Hotel Kalin Lazaropole

Hotel Kalin Lazaropole

Živopisno selo Lazaropole je jedno od najviših naselja u Severnoj Makedoniji i drugo po veličini naselje mijačkog regiona, koje se nalazi na visoravni planine Bistre, orkuženo gustim šumama bukve i breze, na nadmorskoj visini od 1350 metara. Selo Lazaropole je rodno mesto brojnih uglednih makedonskih graditelja, pisaca, učitelja, duborezaca i fresko pisaca. Oko 400 očuvanih kuća u selu Lazaropole odražavaju autentičan gorštački stil gradnje Mijaka. Originalni mijački stil arhitekture podseća na srednjovekovne kule i obično ga odlikuju visoke kamene građevine od dva ili tri sprata sa drvenim terasama i sobama na najvišem spratu u kojima se živelo.

Teškoto oro smatraju jednim od najlepših i najtežih izvornih igara Makedonije. Mnogo je o Teškotom oru zapisano i rečeno. Geografski ova igra i nošnja potiče iz područja sela Lazaropole i posvećena je trenucima opraštanja Makedonaca koji su odlazili iz svoje zemlje na rad u inostranstvo – u pečalbu. Teškoto oro se igralo na obodima sela, gde se lokalno stanovništo pozdravljalo sa svojim voljenima pre odlaska na put u nepoznate krajeve gde su radili teške poslove – pečalbu. Međutim, tokom vremena je teškoto oro postalo himna ne samo ljudi koji su radili u inostranstvu, već i svih čije su makedonske duše teško patile tokom vekova potčinjavanja….

Ime sela Lazaropole je povezano sa legendom koja se čuva kao sećanje na lokalnog junaka Lazara. Stanovnici Glavinog sela su se pred napadom Turaka sakrili u pećinu Kalinu Dupku. Kada je njihov skriveni položaj otkriven Turcima, svi su ugušeni dimom od velike vatre koju su Turci upalili. Jedino je neki Lazar preživeo ovaj napad, izašavši iz pećine prema polju kroz zadnji prolaz. Tako je po ovom Lazaru nazvano novo selo Lazaropole. Lazaropole je u prošlosti bilo poznato kao stočarsko selo, ali i kao derbenžijsko selo – po lokalnim vojnicima koji su po nalogu sultana svojim životima čuvali prohodnost puta kroz klance iz Debra preko Kičeva do Prilepa… Derbendžije su bili lokalna garda koja je u srednjem veku od 16. do 19. veka pružala bezbednost planinskih puteva i upućivala sve koji su putovali kroz planinske klance – derven na persijskom znači klanac, omogućavajući u ime Osmanskog carstva bezbednost svakog putnika. Ova usluga je omogućavala lokalnom stanovništvu da nosi oružje, što tokom turske uprave nije bilo dozvoljeno drugim hrišćanima. Dok su čuvali putnike namernike, lokalni seljani derveni su takođe uspevali da spreče napade kriminalnih bandi na svoje selo, koje se razvijalo u miru.

Poseta selu Lazaropole okrepljuje dušu nesvakidašnjim mirom, spokojem i tišinom i ispunjava pogled panoramom sa Sokolice na vrhove Krčina, Koraba i Stogova. Selo Lazaropole je destinacija u kojoj se posetioci sažive sa prirodom, kada pri dolasku udišete čist vazduh punim plućima i satima pročišćavate sinuse. Poseta selu Lazaropole omogućava da svim čulima doživite mirise planinskog cveća Koritnika i uživate u nezagađenom oštrom vazduhu sa planine Bistre. Divno je posetiti Lazaropole u junu, kada je čitavo područje prekriveno mirisom narcisa, ili u septembru, kada se šume prelivaju u duginim bojama – žutoj, braon, crvenkastoj, zelenoj i ružičastoj….Ili tokom zime, kada se ledenice spuštaju sa krovova seoskih kuća. Leta su sveža i zime blage, ali je pogled uvek prekrasan – te je nemoguće odabrati nepogodno vreme za upoznavanje sela Lazaropole.

Istorijska i lepa zgrada Hotela Kalin u centru sela Lazaropole, kategorije 3 zvezdice, predstavlja jedinstven sklad tradicionalne mijačke arhitekture i modernih građevinskih rešenja, što pruža izuzetno toplu i prijatnu atmosferu. Hotel Kalin u selu Lazaropole ima 16 udobnih, čistih i ukusno uređenih i prijatno opremljenih soba. Svaka soba Hotela Kalin Lazaropole je opremljena drvenim nameštajem, besplatnim bežičnim internetom, LCD TV-om sa satelitskim programima i udobnim kupatilima sa tušem ili kadom, kao i sadržajima koji omogućavaju potpuno prijatan boravak posetilaca. Ekskuzivni restoran hotela Kalin u Lazaropolu, sa letnjom terasom, pruža opuštajući ambijent i poslužuje odlična tradicionalna i internacionalna jela, uz izbor čuvenih makedonskih vina.

Hotel Kalin je odličan izbor za uspešnu organizaciju mirnog i nesmetanog sastanka ili konferencije, sa salom za sastanke kapaciteta do 40 učesnika. Hotel Kalin Lazaropole svojim gostima organizuje piknik obroke i odlazak do obližnjih mijačkih sela, što najbolje predstavlja dobro očuvano kulturno nasleđe, običaje i očuvani način života ovdašnjih Makedonaca. Avantursima je Hotel Kalin Lazaropole odlična početna lokacija za pešačenje, planinarenje, vožnju brdskog bicikla, paraglajding, jahanje konja ili cross country vožnju kroz netaknutu prirodu prekrasnog Nacionalnog Parka Mavrovo, radi direktnog upoznavanja veličanstvenih pejsaža i panorama od čije lepote zastaje dah. Crkva Svetog Đorđa u selu Lazaropole je osvećena 1841. godine. Njena freskama oslikana i ikonama ukrašena unutrašnjost je prvi samostalni rad čuvenog makedonskog ikonopisca Dičo Zografa.

SHARE IT: