Hotel Heritage Gate of Sarajevo

Hotel Heritage Gate of Sarajevo

Hotel Heritage Gate of Sarajevo je udoban mali istorijski hotel 4 zvezdice u Sarajevu, otvoren 2017. godine, smešten u blizini Baščaršije – starog dela Sarajeva, u blizini /100 metara/ sarajevske Gradske kuće – Većnice, Latinskog mosta, muzeja i brojnih znamenitosti Sarajeva, kao i zanimljivih restorana, kafića i poslastičarnica.

Hotel Heritage Gate of Sarajevo se nalazi na mestu gdeje Isa Beg Ishaković, osnivač Sarajeva, izgradio svoju prvu tekiju za derviše, poznatu kao derviška tekija Isak Bega Isakovića. Tekija Isa-bega je jedna od najznačajnijih tekija Sarajeva, izgrađena pre 1462. godine, koju smatraju jednom od najstarijih institucija u Sarajevu. Isa-beg Ishaković je pažljivo odabrao položaj za svoju tekiju, poštujući Božji znak o svetom mestu i njegovom jedinstvenom okruženju reke Miljacke i kanjona. Po osnivanju je tekija 1462. godine upisana u zadužbinu Isak Bega, a među ostalim zdanjima se pominje musafirhana (sklonište za hodočasnike i putnike namernike). Tokom svoje duge istorije je ova znamenita sarajevska tekija bila mnogo puta rušena i stradala u poplavama, te je nekoliko puta obnavljana. 1957. godine je tekija uništena, kao i njeno groblje. Veliko bogatstvo i lepota sarajevske tekije su opisani u beleškama Evlije Čeleblije, otomanskog putopisca: ”tekija Mevlevi reda – na obali Miljacke, na mestu koje podseća na raj, nalazi se Jelaluddin Rumi vakuf tekija, koja ima simhanu (sobu u kojoj se odvijaju derviški rituali), mejdan sobu u kojoj se derviši sastaju, 78 soba za smeštaj siromašnih, balkon za one koji pevaju i sviraju muziku, kuhinje koje pripremaju hranu za siromahe i veliku trpezariju“

Danas ova lepa zgrada, koja je značajni spomenik kulturnog nasleđa Isak Bega, na istočnom ulazu u Sarajevo, ponosno pozdravlja goste Hotela Heritage – the Gate of Sarajevo – vrata Sarajeva. Hotel Heritage Gate of Sarajevo pruža udoban smeštaj u 10 modernih, nepušačkih i lepo uređenih soba, sa prostranim ili posebnim ležajevima. Svaka soba Hotela Hertage Gate of Sarajevo je uređena zanimljivim tradicionalnim detaljima i opremljena klima uređajem, LCD TV-om sa satelitskim programima, minibarom i kupatilom sa tušem, fenom za kosu i papučama.

Gostima koji borave u Hoteu Heritage Gate of Sarajevo se poslužuje bogat doručak. Gosti Hotela Heritage Sarajevo takođe uživaju u omiljenom piću u letnjoj bašti, posle turističkog razgledanja ili poslovnih obaveza, imajući na raspolaganju besplatan bežični internet i parking, kao i usluge ljubaznog i predusretljivog osoblja.

SHARE IT: