljevine Jugoslavije. 1938. godine je ugledni somborski apotekar Đorđe Đurica Antić kupio Palatu Kronić i po oslobođenju je poklonio novoj partizanskoj vlasti. U vreme okupacije, od 1941. do 1944. godine, u zgradi Kronić palate u Somboru se nalazio mađarski Okružni sud. Posle Drugog svetskog rata su partizanske vlasti ovde organizovale vojni sud i zatvor. Tokom vremena je palata često menjala namene i ime – Poljoprivredi sud, Radnički dom sa Radničkim univerzitetom i sedištem Sreskog veća Saveza sindikata Jugoslavije, Zadružna štedionica, Komunalna banka, Udruženje penzionera, Kulturno-prosvetna zajednica, a od 1970. godine je do 2000. godine ovde bio smešten Privredni sud.

Palata Kronić u Somboru ima status zaštićenog spomenika kulture, a od 2000. godine je u vlasništvu porodice Kronić. Zahvaljujući sveobuhvatnoj obnovi, danas Palata Kronić pleni lepotom i sadržajima na površini od 3 hektara koji su na raspolaganju poslovnim gostima i turistima. Prekrasno uređeni hol i raskošno stepenište sa recepcijom sa dobrodošlicom i elegancijom dočekuje goste Kronić Palate Sobor.

Sobe Hotela Kronić Palate Sombor su površine 18 m2 i opremljene su sadržajima za prijatan boravak poslovnih gostiju i turista u Somboru – laminatni pod sa podnim oblogama, klima uređaj, posebni ili king size-francuski ležajevi sa udobnim dušekom i posteljinom, LCD TV sa kablovskim kanalima, noćni ormarić i lampe, garderober, klub sto sa foteljama, centralno grejanje, prostor za odlaganje obuće, kupatila sa tušem i toaletnim priborom.

5 Apartmana Palate Kronić su površine od 22 do 28 m2 i imaju opremu i sadržaje po najsavremenijim standardima koji gostima pružaju osećaj udobnosti – laminatni podi, francuski ležaj i pomoćni jednokrevetni ležaj sa udobnom posteljinom, klima uređaj, centralno grejanje, noćni ormarić i lampe, garderober, klub sto i fotelje, LCD TV sa kablovskim kanalima, prostor za odlaganje obuće, kupatilo sa tuš kabinom, toaletni pribor, terasa sa pogledom na baštu-dvorište.

Gostima Hotela Kronić Palace Sombor se u Café baru poslužuje bogat i raznovrstan doručak koji zadovoljava sve potrebe i ukuse, kao i veliki izbor pica pripremljenih u domaćoj furuni i izbor domaćih i stranih pića. Cafe bar i prostrano dvorište sa zelenilom i baštom su takođe izuzetno pogodni prostor u kojima se održavaju poslovni skupovi i događaji, kao i raskošna svadbena venčanja i raznovrsne proslave. Ovde je i dečije igralište, a posebnu pogodnost predstavljaju 2 tenis terena koji su na raspolaganju gostima.

Usluge i sadržaji Hotela Kronić Palace Sombor – recepcija tokom 24 sata, nepušačke sobe, pokrivena taverna sa terasom, dečije igralište, café bar, 2 teniska terena, usluge buđenja, usluge pranja i peglanja, informacije i rezervacije lokalnih turističkih izleta, vinskih degustacija i događaja, parking sa nadzorom, …

SHARE IT: