Gastronomija Crne Gore

Gotovo sve namirnice u Crnoj Gori su organske, a ukus crnogorskih jela i specijaliteta je jedinstven. U planinskim područjima Crne Gore možete uživati u jagnjetini i mlečnim proizvodima. Obavezno treba probati jagnjetinu “ispod sača” /vrsta jela zapečena u tavi/, raznovsnu divljač, kao i grilovanu pastrmku i tradicionalna planinska jela, kao što su kačamak” i “cicvara”, koja izvanredno idu uz domaće kiselo mleko i pavlaku. Crna Gora je poznata kao jedan od najstarijih proizvođača čuvenog Njeguškog sira u našem regionu. U okolini Cetinja, na Njegušima se proizvodi čuveni Njeguški sir, izuzetnog ukusa i mirisa, koji najbolje prija sa Njeguškom pršutom. Njeguški sir se čuva i dozreva na suvom i hladnom mestu do 3 meseca. Njeguški sir odlikuje bogatstvo i velika količina mlečne masti i jednostavno je posebnog ukusa !

U primorskim krajevima Crne Gore se uobičajeno sluzi kvalitetna morska riba, pripremljena na različite načine – “na gradele”, kuvana, pržena ili kao “brodet” /jelo mediteranskog ukusa, sa dosta maslinovog ulja, začinskog lekovitog bilja i začina/. Najpoznatiji “brodet” se priprema od sardina, što je Bokeški specijalitet /jelo koje pripremaju stanovnici Boke Kotorske/, posebno uz dodatak jela od kukuruznog brašna. Najomiljenije jelo u regionu Skadarskoj jezera je “krap” /šaran/, pripremljen sa suvim šljivama, jabukama i dunjama. Takođe treba probati “krapa” sa prženim lukom ili jegulju “na orizu” /sa pirinčem/, ili grilovanu jegulju. Duž čitavog crnogorskog primorja se ističe zdrava, lagana i izuzetno ukusna, sveže izlovljena riba i morski plodovi, uz dosta ekstra devičanskog maslinovog ulja….. Područje Cetinja obožava “raštan” /kupus/ kuvan sa dimljenim mesom i začinskim biljem. Ovo jelo je obavezan deo zimskog jelovnika u Crnoj Gori.

“Raštan” (zeleni kupus) je vrsta izuzetno lekovitog povrća – kupusa, tamo zelene boje, koji se uzgaja u Crnoj Gori, upravo u području i okolini Cetinja. Kada se priprema jelo sa raštanom, važno je poštovani način kuvanja, od početka do kraja, što znači da raštan najpre treba dobro oprati ispod mlaza tekuće vode. Tada treba odstraniti korenje – stabljike sa donjeg dela raštana. Potom raštan treba malo protresti i rukama iscepati na manje delove. Dok ovo radite, na šporetu treba ugrejati veliki sud sa vodom, koja treba da provri. Stavite raštan u vodu i malo ga prokuvate. Istovremeno, u drugoj posudi stavite dimljenu svinjsku kolenicu da se kuva. Možete dodati komad dimljene slanine ili komad suve svinjske glave – u slučaju da je kolenice predimljena, treba je prethodno veče potopiti u vodu, da prenoći do narednog jutra, kada pripremate ovaj čuveni specijalitet. Kada su svi sastojci dobro skuvani, preručite ih u veliki lonac, da bi ih kuvali zajedno još neko vreme. Kada je jelo pola skuvano, u lonac dodati nekoliko polovina paradajza. Kako je meso sa kojim je kuvan raštan, dosta suvo, te stoga i dosta slano, jelo treba povremeno probati, te ako nije dovoljno slano, zasoliti. U Crnoj Gori se mnoga jela pripremaju sa raštanom…

Crnogorska vina imaju dugu i bogatu tradiciju, zahvaljujući dobrim uslovima i pogodnoj klimi u primorskim područjima, kao i u unutrašnjosti, koji pogoduju gajenju vinove loze. Najpoznatije vino je vranac – jedno od najboljih vina Crne Gore, koji ima poseban ukus i boju tamnog rubina. Vino Vranac je takođe veoma poznato širom sveta. Najbolji crnogorski “vranac” potiče iz regiona Boljevića, Sutonića i Reljića. “Vranac Pro Corde” je relativno novi vinski proizvod koji stimuliše srčanu aktivnost i cirkulaciju krvi, te ima lekovito dejstvo. Među crnogorskim belim vinima prvo mesto pripada “krstaču“, koji je suvo vino sa minimumom ostatka sećera. Krstač se gaji u Lješkom Polju.

Na tridesetak kilometara od mora, pored Skadarskog jezera, gotovo u nedogled pružaju se vinogradi i redovi čokota vinove loze, oblikujući jedan od najvećih i najlepših vinograda Evrope – Ćemovsko polje, kojim gazduje vinarija “13. jul Plantaže”, jedan od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina i rakije od grožđa u jugoistočnoj Evropi. Danas Kompanija “13. jul Plantaže” proizvodi oko 22 miliona kilograma grožđa godišnje, a prodaje se više od 16 miliona flaširanih proizvoda u preko 40 zemalja sveta. Kompanija “13. jul Plantaže je jedna od najuspešnijih crnogorskih kompanija koja uspešno čuva hiljadugodišnju crnogorsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva, najveću pažnju posvećujući upravo crnogorskim autohtonim sortama vinove loze i autentičnom crnogorskom vinu, u kome se ogleda crnogorska kultura i duh jedinstvenog podneblja smeštenog između mora i planina. Ta strast ne posustaje ni posle pola veka, te su dobitnici više od 800 nagrada i priznanja na međunarodnim ocenjivanjima, takmičenjima i izložbama. Blizina mora u najvećoj meri određuje mikroklimu Ćemovskog polja. Izuzetno male količine padavina i sunce koje, tokom letnjih meseci prži nad Podgoricom 10 – 12 sati dnevno, upotpunjuju sliku ovog crnogorskog vinskog podneblja koje možete zamisliti u bojama i zvucima vrelog leta. Drugi izazov sa kojim se suočava vinova loza Ćemovskog polja je teško i skeletno zemljište, sačinjeno od krečnjaka, prošaranog peskom i šljunkom, sa mnoštvom uglačanih kamenih oblutaka. Energija podneblja sadržana je u grožđu, a najveći izazov svakog posvećenog vinara je da tu energiju očuva i u vinu. Vinarija “Plantaže” poseduje najveće vinograde u Evropi, sa 2310 hektara pod lozom, sa preko 11 miliona čokota i pruža posetiocima brojne mogućnosti obilazaka i degustacija u odlično uređenim i originalnim vinskim podrumima, kao i posebne programe i menije za uparivanje hrane i vina, u pratnji stručnih sommeliera i vodiča.

Vina koja pripadaju sorti “Vranac” se proizvode u čitavom regionu, te se nalaze, osim u Crnoj Gori i Makedoniji, i u Srbiji, Hrvatskoj i Hercegovini. Ovo je vrhunsko vino proizvedeno od autohtonih sorti vranca. Vino Vranac Pro Cordem se proizvodi od grožđa iz kvalitetnih berbi, u malim količinama, a drži se u bačvama nekoliko godina. Pre puštanja u promet vino Pro Cordem odleži u bocama godinu dana. Povodom jubileja 50 godina postojanja, u okviru proslave 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, sa ponosom su predstavljena dva nova vina Plantaža 13. juli – “Luča” i “Vladika”, posvećena besmrtnom vladaru, vladiki, filozofu i genijalnom pesniku “Gorskog vijenca” i “Luče mikrokozme”. Ziveli !

VARIŠ

Sastojci: 400 – 500 gr dimljenog mesa; raznovrsno povrce /mladi luk, beli luk, list koprive, nekoliko krompira, blitva…/; 2 kašike brašna, 1 kašika aleve paprike,  malo ulja

Ovo izuzetno ukusno originalno crnogorsko jelo se priprema od bilo koje vrste dimljenog mesa, sto vecih komada, koje se kuva u keramičkom loncu. Kada se meso skuva, izvadi se i u tu supu se doda iseckano povrće – mladi crni i beli luk, list koprive, blitva…. i kuva na tihoj vatri. Pre nego što je povrće gotovo, dodati nekoliko krompira isečenih na četvrtine. Zapržiti zaprskom /2 kašike brašna i jedna kašika crvene paprike zapržene na masnoći/ i vratiti lonac na vatru da još jednom prokuva. Variš je crnogorsko jelo izvanrednog ukusa i mirisa.

KALJA

Sastojci: 300 – 400 gr svinjskog mesa; 2 glavice luka i 1 glavica belog luka; 2 glavice svežeg kupusa; 6 suvih sljiva; 2 šoljice ulja, 1 šoljica sirćeta, so

Kalja je staro i veoma ukusno crnogorsko jelo, koje se priprema od slatkog kupusa. Podeliti količinu kupusa na dva dela i iseći glavice na krupnije komade. Polovinu kupusa staviti na dno keramičke posude – lonca u kome će se jelo kuvati i preko njega komade mesa i iseckan luk. Dodati suve šljive, 2 šoljice ulja i šoljicu sirćeta i so. Preko svega položiti ostatak kupusa i preliti vodom do vrha. Kalju kuvati na tihoj vatri najmanje dva sata, jer je mnogo ukusnija ako se lagano i dugo kuva. Prijatno !

SHARE IT: