Goraždevac

Goraždevac

Goraždevac je selo blizu grada Peći /10 km/, u zapadnom delu Metohije u Pokrajini Kosovo i Metohija, okruženo prekrasnim, divljim i gorostasnim vencima Prokletija. Selo Goraždevac se prvi put pominje 1220. godine kao Goražda Vas – selo, u povelji Kralja Stefana Prvovenčanog. Goraždevac je pre poslednjeg rata na Kosovu imao oko 2500 stanovnika, dok je od 1999. godine pod UN upravom i danas u njenu živi oko 800 stanovnika koji je pretežno bave tradicionalnom poljoprivredom i stočarstvom a mladi često pomažu monahinjama obližnje Pećke Patrijaršije u čuvanju stoke i drugim poslovima.

Selo Goraždevac je bilo naseljeno već u 13. veku. Selo Goraždevac ima najstariju crkvu-brvnaru u Srbiji, podignutu najverovatnije krajem 16. i početkom 17. veka, posvećenu Svetom Jeremiji. Iako vrlo mala dimenzijama, crkva Svetog Jeremije ima potpuni crkveni brod, kao i pripratu. To je jedina kuća-crkva u Srbiji. Stare ikone i religijski sasudi se danas čuvaju u novoj obližnjoj crkvi, posvećenoj Pokrovu Presvete Bogorodice. Krajem sedamdesetih godina 20. veka crkva-brvnara Svetog Jeremije u Goraždevcu je podvrgnuta opsežnoj zaštiti i obnovi.

Kao srpski geto /enklava/ u zapadnom delu Kosova, odnosno u Metohiji, koji je većinski nastanjen albanskim stanovništvom, Goraždevac je nekoliko godina bio poprište etničkih tenzija, odmazdi i viševekovnih sukoba između dveju etničkih zajednica. Tokom brojnih napada gerilske grupe “Oslobodilačke Vojske Kosova”, krajem devedesetih godina 20. veka, stradale su, uz lokalne Srbe iz Goraždevca, okupirane srpske paravojne snage, optužene za navodne strahote protiv lokalnog albanskog stanovništva. Po završetku rata na Kosovu, u junu 1999. godine, oko 2.000 Srba je izbeglo iz svojih porušenih i uništenih domova u Goraždevcu, u strahu od napada albanske vojske i terorista, premda su se neki kasnije vratili. Srpsko stanovništvo u Goraždevcu danas broji oko 900 ljudi. Goraždevac ima 103 učenika osnovne i 70 učenika gimnazije /sa odeljenjem u selu Osojane/. Selo Goraždevac je jedno je od većih srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, pod 24-časovnom zaštitom KFOR trupa, zbog kontinuiranih napada albanskih ekstremista i opasnosti od kontinuiranog etničkog čišćenja i genocida.

U avgustu 2003. su 19-godišnji srpski tinejdzer Ivan Jovović i 12-godišnji Pantelija Dakić ubijeni vatrenim oružjem, a četvoro njihovih vršnjaka je teško ranjeno, dok su plivali u reci Bistrici, na obodu sela Goraždevac. Za ovaj genocidni čin anti-srpskog nasilja na Kosovu i Metohiji je urađen izveštaj slučaja, koji potvrđuje da su pucnji stigli sa teritorije naseljene albanskim stanovništvom, ali počinilac još nije pronađen.

SHARE IT: