Hotel i Vinarija Popova kula Demir Kapija

Hotel i Vinarija Popova kula Demir Kapija

Vinarija Popova Kula i vinogradi je jedinstvena vinsko-turistička celina koja se nalaza na južnim padinama Velikog Brda, zapadno od prekrasne varošice Demir Kapije – što na turskom znači Gvozdena vrata, čije se stenovite litice kanjona reke Vardara uzdižu do 220 nadmorske metara visine, u neposrednoj blizini autoputa E-75 Srbija-Makedonija-Grčka. Tokom srednjeg veka se predeo vardarske klisure u Staroj Srbiji sa širim područjem i utvrđenjem zvao Prosek, po gradu koji je postojao na samom ulazu u klisuru i pominje se 1196. godine, a u rimsko doba se zvao Axii Stena.

Dolina Demir Kapije leži u jugoistočnom delu makedonskog vinskog subregiona Tikvešije, koji pripada regionu Povardarja u Makedoniji. Najstariji arheološki podaci koji svedoče o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina u ovom kraju potiču iz 13. veka pre nove ere. Zahvaljujući izvanrednim klimatskim uslovima, odličnom kvalitetu zemljišta i velikom broju sunčanih dana na blagotvornom makedonskom suncu, područje Demir Kapije od davnina smatraju jedinstvenim vinogradarskim područjem.
Kralj Aleksandar Karađorđevic je vladao Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca koja je obuhvatala područja današnje Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Slovenije, uključujući Jadransku obalu i Panonsku ravnicu. Kralj Aleksandar je naravno imao brojne mogućnosti da odabere položaj svojih vinograda, te je mudro prihvatio savete proverenih i uglednih stručnjaka i zasadio svoje vinograde u prekrasnom regionu Demir Kapije, upravo na mestu gde se danas nalazi Vinarija Popova kula i njeni vinogradi. Vinarija Popova Kula je, u želji da ostane verna stanovništvu i istorijskoj matrici regiona, nazvana po popovoj kuli koja je u prošlosti bila značajna kontrolna stanica na drevnom rimskom putu koji je prolazio pored današnjeg vinskog pogona. Istorijska popova kula je predstavljala obeležje regiona, ali je vremenom uništena. U čast i slavu ove znamenitosti, mudri vlasnici vinarije su izgradili novu kulu, visine 17 metara i svoju vinariju nazvali Popova Kula.

Vinarija Popova Kula je potpuno novi projekat, čija je izgradnja započela oktobra 2004. godine, da bi na dan slave Presvete Bogorodice – Velika Gospojina, 28. avgusta 2005. mudri ulagači bili spremni za prvu berbu i preradu grožđa. Na dan Svetog Trifuna, 24. februara 2009. godine je završena izgradnja hotela i restorana Popova Kula, kada je počela nova era posebnog vinskog turizma Makedonije i Balkana.
Mala čelična burad se koriste za fermentaciju vina u vinariji Popova kula Demir Kapija. Ovde se takođe koriste bačve napravljene od američkog, francuskog, mađarskog i makedonskog hrasta, koje odlukuje različiti nivo ukusa. U Vinariji Popova Kula se vino odlaže u prostorima kontrolisane temperature, kao i u kutijama u kojima se čuva i sazreva flaširano vino. Iako je Vinarija Popova Kula malog kapaciteta proizvodnje, ona poseduje sopstvenu laboratoriju u kojoj se vrše osnovne provere kvaliteta grožđa i vina. U Vinariji Popova kula se proizvode vina od 11 različitih sorti grožđa : Stanušina, Vranec, Prokupec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Temjanika,  Chardonnay, Zilavka, Muscat Ottonel, Muscat Hamburg. Vina iz Vinarije Popova Kula su dobitnici mnogih najviših nagrada i priznanja za kvalitet na evropskom tržištu. 
U vinogradina u Popovoj Kuli se uzgajaju sorte Stanušina, Vranec i Cabernet, dok se ostale sorte otkupljuju od malih lokalnih uzgajivača grožđa. U regionu Demir Kapije, na udaljenosti od oko 10 km od Vinarije Popova Kula, postoji više od 700 porodica koje imaju sopstvene vinograde, među kojima vinski znalci pažljivo odabiraju svoje dobavljače, koji uzgajaju grožđe izuzetnog kvaliteta. Tokom čitave godine stručnjaci Vinarije Popova Kula iz Demir Kapije rade u sopstvenim vinogradima, ali takođe uspešno sarađuju sa odabranim lokalnim proizvođačima, kako bi obezbedili željeni kvalitet i odlike grožđa. U procesu berbe u Demir Kapiji se grožđe bere ručno, stavlja u male gajbe i donosi odmah direktno u vinariju.
Sorta grožđa Stanušina je potpuno autohtona sorta grožđa u Makedoniji, te je njoj Vinarija Popova kula posvetila mogo pažnje u proizvodnji belih, roze i crvenih vina. Stanušina ne zahteva istu pažnju u vinogradu kao ostale sorte grožđa, jer se odlično prilagodila klimi u Makedoniji i veoma je izdržljiva. Grožđe stanušina može da čeka u vinogradu, ali je potpuno drugačija slika kada stigne u vinariju. Pored primenjene posebne tehnologije i znanja, ova jedinstvena makedonska sorta grožđa zahteva posebnu negu, strast i ljubav kako bi se proizvelo vino Stanišina. Vinarija Popova Kula Demir Kapija je jedini do sada postojeći proizvođač vina Stanušine na svetu, što sve govori o ljudima i njihovoj viziji, koji su osnovali i vode ovu vinariju.

Živimo u vremenu globalizacije, koje na svetskom nivou poštuje neke opšte vrednosti, navike, proizvode, usluge i robne marke. U vinskoj industriji je ovaj proces globalizacije uzvisio neke sorte, kao što su Chardonnay i Cabernet Sauvignon ili Merlot i Sauvignon Blanc, zbog njihovih jedinstvenih odlika. Ali ovde u Vinariji Popova Kula u Demir Kapiji ih takođe poštuju i proizvode vina od ovih sorti, kojima se veoma ponose. Međutim, vlasnici, osnivači i stručnjaci Vinarije Popova Kula su potpuno uvereni da postoje sorte grožđa lokalne i regionalne proizvodnje izvanrednih karakteristika u kojima ljubitelji vina širom sveta mogu uživati i veoma poštovati.
Stoga je trenutnu Vinarija Popova Kula jedini proizvođač vina na svetu od sorte grožđa Stanušina, jedinstvene makedonske sorte, kao i među retkim proizvođačima na Balkanu koji proizvode vina od sorti  grožđa Prokupec, Žilavka i Temjanika. Ovde se takođe proizvodi Vranec i poput ostalih vinara u Makedoniji stremi održanju izvanrednog kvaliteta, koji ih čini prepoznatljivim na zahtevnom svetskom tržištu. U pravoslavlju je Sveti Trifun zaštitnik vinograda i vinara, a pravoslavni kalendar ga slavi 14. februara. Tradicionalno toga dana vinari u Makedoniji slave, organizuju proslave, počinju orezivanje vinove loze u vinogradima. U skladu za ovom lepom tradicijom, Vinarija Popova Kula postupa istovetno, počinje orezivanje loze i organizuje svečanost za vinare, prijatelje i posetioce – ljubitelje vina.

U hotelu i restoranu Vinarije Popova Kula Demir Kapija je mudre vlasnike vodila ista vizija. Uporedo sa pokušajem da ostvare najviši standard usluga i primenu HACCP sistema, vinarija Popova Kula je poznata po svojoj izvornoj atmosferi i toplini posebno prijatne atmosfere, uz nežne zvuke makedonske muzike, gotovo zaboravljenim tradicionalnim jelima, ali takođe i jelima inostranih kuhinja, kao i vrhunskim vinima – 22 razlicitih vina od 10 sorti grozda. Ovde se poslužuje najkvalitetnija hrana i originalni specijaliteti, poput velikog izbora sireva i dimljene šunke i goveđeg mesa, selsko meso, pastrmajlija, svinjetina u sosu od šljiva, jagnjeće i teleće pečenje, turli tava, salata Demir Kapija, ukusne poslastice posebnog ukusa i šarma……
U Vinariji Popova Kula veruju da je podrška lokalnoj privredi od ključnog značaja, ne samo zbog razvoja lokalne zajednice, već i zbog posetilaca iz čitavog sveta. Lokalno proizvedene namirnice omogućavaju raznovrsne ukuse u kojima posetioci istinski uživaju, noseći sobom posebna iskustva i uspomene. Celina Popova Kula obuhvata salu za probu-degustaciju vina, koja se nalazi na vrhu kule, salu za sastanke sa 24 mesta, kao i lepu i veliku travnatu baštu u kojoj se organizuju  jedinstveno zabavni programi, skupovi, motivaciona putovanja – team building, proslave, nezaboravna venčanja, događaji, zabave i igre. Radi potpunog uživanja, vinske degustacije se odvijaju na najvišem spratu hotela, na vrhu kule visine 17 metara, sa koje se pruža veličanstvena panorama od 360 na prekrasno prirodno vinsko i vinogradarsko okruženje.
Hotel Popova Kula Demir Kapija omogućava svakom gostu posebna iskustva u svojih 33 različito uređenih soba i prijatnom restoranu kapaciteta 60 mesta, kao i terasi sa 80 mesta i prekrasnim pogledom na okolinu. Hotel Popova Kula u Demir Kapiji nudi jedinstvene doživljaje i prijatan boravak u svom udobnom smeštaju u sobama i apartmanima. Svaka smeštajna jedinica Hotela Popova Kula je brižljivo nazvana i uređena u posebno odabranim bojama i stilu vina koje predstavlja, tako da možete boraviti u smeštaju nazvanom po odlikama vina koje pijete. Svaka soba Hotela Popova Kula je uređena prirodnim materijalima – uglavnom jedinstven sklad kamena i drveta, pamučna posteljina – i opremljen udobnim ležajevima, radnim-toaletnim stolom i stolicom, garderoberom, telefonom i internetom, klimatizacijom, frižiderom, TV-om, prijatno uređenim kupatilom, fenom za kosu i balkonom sa koga se pruža prekrasan pogled na okolinu, što je pravo zadovoljstvo ljubitelja prirode i vina. Pored recepcije Hotela Popova Kula je prodavnica i suvenirnica u kojoj posetioci mogu kupiti ekskluzivna vina po povoljnim-proizvođačkim cenama, kao i raznovrsne poklone-suvenire.

Restoran Popova Kula ima 60 mesta, kamin i prostranu letnju terasu – lođu koja prima do 80 gostiju i ima veličanstven pogled na prekrasnu okolinu ili zalazak sunca.

Vinarija i hotel Popova Kula nisu samo proizvođač i izvoznik vina, već istinski Hram vina i jedinstveni objekat u Makedoniji i na Balkanu, predivno i veličanstveno mesto za odmor i opuštanje, koga čini ljubazno osoblje i usluga, u kome posetioci mogu uživati u upoznavanju prirodnih i istorijskih znamenitosti, voziti brdski bicikl oko vinograda, probati nepoznata jela tradicionalne makedonske kuhinje ili internacionalne specijalitete, sve začinjenjo vinima vrhunskih mirisa, ukusa i arome, te doživeti blagotvorno i prijatno makedonsko sunce i svež vazduh koji stiže iz veličanstvenog kanjona Demir Kapije. Toplo preporučujemo posetu vrlo zanimljivo freskama oslikanog manastira Svetog Nikole – čudotvorca Nikolaja u selu Klisura i-ili obližnju Dolinu kaktusa…. Stoga je potpuno razumljivo da je prekrasan kompleks Popova kula u Demir Kapiji godinama u vrhu najboljih utisaka gostiju i da osvaja brojne certifate za odličan kvalitet vina i usluga !

SHARE IT: