Hotel Argjiro – Arđiro Đirokastra

Hotel Argjiro – Arđiro Đirokastra

Izgradnja zgrade u centru Đirokastre i njegovog prepoznatljivog istorijskog dela sa starim bazaarom, u kojoj je danas prestižni Hotel Argjiro, započeta je 1885. godine kao porodična kuća, a završena 1891. godine. Jedan deo ove zgrade je oko 1930-te godine postao “Savoia Hotel“, jedan od najuglednijih hotela Albanije i Đirokastre toga doba, dok je drugi deo zgrade 1941. godine bio iznajmljen Napoli Banci. Posle 1960. godine je Hotel Argjiro postao državno vlasništvo kojim su upravljali komunisti do 2002. godine, ali je tokom ovog perioda završio u prilično lošem stanju, skoro u ruševinama.

Novi posvećeni i društveno odgovorni vlasnici su posle privatizacije ove čuvene zgradu u istorijskom delu Đirokastre započeli sveobuhvatnu obnovu, odličnim usklađivanjem prirodnih materijala – kamena, drveta i kovanog gvožđa i elegantnih prefinjenih detalja, da bi posle 5 godina vratili njen izgled, i dodavanjem udobnih sadržaja, prevazišli nekadašnji ugled do potpunog smisla i funkcionalnosti današnjeg udobnog turističkog objekta Đirokastre. Hotel Argjiro u Đirokastri je 2006. godine otvorio vrata gostima i počeo sa radom, uz odličnu uslugu, ali sa istom srdačnošću i gostprimljivošću koju je ovaj hotel imao u prošlosti.

Hotel Argjiro Đirokastra je novi i udoban hotel 4 zvezdice sa 49 udobnih, nepušačkih i besprekorno čistih, zvučno izolovanih soba – jednokrevetne, dvokretne sobe sa velikim-king size ili posebnim ležajevima, trokrevetne i porodične sobe, lepo uređene i opremljene šarmom tradicionalnih gradskih kuća Balkana. Sobe Hotela Argjiro Đirokastra su uređene sa mnogo ukusa – moderno ili tradicionalno, da zadovolje različite ukuse gostiju, ali poseduju moderne sadržaje za udoban boravak poslovnih gostiju i turista koji žele da upoznaju zanimljiv grad Đirokastru i okolinu – laminatni podovi, udobni king size ili posebni drveni ležajevi, besplatan bežični internet, LCD TV sa satelitskim programima, klima uređaj, direktan telefon, radni sto, stolice-fotelje, garderober, mini bar, sigurnosni sef, kupatila sa tušem, fenom za kosu i toaletnim priborom. Neke sobe hotela Argjiro imaju ljupke balkone, sa prekrasnim pogledom.

Sobe i celokupna unutrašnjost Hotela Argjiro je raskošno ukrašena prekrasnim drvorezbarenim tavanicama, koje nalazimo u aristokratskim kućama Balkana i koje odlično predstavljaju način života lokalnog stanovništva i bogato kulturno nasleđe. Hotel Argjiro u ]irokastri ima i potpuno opremljenu salu za sastanke /internet mreža, audio-sistem/ koja je pogodna za manje skupove, prezentacije i događaje. Krovna otvorena terasa Hotela Argjiro u Đirokastri je najomiljenije mesto gostiju za uživanje u bogatom buffet doručku i vrhunski ukusnoj tradicionalnoj hrani, koju pripremaju iskusni kuvari od svežih, lokalno uzgajanih namirnica. Krovna terasa Hotela Argjiro u Đirokastri omogućava nezaboravan pogled na grad, tvrđavu i planinsko okruženje Đirokastre od čije lepote zastaje dah. Posvećeni vlasnici i stručno i uslužno osoblje Hotela Argjiro su uvek na usluzi da svojim gostima pruže nezaboravno iskustvo boravka u Đirokastri, kao što je upoznavanje sa dobro očuvanim običajima, muzički i folklorni nastupi, živopisni festivali, jedinstvena prošlost zanimljivih znamenitosti, fustanela kao originalni i prepoznatljivi deo muške narodne nošnje… .

Sadržaji Hotela Argjiro Đirokastra : recepcija tokom 24 sata, nepušačke sobe, hol sa kaminom, bar, restoran, sala za sastanke, lift do soba na višim spratovima, krovna otvorena terasa, satelitski programi, klimatizacija i besplatni bežični internet u svim javnim prostorima, fen za kosu, dnevno spremanje, aparat za signal i gašenje požara, znakovi za evakuaciju, posluženje u sobi – room service, brza prijava i odjava, novinarnica, suvenirnica, najam vozila i bicikla, besplatan parking, informacije i rezervacije lokalnih izleta i turističkih usluga. ….

SHARE IT: