Hotel Konstantin Laplje selo

Hotel Konstantin Laplje selo

Hotel Konstantin je novi i moderan hotel visoke kategorije u Lapljem selu, par kilometara od Gračanice i 9 km od Prištine. Laplje selo se nalazi u ravnici, na reci Gračanki, na putu Priština – Lipljan i prostire se upravo između reke Gračanke na jugu i njene pritoke – potoka Kravice. Laplje selo obuhvata Gornju mahalu na istoku i Donju mahalu na zapadu, koje odvaja put.

Današnje naselje su osnovali turski gospodari Džinići 1830. godine, naseljavanjem stanovništva iz svih krajeva Kosova i Metohije koji su obrađivali njihove posede u čitluku Džinića. Po turskom predanju o Novom Brdu, kao i opštem predanju gnjilanskog područja, a posebno po predanju Džinića, naselje Gnjilane je nastalo u vreme kada je Novo Brdo izbugilo upravnu i sudsku vlast, što su ovi begovi iskoristili da preuzmu upravu nad područjem Novog Brda. Begovi Džinići su se u 18. veku naselili na Kosovo iz severne Albanije. Njihova vlast je poslata toliko moćna da su zbacili sa vlasti ostale turske upravnike u Prištini i preuzeli u svoje ruke vlast nad čitavim područjem. Slaba turska vlada im je omogućila visok status i zapovedištvo na Kosovu. U nameri da prošire svoju moć, Džinići su se ubrzo proglasili gospodarima cele novobrdske kaze, koja je obuhvata čitavu gnjilansku Moravu, smaknuvši dizdara i kadiju. U Prištini i Gnjilanu su članovi porodice Džinić po imanjima i moći uživali drugi status posle sultana, kome su godišnje plaćati 15000 groša, sakupljenih od lokalnog stanovništva. Današnje Laplje selo je pripadalo Džinićima sve do kraja Prvog svetskog rata.

Hotel Konstantin raspolaže smeštajnim kapacitetom od 60 ležajeva, raspoređenih u 25 dvokrevetnih soba i 2 apartmana, od kojih neke imaju terase i balkone. Sve sobe Hotela Konstantin su opremljene udobnim ležajevima i sadržajima koji omogućavaju prijatan boravak poslovnih gostiju i turista koji upoznaju prirodne lepote i kulturno nasleđe Kosova i Metohije – radni sto, LCD TV sa satelitskim kanalima, besplatan bežični internet, telefon, podno grejanje u lepo uređenim kupatilima sa tušem i fenom za kosu, besplatan privatni parking.

Kuhinja hotela Konstantin u Lapljem selu je originalna kosovska i obiluje bogatom ponudom izuzetno ukusnih tradicionalnih specijaliteta pripremljenih od svežih namirnica koje potiču iz lokalne proizvodnje.

Hotel “Konstantin” u Lapljem Selu je takođe odlična lokacija za uspešnu organizaciju poslovnih događaja, sastanaka, seminara, porodičnih okupljanja, svečanih ručkova i svadbenih zabava. Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Vladike Raško-prizrenskog i Kosovsko-metohijskog Teodosija Hotel Konstantin i turistički partneri organizuju raznovrsna zanimljiva hodočašća, posete manastirima i crkvama u Eparhiji.

Naša saradnja takođe posetiocima omogućava jedinstvene doživljaje i iskustva koji najkvalitetnije predstavljaju bogato kulturno nasleđe Kosova i Metohije i život stanovnika ovog dela srpske pokrajine – folklorni i muzički nastupi, obuke pripreme autentičnih kosovskih suvenira i tradicionalnih kosovskih jela – pita, pogača, slavskih ili obrednih jela koje poštuju hleb i pšenicu, prisustvo ligurgijama i molitvama za bolesne prema potrebama vernika ….

Obližnja zanimljiva mesta – Manastir Gračanica, Arheološko nalazište Ulpiana, manastir Visoki Dečani, manastir Draganac, Lipljan i najstarija sačuvana crkva na Kosovu i Metohiji, manastiri Pećke Patrijaršije, Prizren, manastir Svetih arhangela, srpska enklava Velika Hoča, manastir Zočiste, Gračaničko jezero, tvrđava Novo Brdo, manastir Banjska, manastir Sokolica, Mermerna pećina….

SHARE IT: