Hotel Banja Rajska Banja Zvečan

Hotel Banja Rajska Banja Zvečan

Naselje Banjska se nalazi na području opštine Zvečan na severu Kosova i Metohije, 12 km severno od Zvečana, 16 km od Kosovske Mitrovice, 4 km od magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Kraljevo. Malo i mirno mesto Banjska zauzima značajnu ulogu u istoriji ovog podučja, još od vremena vladavine Rimljana i srpske srednjovekovne države. Hotel Rajska Banja se nalazi u živopisnom prirodnom blago-zatalasanom krajoliku i duhovnom ambijentu manastira Banjske, na obali rečice Banje, desne pritoke Ibra, u podnožju planine Rogozne, na trasi nekadašnjeg, kaldrmom popločanog, puta Dubrovnik – Carigrad.

Naselje Banjska se nalazi na nadmorskoj visini od 550 metara i od davnina je poznato po epskoj pesmi ispevanoj u slavu junaka „Banović Strahinje“, ali i kralju Milutinu, koji je jednu od svojih zadužbina, manastir Banjsku, posvećenu Svetom Stefanu, izgradio baš u ovom mestu.

U području neposredno ispod manastira Banjske izviru četiri izvora nesvakidašnje tople i sumporovite vode, temperature neverovatnih 54 C i 44 C, bogate kalcijum karbonatom, koje su sredinom 20. veka uglavnom koristili radnici Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata Trepča.

Banjska voda Rajske banje je bogata jonima, katjonima, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, kalijumom, a prema fizičko-hemijskim osobinama ova voda spada u red alkalnih hiperterma. Upravo tu, na temeljima starih izvora je nedavno izgrađen novi i moderan  zdravstveno-turistički centar Rajska Banja, koji obuhvata udobne smeštajne kapacitete, bogate wellness i spa sadržaje, tri otvorena plivačka bazena, poluzatvoreni bazen sa termalnom vodom, saunu, parno kupatilo, hidromasažne tuševe i kade, masažu, medicinske usluge.

Posetiocima i gostima Rajske Banje su na raspolaganju Centar za posetioce – Visitorski centar, restoran koji poslužuje ukusnu hranu, a u budućnosti i kapaciteti za stacionirano lečenje.

Udoban Hotel Banja u Rajskoj Banji kod Zvečana ima 14 soba i apartmana/od kojih su dva posebno opremljena za osobe sa invaliditetom/, a pruža udoban i povoljan boravak sa zdravstvenim i okrepljujuće-rekreativnim sadržajima tokom čitave godine. Apartmani i sobe Hotela Banja u Rajskoj Banji su udobne smeštajne jedinice opremljene sadržajima za prijatan boravak ili zdravstveni tretman – podovi od laminata sa tepisima, udobni posebni ili veliki king-size ležajevi, kupatila sa tušem, LCD TV, grejanje.

Gostima Hotela Banja se poslužuje bogat i raznovrstan doručak i ukusna tradicionalna hrana koja zadovoljava sve ukuse i potrebe, pripremljena od namirnica iz lokalne proizvodnje. Hotel Banja u Rajskoj Banji ima bazene sa lekovitom vodom stalne temperature oko 36C i ponovo je aktivirao banjski i zdravstveni turizam, uz postojeći religiozni i kulturni turizam.

Raspoloživi turistički resursi koriste brojne prirodne pogodnosti i turističke-ugostiteljske kapacitete i unapređuju iskorišćenost zanatskih proizvoda, rukotvorina i autohtonih proizvoda ovog izuzetnog čistog i zdravog područja. Turizam i prateće privredne grane omogućavaju održivi ekonomski razvoj severnog dela Kosova i Metohije i opstanak i povratak srpskog stanovništva na ovom području, uz nadgradnju njegove ekonomske i socijalne komponente.

Tokom boravka, osim zdravstvenih usluga i rekreativnog kupanja u vodama Rajske Banje u Banjskoj, gosti uživaju u dodatnim sadržajima i aktivnostima – posete manastira Banjske, Sokolice, Devine Vode i tvrđave Zvečan, planinarenju, vožnji brdskog bicikla, upoznavanju očuvanih običaja lokalnog stanovništva, splavarenju-raftingu Ibrom i sportovima na vodi na Gazivodskom jezeru, avanturističkim aktivnostima čeličnog puta Via Ferrate na stenama Berima – 1731 metara, jednog od najviših vrhova planine Mokre gore, koje predstavljaju glavni turistički proizvod Ibarskog Kolašina. Via Ferata Berim nekoliko prethodnih godina privlači brojne ljubitelje avanture iz regiona i sveta, jer je u pitanju jedinstvena turistička atrakcija na planinama Balkana…

SHARE IT: