Galerija fresaka Beograd

Galerija fresaka Beograd

Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu je jedinstven po svojoj funkciji i sadržaju. Galerija fresaka sakuplja, čuva i izlaže na jednom mestu najveća dostignuća srpske srednjovjekovne i vizantijske umetnosti. Bogata kolekcija u Galeriji fresaka u Beogradu obuhvata 1300 kopija fresaka nastalih od 11. do sredine 15. veka, kao i neke kopije ikona i minijatura iz istog perioda. Kolekcija takođe sadrži i oko 300 ostataka srednjovekovnih monumentalnih skulptura i epigrafskih spomenika. Sve replike izložene u Galeriji fresaka u Beogradu su dela akademskih umetnika specijalizovanih za tu oblast. Njihove dimenzije, način stvaranja, kao i oštećenja su potpuno verodostojna originalima. Mnogi artefakti u zbirci Galerije fresaka u Beogradu potiču od spomenika koji su sada uništeni ili ugroženi. Replike su trebale da budu potpuno identične originalnim fresakama u vreme kada su otkrivene ili reprodukovane tako da su izbledele i izgrebane na isti način kao i originali. Iako su sve freske replike, poseta ovoj galeriji je odličan način da provedete nekoliko sati istražujući bogatu tradiciju srpskog verskog slikarstva. U Galeriji fresaka u Beogradu nalaze se i replike kamenih delova iz manastira i crkava u Srbiji.

Prva inicijativa za pravljenje replika freski sa ciljem da se osnuje Galerija fresaka i organizuju izložbe u inostranstvu, krenula je od Komiteta za kulturu i umetnost Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije 1947. godine. Inicijativa je rezultirala velikom izložbom jugoslovenske srednjovekovne umetnost 1959. u Palati Chatelet u Parizu. Za ovu izložbu pripremljeno je 160 kopija fresaka i 105 ostataka skulptura. Prvog februara 1953. godine, po završetku izložbe i povratku artefakata u zemlju otvorena je Galerija fresaka kao drugi muzej te vrste u svetu. Zgrada Galerije fresaka je izgrađena 1952. godine na parceli izraelske sinagoge koja je srušena od strane nacista 1944 godine. Jevrejska opština je donirala zemljište gradu Beogradu pod uslovom da zgrada u budućnosti bude posvećena kulturi.

Prvi direktor Galerije, Milan Kašanin, znatno je proširio kolekciju sa 441 dodatnim primerkom, i stvorio koncept prve postavke galerije. Tokom narednih decenija, Galerija fresaka bila je posvećena daljem stvaranju replika, izložbi i istraživanja umetničkih dela koja pripadaju vizantijskoj tradiciji, naročito srpskoj srednjovekovnoj umetnosti. 1962. godine osniva se studio za slikarstvo i vajarstvo kao sastavni deo galerije. Galerija fresaka se pridružila Narodnom muzeju u Beogradu 1973. godine. Izložba Studenica – osam vekova njenog fresko slikarstva u Galeriji fresaka Beograda je izložba fresaka jednog od najznačajnijih srednjovjekovnih manastirskih kompleksa u Srbiji, čija je vrednost prepoznata i potvrđena uključivanjem u svetski registar kulturne baštine UNESCO-a. Galerija fresaka Narodnog muzeja Beograda je prilagođena osobama sa invaliditetom i veliki deo svojih aktivnosti posvećuje programima pristupačnosti. Deo izložbe u Galeriji fresaka je taktilna izložba – Arhitektonska Škola Ras. Galerija fresaka Beograd često organizuje izložbe i multimedijalne prezentacije o srednjovekovnoj umetnosti Srbije. Galerija fresaka se nalazi na samo 5 minuta hoda od Narodnog muzeja, na Trgu Republike. Kustos i direktor Galerije fresaka je Bojan Popović, MA

Zahvaljujući njegovom predivno postavljenom i akustičnom prostoru, kao i ljubaznosti i razumevanju menadžmenta, Galerija fresaka u Beogradu je fantastičan domaćin posebnih kulturnih manifestacija i koncerata uglednih umetnika koje organizujemo za naše posebne grupe.

SHARE IT: