Hotel Konstantin Laplje selo

Hotel Konstantin Laplje selo

Hotel Konstantin je novi i moderan hotel visoke kategorije u Lapljem selu, par kilometara od Gračanice i 9 km od Prištine. Laplje selo se nalazi u ravnici, na reci Gračanki, na putu Priština – Lipljan i prostire se upravo između reke Gračanke na jugu i njene pritoke – potoka Kravice. Laplje selo obuhvata Gornju mahalu na istoku i Donju mahalu na zapadu, koje odvaja put.

Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed. Po dolasku osvajača, u svom prvom popisu oblasti Vuka Brankovića iz 1455, u Lapljem Selu je upisano 87 srpskih domova, što ga je u to doba svrstavalo u red najvećih sela na Кosovu i Metohiji. Među viđenijim meštanima su se posebno isticala dva sveštenika sa sinovima Stepanom i Oliverom. Selo je, prema tadašnjem popisu, brojalo deset neoženjenih i dve udovice. Ekonomski se izdvajalo po tome što je imalo četiri mlina na reci. Meštani su zahvaljujući prihodima od njih izmirivali desetak, a isti porez su plaćali i na uzgajanje lana i vinograda. Od ostalih nameta, treba pomenuti porez na pšenicu, ječam, zob, kao i dažbine na uzgajanje svinja i kokošaka….

Naredni pisani trag o Lapljem Selu i njegovim meštanima se nalazi u Devičkom katastihu (knjizi darodavaca ovog hrama). Naime, meštani ovog sela se više puta pominju kao darodavci pomenutog hrama u Drenici u periodu od 1766. do 1779. godine. U smiraj 19. veka, konzul Svetislav Simić u svom izveštaju predsedniku vlade i ministru inostranih dela sačinjenom 26. marta 1899. beleži sledeće:„… Lapljeselci su ljudi uopše vrlo otresiti, složni i junačni. Naročito je kod njih razvijeno osećanje solidarnosti: tuđu nesreću osećaju kao svoju i zadesi li koga nevolja, svi se nađu na mestu da ga spasavaju. Usled tih njihovih osobina, arbanaški zulumćari koji su pustošili okolna sela, njihovo su štedeli iz straha, jer su znali da bi se izložili opasnosti da izginu, ako ma koga napadnu. Meni je Laplje Selo služilo kao primer na koji sam druge upućivao da se ugledaju“.

Po potonjim zabeleškama Atanasija Uroševića, selo se nekada nazivalo i Кadijino Selo ili Anumino Selo. U svom postojanju bilo je više puta pustošeno, a stanovništvo raseljavano, da bi ga poslednji obnovili kosovski Džinići oko 1830. godine kada su dali zemlju jednom pretku roda Čačića, a potom su i druge naseljavali kao svoje čifčije. Selo je do oslobođenja 1912. bilo njihov čifluk (posed). Svoju zemlju je na kraju perioda turske vlast imalo šest kuća. To su bile porodice Serafima Trajkovića, Кite Tokića, Tanaska Jovića, Mite, Petra i Dime Janićijevića. Sa pola svoje zemlje bilo je pet domaćinstava i to: Jerinski К. Sima, Stanoje, M. Danče, B. Rista i Кosta Petković. Potpunih čifčija je bilo 45 kuća. Gospodar sela je bio Ibrahim-beg, potomak Jašar-paše Džinića. Živeo je stalno u Carigradu. Bio je vrlo bogat, ali se odao pijanstvu.”  izvor: Kim, autor Marko Marković, istoričar

Današnje naselje su osnovali turski gospodari Džinići 1830. godine, naseljavanjem stanovništva iz svih krajeva Kosova i Metohije koji su obrađivali njihove posede u čitluku Džinića. Po turskom predanju o Novom Brdu, kao i opštem predanju gnjilanskog područja, a posebno po predanju Džinića, naselje Gnjilane je nastalo u vreme kada je Novo Brdo izbugilo upravnu i sudsku vlast, što su ovi begovi iskoristili da preuzmu upravu nad područjem Novog Brda. Begovi Džinići su se u 18. veku naselili na Kosovo iz severne Albanije. Njihova vlast je poslata toliko moćna da su zbacili sa vlasti ostale turske upravnike u Prištini i preuzeli u svoje ruke vlast nad čitavim područjem. Slaba turska vlada im je omogućila visok status i zapovedištvo na Kosovu. U nameri da prošire svoju moć, Džinići su se ubrzo proglasili gospodarima cele novobrdske kaze, koja je obuhvata čitavu gnjilansku Moravu, smaknuvši dizdara i kadiju. U Prištini i Gnjilanu su članovi porodice Džinić po imanjima i moći uživali drugi status posle sultana, kome su godišnje plaćati 15000 groša, sakupljenih od lokalnog stanovništva. Današnje Laplje selo je pripadalo Džinićima sve do kraja Prvog svetskog rata.

Hotel Konstantin raspolaže smeštajnim kapacitetom od 60 ležajeva, raspoređenih u 25 dvokrevetnih soba i 2 apartmana, od kojih neke imaju terase i balkone. Sve sobe Hotela Konstantin su opremljene udobnim ležajevima i sadržajima koji omogućavaju prijatan boravak poslovnih gostiju i turista koji upoznaju prirodne lepote i kulturno nasleđe Kosova i Metohije – radni sto, LCD TV sa satelitskim kanalima, besplatan bežični internet, telefon, podno grejanje u lepo uređenim kupatilima sa tušem i fenom za kosu, besplatan privatni parking.

Kuhinja hotela Konstantin u Lapljem selu je originalna kosovska i obiluje bogatom ponudom izuzetno ukusnih tradicionalnih specijaliteta pripremljenih od svežih namirnica koje potiču iz lokalne proizvodnje.

Hotel “Konstantin” u Lapljem Selu je takođe odlična lokacija za uspešnu organizaciju poslovnih događaja, sastanaka, seminara, porodičnih okupljanja, svečanih ručkova i svadbenih zabava. Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Vladike Raško-prizrenskog i Kosovsko-metohijskog Teodosija Hotel Konstantin i turistički partneri organizuju raznovrsna zanimljiva hodočašća, posete manastirima i crkvama u Eparhiji.

Naša saradnja takođe posetiocima omogućava jedinstvene doživljaje i iskustva koji najkvalitetnije predstavljaju bogato kulturno nasleđe Kosova i Metohije i život stanovnika ovog dela srpske pokrajine – folklorni i muzički nastupi, obuke pripreme autentičnih kosovskih suvenira i tradicionalnih kosovskih jela – pita, pogača, slavskih ili obrednih jela koje poštuju hleb i pšenicu, prisustvo ligurgijama i molitvama za bolesne prema potrebama vernika ….

Obližnja zanimljiva mesta – Manastir Gračanica, Arheološko nalazište Ulpiana, manastir Visoki Dečani, manastir Draganac, Lipljan i najstarija sačuvana crkva na Kosovu i Metohiji, manastiri Pećke Patrijaršije, Prizren, manastir Svetih arhangela, srpska enklava Velika Hoča, manastir Zočiste, Gračaničko jezero, tvrđava Novo Brdo, manastir Banjska, manastir Sokolica, Mermerna pećina….

SHARE IT: